RÅTT OG RÅDE 2011 – Stavanger

RÅTT OG RÅDE 2011 – Stavanger

Nytt år og nye band på Rått og Råde. Festivalens andre år er ferdig og i år var heller ingen skuffelse. Metal delen av festivalen var blitt litt mer lokal og innenlandsk imotsettning til i fjor, men det gjør ingen verdens ting. Line-upen var god og solid, været var akeptabelt og jeg var klar for konsert!

Overthrow
Først ut var lokalbandet Overthrow. Bandets musikk ligger vel litt i ekstrem metal gaten med litt thrash relatert spisskompetanse. Til tross for relativt lite oppmøte på dagens første konsert gir bandet alt og spiller bokstavelig talt brillene av seg, engasjementet er det ingen ting å si på. Når det gjelder musikken blir det ofte litt vel generisk og det er mye filler partier. Men når de først treffer, treffer de hardt! Det ble vanskelig å holde rytmefoten stille når grompartiene og soloene kommer. Lyden var overraskende bra, og alle intrumentene fikk god plass i lydbildet. Det var heller ikke feil med en liten gjesteopptreden av Purifed in Blood vokalist Hallgeir Enoksen for å dra med seg publikum. Konsertens høydepunkt var uten tvil sangen "Octoskulls". For min del kunne bandet ha spilt "Octoskulls" og soloen fra "Woolgatherer" om og om igjen i en god time og jeg hadde vært nøgd.

Enslaved
Så var det klart for band nummer 2, Enslaved. Det begynner å bli mørkere og flere folk har samlet seg rundt den lille scenen på Lassa. Bandet stormer scenen og går rett inn i Ethica Odini fra deres nyeste album. Fra her av leverer Enslaved den raskeste timen jeg har opplevd på lenge, tiden flyr når man har det gøy. Tight, aktivt og fengende, Enslaved er så absolutt et band som må oppleves live.
Hvis jeg må peke på noe som trakk konserten ned, så er det publikum. At en haug med "core-kids" føler et stort behov for å begynne å moshe under de rolige partiene er for meg et mysterium. Moshe kan de gjøre hjemme. En feilstemt gitar som resulterte i en liten glipp det første minuttet av "Allfadr Odhinn" kunne sikkert også vært ungått, men alt ble tilgitt da de avsluttet konserten med en fenomenal cover av "The Immigrant Song". Bra jobba!

Immortal
Sist, men så absolutt ikke minst, var Immortal. Ettersom bandet har spilt iskald "Holocaust Metal" siden 1990 var det absolutt på tide med bandets første konsert i oljebyen Stavanger. Forventningene var skyhøye og stemningen var på topp da et stort publikum stod og ventet for å ta imot Bergensbandet mens Stavangerregnet dalte ned. Med en totalt røyklagt scene og en introsang som kun kan beskrives som pompøs og nervepirrende, erobret Immortal scenen og starta det hele med "All Shall Fall" som elegant skled inn i "Damned in Black" Det var bare å heve hendene og gestikulere noen djevelhorn resten av konserten, for perlene kom en etter en. Live legenden Abbath skuffet heller ikke, og ga Stavanger både hoftevrikking og sinn god kjente krabbegange.
En noe smått overengasjert røykmaskin gjorde at du ikke hadde sjanse i havet til å se noe som helst på scenen til tider, men når du først skimtet et blikk av karene på scenen stod de frem som staute kjemper fra nord og det hele skapte en fantastisk dramatisk effekt. Etter å ha blitt bortskjemt av den perfekte lyden til Enslaved er det nok kanskje bare jeg som er kresen, men gitaren til Mr Abbath kom frem som noe gromsete. Men hei, litt rot har aldri skadet noen, og det Immortal manglet i lyd, tok de igjen i scene tilstedeværelse og live-show! Det kan ikke slå feil med sanger som "Solarfall", "Call of the Wintermoon" og "Tyrants".