TORTORUM – Bergen – Garage

TORTORUM – Bergen – Garage

Tortorum er et band som ble formet i Bergen i 2010, og spiller ganske så «90-talls» black metal.

Da jeg kommer inn på Garage for å se Tortorum og Behexen, går jeg ned og setter meg til å vente på det første bandet, Tortorum, skal gå på scenen. I følge planen, skal de gå på klokken 22.30, så jeg har en halv time til å gå litt frem og tilbake for å vente.

Klokken nærmer seg halv elleve, og flere folk begynner å strømme til. Man kan allerede på publikum se hvilken type konsert det er, dersom man har vært i tvil. Ned trappen kommer også tegner, Kim Holm, som har bestemt seg for å tegne de to bandene når de spiller. Tiden går, og klokken blir 22.45, uten at Tortorum har gitt noe tegn på at det nærmer seg tid å gå på scenen. Tiden fortsetter å gå, og klokken blir 23.00 før bandet endelig kommer gående opp på scenen.

De fire bandmedlemmene som kommer gående, er sminket opp i liksminke, og ser rimelig uniformerte ut, med unntak av vokalist og bassist, som har mer en form for «munkekutte» på seg, med et omvendt krusifiks rundt halsen. I det de drar i gang første låt, kan man høre at de er rimelig inspirert av det tidligere 90-tallet. Musikken var råd, brutal, og fylte kroppen med energi. Jeg tenkte for meg selv at ventetiden var vel verdt det jeg får oppleve. Det var ingen form for tvil i meg om at dette var noe da hadde øvd en del på, med tanke på hvor fort de spilte, og hvor tight det var.

Men: selv om dette var tøft å se og høre på til å begynne med, kunne jeg ikke komme bort fra tanken om at det ble kanskje litt ensformig for min del etter hvert. Sceneshowet var imponerende frem til jeg forsto at det var kun rekvisitter som ikke skulle brukes til noe annet enn å stå stille og skape et bilde av hva bandet tror på.

Når det gjelder musikken igjen, så blir blastbeats og raske gitarer lett litt monotont i lengden. Personlig har jeg helt siden jeg begynte å høre på black metal, vært glad i de bandene som klarer å ha noen stemningssettende, roligere partier i løpet av noen av sangene sine, og det skal sies at Tortorum hadde noen av disse punktene, men de dukket opp så sjeldent, og det virket egentlig veldig som at alle sangene var bygget opp helt likt, og hadde de samme taktene etter hvert. Helt til de kom til den siste sangen som ble spilt, som var uten tvil den beste de spilte for kvelden. Den inneholdt utrolig mye som de forrige sangene manglet av både energi og melodi.

Alt i alt, var dette en jevnt over OK opplevelse. Siden Tortorum gikk på scenen en halv time etter at de skulle, måtte jeg gå før Behexen skulle spille, noe som var litt irriterende, men jeg klarte å kose meg uten problemer under den delen av konserten som jeg var på.

Anbefaling: Tortorum kan anbefales til de som liker den gamle formen for black metal som Darkthrone og Mayhem pleide å spille, men om du er en person som er mest glad i dynamisk spilling og masse melodiøse sanger, så vil dette kanskje ikke legge seg helt i komfortsonen.