HOLE IN THE SKY 2011 – Enden er nær

HOLE IN THE SKY 2011 – Enden er nær

HOLE IN THE SKY 2011

 

Bergen

24/8 – 27/8

HOLE IN THE SKY er det mange som kaller Norges beste extreme metal festival. Det finnes dem som strekker det så langt at de kaller den verdens beste extreme metal festival. Jeg skal ikke nekte jeg, for det er ikke tvil om at Hole in the Sky har opparbeidet seg et rykte som en eksepsjonell bra festival, ikke bare her i Norge, men også ute i den store verden. Det triste er at årets festival blir den aller siste.

Hole in the Sky 2011 går over 4 dager. De 2 første er på Garage, mens de 2 siste foregår på USF Verftet. 24 band skal i ilden under årets festival. Det er kun 5 band hver av dagene bortsett fra fredag da det er 6. I tillegg er det 3 band på Garage (Assault Stage) på lørdagen.

Klubbkveldene på Garage under Hits er legendariske, og da spesielt torsdagskonsertene. NAPALM DEATH, DESTRUCTION, MORBID ANGEL, SODOM, NIFELHEIM og EXODUS har alle hatt gleden av å headline torsdagskonsertene under HITS og under de siste årene har også onsdagskonsertene begynt å ta form. De 4 siste årene har IMMOLATION, DISMEMBER, NECROPHOBIC og ROTTING CHRIST headlinet onsdagene og dermed har HITS dratt folk til Bergen en dag tidligere enn før.

Årets HITS er som tidligere nevnt den siste noensinne og samtidig ligger alt til rette til å bli den mørkeste også. Det blir mye black metal dette siste året…pent krydret med litt doom og annen herlig mørk metal.

Årets headlinere på USF Verftet er SATYRICON, IMMORTAL, MAYHEM og ENSLAVED. På Garage onsdag og torsdag er det MARDUK og SAINT VITUS som har fått headlinerspottene. Band som HELHEIM, VIRUS, NIFELHEIM, GHOST, PRIMORDIAL, DEVIL, IN SOLITUDE, PAGAN ALTAR og GRAND MAGUS trekker garantert nok folk til Bergen slik at det blir ganske så folksomt på festivalen i år også. Det er forresten ingen pauseband på Hole in the Sky i år. Her skal alt oppleves. Glem ikke WARDRUNA i Logen Teater onsdag eller VOMITOR, DISKORD og NEKROMANTHEON på Garage på lørdag.

 

HITS_11_TheLastSupper_header_1.jpg
 
Intervju med
TORGRIM ØYRE, ABBATH, IVAR, NECROBUTCHER og SATYR
 (av Roy Kristensen & Jonathan Selzer)
 
 
HITS_11_Torgrim.jpg

Tidlig april måned ble det offentliggjort at årets Hole In The Sky er den siste. Noen av oss håper det er mer en pause, men det får tiden vise. Sammen med Metal Hammers journalist Jonathan Selzer, som alltid er på Hole In The Sky, fikk Roy Kristensen noen minutter med representanter fra headlinerne til årets Festival, tillegg til festivalens egen Torgrim Øyre. Abbath (Immortal), Ivar (Enslaved), Necrobutcher (Mayhem) og Satyr (Satyricon) samlet seg for gravøl i Oslo denne ettermiddagen.

Er dette slutten på en era, Necrobutcher?

Ideen har vært der siden 90-tallet. Alle trodde det var over i 1990 og nå har vi de samme spørsmålene på gang igjen. Men se på historien… Rolling Stones skulle vel ha vært et avsluttet kapittel på 70-tallet, men de holder fremdeles på og de kicks ass.

Satyr ser på HITS som en viktig musikalsk hendelse.

Det viktigste med denne siste festivalen er ikke at det er den siste, men bandene som spiller og det faktum at bandene fremdeles er musikalsk sett meget viktige.

Necrobutcher ble ikke særlig overrasket over at festivalen nå har annonsert sin slutt, selv om det nok var en overraskelse for de aller fleste. Som han selv sier:

Alt det gode tar slutt en gang. Vi er glade for at Mayhem ble spurt om å spille på den siste festivalen og jeg ser på det som en ære å få spille sammen med gamle venner. Vi har ikke begynt å diskutere sceneshowet, men heller festen etterpå.

Abbath har et håp om at det ikke er helt slutt, men mer at de tar en Immortal.

Jeg tror de trenger en pause, uansett hvor lenge, før de kommer tilbake igjen. Det er jo ikke en splitt innad i administrasjonen, og de vil helst sikkert komme tilbake sterkere når tiden er inne. Vi har jo erfart dette med Immortal, der vi kunne fortsatt og fått jævla mye penger, men det føltes ikke rett. Så, en pause, gjøre noe annet… Hvorfor stresse?

