TIL DOVRE FALLER 2011 – Tanker

TIL DOVRE FALLER 2011 – Tanker

Nå er det ca to måneder siden årets Til Dovre Faller ble arrangert og superlativene har haglet på diverse forum, på fest, i artikler og i media i etterkant av festivalen. Når man hører slikt, må man prøve å finne ut av om festivalen virkelig er så bra som enkelte mener. Det mest fornuftige vi kunne finne på i en sådan stund, er å dra inn festivalsjef Morten Thøring. So, here goes.

TilDovreFaller_11 (3).jpg
Photo: Helle Stenkløv
 

Først og fremst, Morten, må vi få gratulere med vel overstått festival. Vanlig rutine for slike festivaler er vel at de første utgavene går mest på læring og prøving og feiling. Er det slik i Til Dovre Faller også?

Takk for det. Det går mye i læring enda når det gjelder Til Dovre Faller. Det eneste jeg har feilet fullstendig på er økonomien, men det ikke verre enn at klarer meg heldigvis. Når jeg ser på arrangementbiten så gikk årets festival over all forventning. Rob Sherred var også i år leid inn til å styre lyden. Han var med å hjalp til på alle måter under helga og var til uvurderlig hjelp. Flere av artistene stilte også opp og gjorde alt mye enklere for min egen del under festivalen.

Hvordan vil du si at læringskurven har vært? Begynner du/dere å finne ut hvordan ting fungerer best?

Læringskurven har heldigvis vært stigende, og jeg har fortsatt veldig mye å lære. Jeg har innsett at det beste er å sette arbeidsoppgaver bort til andre, og dermed blir alt mye enklere for min egen del. Dombås Hotell stod for servering av alt av mat og drikke og Rob Sherred hadde ansvaret for at bandene kom på scenen. Jeg var med og solgte merch og var mildt sagt stresset for at alt skulle gå bra. Til neste års festival blir det et par frivillige ekstra, og dermed får jeg forhåpentligvis minimalt å gjøre under selve festivalen og arrangementet vil gå enda ryddigere for seg.

Det har vært masse skryt fra de som tok turen til årets festival. Slikt må varme veldig.

Responsen fra årets festival har vært over all forventing, både fra artister og publikum. Det ble ganske tidlig klart at jeg tapte noen tusen på årets festival. Men når noen av festivaldeltakerne starter med kronerulling, slik at jeg skal få kapital til å kjøre igang festival til neste år også, sier det seg selv at slikt varmer. Folk kom med svært positiv respons etter fjorårets festival, men den har faktisk vært enda bedre i år. En god grunn til at folk er så fornøyd med festivalen er nok at de fleste som kom til Dombås kjenner hverandre fra før og vet å skape god stemning når de treffes.

Er det mange av festivaldeltagerne som har garantert at de kommer tilbake også neste år?

Vet ikke om det er så mange som har garantert at de kommer tilbake til neste år, men de fleste jeg har snakket med sier jo at de selvfølgelig tar turen. Hvis de holder ord så kommer det nok nærmere 50 stk bare av de jeg har snakket med og i tillegg så har jo arrangementet fått så bra respons at jeg tror ikke at folk blir skremt av det de har hørt/lest.

TilDovreFaller_11 (1).jpg
Photo: Helle Stenkløv
 

Hva er ditt hovedfokus når en festival lineup skal bookes?

Det er egentlig bare ett hovedfokus når jeg booker band og det er at jeg selv liker bandene. Jeg er veldig åpen for forslag og ønsker, men det kunne ikke falt meg inn å ha et band på Til Dovre Faller som jeg selv ikke liker. Bandene som spiller på arrangementet kan heller ikke forlange noe form for honorarer ettersom at det er en festival med et veldig lite budsjett.

Er det vanskelig å få band til å si ja til å spille på Til Dovre Faller?

Det har i utgangspunktet ikke vært noe problem så langt. Det er noen få band som pent har takket nei til festivalen av ukjente årsaker, mens et par andre band ønsker noen ekstra kroner utover dekte reiseutgifter. Ettersom at festivalen har et veldig lite budsjett så har jeg ikke mulighet til å betale noen band noe utover dekte utgifter, mat, drikke og overnatting. All den gode responsen fra band og festivaldeltakere hjelper jo også veldig på når jeg skal ut og høre om band ønsker å komme til Dombås for ei helg.

Hvordan reagerer næringslivet på Dombås når det blir arrangert en undergrunn metalfestival i nabolaget deres?

Den eneste jeg har fått noe som helst tilbakemelding fra er sjefen på Dombås Hotell, hvor festivalen ble arrangert. Han var mildt sagt fornøyd. Hotellet likte opplegget med festivalen veldig godt, og de ønsker å inngå et samarbeid, slik at Til Dovre Faller skal bli en årlig festival i årene som kommer. Vi får vente litt med å se hva som skjer, men info vedrørende neste års festival kommer om noen få uker.

TilDovreFaller_11 (4).jpg
Photo: Helle Stenkløv
 

Hva med resten av folket på Dombås?

Jeg har vært forferdelig sløv med promotering av festivalen og jeg tror at det ikke er veldig mange som har fått med seg at det ble arrangert festival i det hele tatt. De lokale som kom virket godt fornøyd og kom kun med positive tilbakemeldinger. Folk generelt bryr seg ikke noe om at det blir arrangert noe så lenge de ikke blir plaget.

Hva var dine egne høydepunkter under årets festival?

Etter at Ghoul-Cult hadde spilt den første konserten under årets festival trodde jeg at høydepunktet allerede var der for min del, men Black Magic og Age of Taurus spilte to av de beste konsertene jeg har sett på lang tid. Det skal være sagt at det gjevnt over var veldig høy kvalitet på konsertene hele helga.  

Har du begynt å tenke på 2012 utgaven allerede?

Tankene mine er allerede godt inne i neste års festival. Når en avtale er på plass med hotellet så skal jeg starte å booke band og forhåpentligvis er det meste på plass til nyttår.

http://www.tildovrefaller.com/