POLAR ARTIST

POLAR ARTIST

«Tiden går fort når man har det gøy…» Slik begynner Thomas Ryjord når han skal fortelle historien om Polar Artist, et av Midt-Norges ledende bookingbyrå innenfor rock og metal. Selskapet ble startet opp i 2006 under navnet Storås Artist, men skiftet navn 3 år senere. Med band som Torch, Blood Command, Miksha, Monolithic og Lillasyster i stallen, har selskapet føtter godt plantet i den norske og den svenske undergrunnen samtidig som de står bak prosjekter som Trondheim Calling og bookingen på Fru Lundgreen.

PolarArtist_Thomas.jpg
Thomas Ryjord/Polar Artist
 

Vi begynner rett og slett med litt historie, fortell litt om dere selv som bookingbyrå, hvor lenge har dere drevet og hvordan startet det hele?

Tiden går fort når man har det gøy, det er faktisk 5 år siden vi bestemte oss for å etablere et bookingbyrå. Vi var på den tiden tungt involvert i driften av Storåsfestivalen på booking og produksjonssiden, og festivalens eiere var veldig opptatte av å skape helårs arbeidsplasser innenfor kulturbasert næring for å holde på gode ressurser og kompetanse. En veldig fin tanke. Jeg hadde bakgrunn fra å drive eget plateselskap og booke turneer for egne band nedover pønkeruta og Eirik hadde tilsvarende erfaring fra å booke sitt band og kompisband på turneer i Norge. Festivalen stilte med aksjekapital. Når vi etter hvert ble lei av at det blåste så hardt over fjellene på Storås hele tiden, så kjøpte vi ut firmaet og skiftet etter hvert navn til Polar Artist, og sluttet å jobbe for festivalen.

Hvor lenge har dere hatt metal- og rockekonserter?

Vi har alltid hatt metalband i stallen og arrangert konserter av det hardere slaget når anledningen byr seg. Hva vi jobber med av band handler mye om personlig smak og hva vi digger selv som musikere, og man finner sine prosjekter den veien. Skal en stå løpet ut for et band med mye reising, mye overtidsjobbing og usikker inntekt så mye en elske og tro på det en driver med. Når det kommer til konsertarrangement så er filosofien vår at vi ønsker å bidra med noe til byen vi bor i.

Hvilket publikum sikter dere mot? Ønsker dere å skape en spesiell generell profil?

Vi jobber med ganske mange forskjellige sjangeruttrykk som igjen krever en stor kontaktflate. Publikum er noe en må sikte på helt unikt for hvert enkelt band, men hvis vi har noen profil så må det være å være en motvekt til det mer etablerte Trondheim, eller i hvert fall det Trondheim som var reelt når vi begynte. Da var den etablerte platebransjen fanebærere av trønderrock og hadde null kontakt med undergrunnsmiljøene. Jeg hadde distroavtale i Japan for plateselskapet mitt før jeg noensinne hadde møtt noen fra den trønderske bransjen. Det er litt sånn enda, men nå har heldigvis undergrunnsmiljøet kommet seg lengre ut, det er flere gode band som når lengre, og miljøene er mer synlige i bybildet og trekker generelt mer folk på konserter, enten det er metall eller hip-hop.

Hvem kontakter hvem som oftest? Tar banda kontakt med dere eller er det omvendt?

Vi blir veldig ofte kontaktet av band som har lyst at vi skal jobbe med de, og det er dessverre veldig ofte at vi må takke nei, rett og slett fordi vi ikke har kapasitet. Ofte blir en gjort oppmerksom på av band av andre folk som jobber med musikk, og man sjekker ut bandene på konserter og lignende. Ofte bruker man litt tid på å tenke over om hva man få til for et band, det krever motivasjon, gode planer og gode evner til samarbeid for å få et band opp i verden, og skal vi gjøre en bra jobb for et band, så må bandet legge i en tilsvarende innsats tilbake. Vi gidder ikke å jobbe med selverklærte geni som ikke føler seg verdige til å brette opp ermene, vi driver ikke med trylling, magi oppstår kun når det er mange nok gode hoder som trekker i samme retning, både musikeren, lydteknikeren, plateselskapet og bookingbyrået.