Når vi er inne på Immortal og Hole In The Sky, så var Immortal bandet som åpnet hele festivalen og skal nå være det som avslutter hele greia. Ivar foreslår at bandet kan fremføre det settet de spilte i 2000, bare i motsatt rekkefølge. Abbath bekjenner at de skal spille hele "Pure Holocaust" og så gå bakover fra det albumet, mens Necrobutcher sier at det passer at det er Immortal som avslutter det de startet, noe Abbath ser på som en ære. Men hva med selve konsertene, Ivar?

Jeg tenker at hvert band må gjøre noe spesielt. Vi kan ikke si hva det kommer til å være pr. i dag, men vi må finne på noe. Når vi har slik en samling av band – Immortal, Mayhem, Enslaved and Satyricon – må vi gjøre som virkelig huskes på scene. Du vet, ikke noe som bare vil være en del av en politirapport, men noe for fansen og tilskuerne…

En av de mest sagnomsuste konsertene i Norge er den Mayhem gjorde i 2007, med intervju underveis. Det er en av de beste konsertene i HITS sin historie, ifølge Ivar. Necrobutcher oppsummerer hva som egentlig skjedde.

Ideen kom til i løpet av morgenen. Noen glass vin og, om jeg husker rett, Blasphemer som foreslo "hvorfor ikke ha en lunsj?". MTV Norge skulle filme konserten og de ville at vi skulle gjøre noe intervjugreier. Vi var travle, men vi foreslo at siden dette var en festival kunne de komme på scenen rundt 10… Da ville vi alle fire være der. De kom. Men det var merkelig for publikum, siden det ikke kom noe lyd ut av høyttalerne og ingen visste hva som foregikk. Attila var iført sitt mumie-kostyme og satt der og drakk kaffe, spiste noe frukt og smørbrød… Det er kun på HITS man kan komme unna med noe slikt.

Ivar har også gjort noe utenom sitt sedvanlige, da han spilte med Taake iført corpsepaint.

Opplevelsen var egentlig ikke så veldig merkelig. Jeg har alltid vært misunnelig på de som har liksminken, fordi det gir artisten en sjanse til å være en slags skuespiller, det gir deg et lag som skaper avstand mellom deg selv og publikum og det gir deg mye frihet. Når jeg gjør konserter med Enslaved, føler jeg meg litt fanget siden jeg er samme person på scenen og ellers. Det kan være slitsomt når du har slike ekstreme synspunktet som vi har. Jeg koste meg stort på scenen .

Necrobutcher humrer og sier at det er annerledes for Abbath siden han er den samme med og uten corpsepaint. Den eneste forskjellen er scenen. Abbath supplerer:

Noen ganger når jeg skal gå over veien, får jeg så jævla lyst til å gjøre crabwalk. Kanskje vi skal gjøre det neste albumet i Abbey Road og ha et cover der vi gjør crawalking over gangfeltet.

Ivar kommenterer tørrere enn sanden i Sahara:

Abbath Road. Seriøst, jeg har lest noen intervjuer med amerikanske band der de gjør et stort nummer av hvor satanisk de er på scenen når de har sminken, men ikke ellers. Hva i alle dager er det for noe? Det er jo sånn det er på teater. Jeg sier ikke at du absolutt må være satanisk, men der må være en sammenheng mellom hvordan du er både på og utenfor scenen.

Necrobutcher er helt enig og sier at selv om dette er snakk om fire forskjellige band, er artistene de samme på og utenfor konsertene, med eller uten corpsepaint. Det er ikke tilfeldig at disse fire er band som har holdt ut…

Det er et stort spørsmål og det at vi er oss selv er ikke en gimmick. Om du er en artist og ærlig med deg selv i ditt uttrykk, er det mye lettere å stå bak det selv om mange av låtene er over 20 år. Alle kan se at vi er inne i dette for de rette grunnene. Vi kommer til å spille en del gammelt, absolutt, noe som er på sin plass siden dette er det siste Hole In The Sky. Alle bandene har samme tilnærming til denne festivalen når det kommer til set-listen, og det er at vi vil vise bandene helt fra begynnelsen av. Dette er ikke noe vi gjør for å gjøre fansen fornøyde, men mer det at det er den rette tingen å gjøre for denne festivalen.

Torgrim, hva er det egentlig som skjedde?

Festivalen har vært viktig for alle som har vært involvert i løpet av årene. Vi blir jo eldre, og vil ville heller slutte mens vi fremdeles føler oss inspirert og har ting å gi. Vi slutter med et stort BANG og det er fordi vi heller vil slutte nå enn å miste noe av entusiasmen som har vært drivkraften vår. Når vi bestemte oss for at dette skulle være den siste festivalen, ønsket vi at å lage en spesiell hendelse ut av det. Vi valgte oss fire band som alltid har vært viktig for festivalen og for norsk metal generelt. Og siden Immortal startet ville vi at de skulle avslutte. Sirkelen har sin slutt…

Vi skulle faktisk spille i Aten dagen etterpå, husker Abbath. Vi spurte om vi kunne være første bandet på scenen, siden vi hadde en tidlig flytur. De ville ikke det, men… Det var en veldig spesiell ting, og vi var beæret over at vi ble spurt om å spille sist. Vel, det betyr egentlig ikke noe spesielt, siden det å være headlinere kan være noe dritt uansett…

Abbath humrer. En annen som har vært der fra starten av, er Ivar. Og han har også Enslaved som skal spille i år. Det blir vel dobbelt så sterkt følelsesmessig for han.

– Ja, det er veldig sterkt. Jeg forsøker å ikke tenke på konseptet, siden det kommer til å bli altfor mye følelser… Jeg har allerede brukt noen år på å spare skjegg, og jeg vil ikke bli sett gråtende. Det kommer til å ende i hjertesorg. Jeg var faktisk der når Immortal spilte åpningskonserten på HITS i 2000, og jeg husker jeg tenkte at festivalen skulle gjøre Bergen til en stor metal by. Jeg har sett fortsettelsen og utviklingen, og nå skal jeg se Immortal avslutte det hele.

Til tross for respekten Hole In The Sky innehar, er det allikevel en undergrunnsfestival. Abbath mener at det kanskje er greit med en pause (!).

– Det var jo aldri ment som en kommersiell greie. Det er en fest og pengene går ikke ned i lommene til administrasjonen, men til fellesskapet og neste års festival. Det er en ærlig festival.

"Big four", anyone? Ivar synes uansett det er et bra utvalg av band.

Jeg vil ikke forsøke å fremstå med en falsk ydmykhet, men Immortal og Mayhem må være med når man skal velge ut fire norske ekstrem metal band. Om de andre er Enslaved og Satyricon, så kunne det forsåvidt være Satyricon og Gorgorth, eller Dimmu Borgir for den saks skyld. Om Darkthrone var en mulig, så ville de selvsagt være blant de fire store, og vi har jo ikke Emperor som en mulighet. Jeg har fremdeles min hjerne inntakt, så jeg kan si at uansett hvor stor suksess Enslaved har, vil vi alltid skylde mye til Mayhem og Immortal. De er de store – og fremdeles livespillende – band nå.

Abbath er ikke helt enig og mener at alle er totalt uavhengige band. Ivar mente det han sa i et historisk perspektiv og sier at når Torgrim snakker om de fire bandene, så er han stolt av å være med i den rekken med Enslaved. Abbath hyller særlig Mayhem.

– Mayhem var det viktigste bandet til å begynne med, uten tvil, men vi er alle uavhengige. Dette er ikke som thrash scenen i San Francisco på begynnelsen av 80-tallet, men noe annet. Vi har alltid vært venner med disse bandene og alltid respektert hverandre. Men vi har jobbet hver for oss, om du skjønner…

Necrobutcher stemmer i.

Det vil alltid være noen som er først, og så vil andre følge på, men hvem vet om de som kommer etter ville ha gjort det uansett… Det fins selvsagt band som vi ikke kommer overens med, men spesielt disse bandene har alltid hatt sin egen stil, forskjellig fra hverandre.

Alle bandene har gjort store musikalske reiser i løpet av årene. Er det noe som er viktig med tanke på det at disse fire er  utvalgt til årets HITS?

Absolutt, begynner Necrobutcher. Vi har aldri ‘forsøkt’ å endre oss, det har bare vært en del av en naturlig progresjon.

VI DYRKER IKKE HVERANDRE, VI RESPEKTERER HVERANDRE, roper Abbath før Necrobutcher forklarer.

– Vi gir ut album med 3-4 års mellomrom og shit happens i mellomtiden hvis du lar tiden jobbe for deg. Dermed får du ulike album hver gang, og folk kan se utviklingen. Ekstrem metal fins i mange forskjellige former og jeg er meget fornøyd med Enslaved for eksempel, der de har vært true mot seg selv og perfeksjonert Viking rock/metal musikken sin og holdt seg til sitt. Immortal har gjort sine ting og det har også vi gjort. Mayhems bagasje har vært å ta tak i det mørke, i aggresjonen og leke med folks følelser og rett og slett fucke folk, særlig med det siste albumet ["Ordo Ad Chao"]. Når det kom til oss etter masteringen, tenkte vi "faen, dette høres ut som det er laget i Helvete!". Det var ikke planlagt, men det skjedde. Ondskapen tok bare helt over.