Hvilken aldersgrense opereres dere mest med?

De fleste arrangementene i Trondheim vi kjører er på 18 og 20års steder. Men det er heldigvis mange oppegående fritidsklubber rundt som sørger for at folk under 18 får det konserttilbudet de fortjener. Vi har også kjørt hele Norgesturneer med for eksempel Like Rats From A Sinking Ship og 22 hvor man utelukkende har spilt under 18 konserter, fra Tromsø i nord, til Kristiansand i sør med stor suksess.

Har dere et fast konsertsted dere har en avtale med, eller hvordan foregår det?

Vi er fast involvert i driften av Midtbyen Rockeklubb som kjører alle konsertene på Fru Lundgreen. Det gjør vi fordi vi mener det er veldig viktig å holde et mindre scenetilbud gående i byen, hvor smale utrykk og omreisende band som enda ikke har blitt store nok for scener som Blæst og Samfundet kan spille konserter.

Hva skal til for at et band skal få spille hos dere?

Det handler mest om personlig smak, og hva vi tror byens konsertpublikum vil ha, ofte også litt hva vi synes folk bør få sjansen til å sjekke ut.

Sånn bortsett fra det tekniske, hvor langt går dere for å imøtekomme ønskene på bandets rider?

Det kommer helt an på, når man jobber med musikk til det daglige så vet man etter hvert hva som er viktig å ha på stell for at et band skal trives og hva en kan kutte ut.

Hva er det merkeligste dere har blitt forespurt og/eller opplevd hos band som har spilt hos dere?

Jeg husker når vi hadde Dinosaur Jr på Storåsfestivalen så hadde vi blitt advart av flere andre arrangører om at de var veldig vanskelig å ha med å gjøre. Vi var forberedt på det verste. Ut av bussen på Storås derimot så kom verdens blideste gjeng som fløy rundt på festivalområdet, låntes seg skateboard og testa rampa, og sjekka ut masse lokale band på Huldrascenen. Samme år hadde vi et band som hadde barnevakt på rideren, altså noen måtte passe ungen til ekteparet i bandet mens de spilte konsert. Ungen på 2 år var forøvrig kledt i spidermankostyme hele dagen.

Polar_Turnebil.jpg
En av selskapets 2 turnebiler
 

Jeg ser at Polar Artist har et tilbud ikke mange andre bookingbyrå har; nemlig Turnebilutleie. Hvordan kom dere på å starte med dette? Er dette et tilbud band i regionen benytter seg mye av?

Vi begynte med turnebiler rett og slett fordi det ikke finnes så mange biler som er egnet til formålet i dalstroka her, lite leiebiler som både har nok seter og god nok plass til backline, vi var lei etter å være oppråd for turnebiler hele tiden. Er veldig mange band som benytter seg av dette tilbudet, ihvertfall i perioder

Hvis du kunne satt opp en drømmekveld hos dere, hvem skulle stått på scenen og hva ville du kalt arrangementet?

Det måtte blitt Slayer på Fru Lundgreen. Arrangementet ville jeg kalt "Drekk øl, gå med patronbelte og hør på gammal thrash".

Fantasy_PolarArtist.jpg

Hvordan kan man holde seg oppdatert på konsertene dere stiller i stand? Hvilke kanaler bruker dere til å promotere?

Vær venn med oss på Facebook og følg med på plakatveggene i byen.

Og til slutt, for de som er interessert i slikt, teknisk rider; hva kan dere stille med av backline/sceneutstyr?

På Fru Lundgreen har vi full backline, PA og så mye lys som trengs for et så lite lokale, og flinke folk på jobb som sørger for at alt går bra for seg.

http://www.polarartist.no/

Polar Artist på Facebook