Mayhem og Immortal har begge spilt på Wacken. Hva er egentlig forskjellen på det å spille der og på HI TS?

Wacken er en spesiell erfaring. Når du står der foran en slik mengde med folk blir det personlig, men også veldig upersonlig. Jeg følte meg fri foran all de folkene, jeg følte at jeg kunne gjøre hva som helst. De var der for å se oss. Aldri har Mayhem ‘familien’ vært større. Det er vanskeligere å spille på mindre scenen når du har folk som sier "Er det dette jeg har betalt 250 kroner for å se?". Det er hardere, men på annen side er det en annerledes mental utfordring. Men, du er uansett klar for det, fordi du gjør deg klar mentalt sett for konserten du skal fremføre.

Abbath er klar for konserten i Bergen til høsten.

Ah, jeg kan nesten ikke vente. Faktisk er scenen egentlig ikke så gærn, men problemet med USF Verftet er jo den store pipen. Det skal bli veldig bra med renoveringen og at de da skal flytte den. Mange må se konserten via skjermene som henger der. Men det er uansett en veldig spesiell plass for oss. Vi gjorde den første konserten etter "All Shall Fall" der, og til og med vi ble ‘kvalt’ av pyroen! Folk måtte jo gå ut… Jeg hadde ikke klart 20 minutter til. Ingen oksygen og ingen ventilasjon… Men spesielt, det var det!

HITS har en spesiell atmosfære. Den står for noe. Satyr er enig.

Jeg mener at det er det som gjør dette til den festivalen det er, ellers ville det bare vært et klubbkonsept med mange band. Jeg synes at festivalen har den beste booking som er [Abbath nikker seg enig] og kanskje det er derfor det må slutte nå. Festivalen har vart i mange år nå, og det er ensbetydende med kvalitet med tanke på artistene som spiller der og nå begynner det å komme til det punktet der resirkulasjon starter å gjøre seg gjeldende. Disse bandene kan jo ikke fortsette å spille der annet hvert år… Kanskje vi kan si at disse bandene som stadig kommer tilbake til festivalen er de som er mest relevant med tanke på kreativitet. Det er en veldig viktig festival og det meget viktig for alle vitale band å være en del av hele happeningen.

Necrobutcher legger til at det er en stor ting at folkene bak festivalen også er musikere.

De forstår hva som skjer, og det er mye lettere og kulere for oss å komme til en festival der de allerede har tenkt på alt. De ser artistenes synspunkter, og det er derfor vi liker denne festivalen så mye. Det er en kul plass for både fans og artister, der det kan være vanskelig å se forskjellene mellom de som booker og lager festivalen og dermed får en helhetlig tilnærming til alt. De er best og de er på topp, og de slutter nå men de kommer sterkt tilbake…

Det fins en del folk som kommer til HITS nettopp for det er HITS, noe Satyr ikke forstår.

Jeg har vært på Roskilde en gang og jeg dro dit kun på grunn av line-up. Jeg kunne aldri dratt bare fordi det er Roskilde… Jeg har ingen interesse i det hele tatt i den sosiale delen. For meg er det sosiale innenfor metal en konsekvens av reising og møter med folk som gjør og setter pris på den samme tingen, men for meg er ideen om at det sosiale skal være like viktig som musikken helt absurd. Vi er først og fremst artister og som artister er der et bånd tilstede, siden vi alle også er musikk fans. Men fra mitt synspunkt er den sosiale delen overvurdert. Jeg er først og fremst en musikk fan og også en underholder, og det er fint å møte folk og være sosial, men jeg synes det har blitt for mye oppmerksomhet rundt dette… Du bør dra til en festival som Hole In The Sky primært på grunn av den gode jobben de har gjort med bookingen.

Vel, vi som stoler på Torgrim og co. bryr oss ikke nevneverdig om selve bookingen, siden vi vet av erfaring at det kommer til å bli veldig så bra.

En av de mest imponerende aspektene er at folk drar fra Sør-Amerika for å være med på en festival i en liten by kalt Bergen. Jeg tror en del av dette er at fans vil se og oppleve norske band i deres naturlige… omgivelser, for å si det sånn. Det gjør opplevelsen sterkere og det er annerledes enn å se fire små punkter på scenen langt der framme. Det blir naturligvis mer intimt på HITS.

Necrobutcher er enig med Torgrim her.

Vi er veldig stolte av festivalen, og det at en liten nisjepreget sjanger som ekstrem metal, musikk massene holder seg unna, kan oppnå såpas mye suksess. Torgrim og folkene bak festivalen gjør en utrolig sterk jobb.

Det har vært forskjellige store hendelser underveis i HITS sin historie, og Mayhems merkverdige konsert i 2007 har allerede vært nevnt. Satyr synes at Bathory-hyllesten var en flott og typisk HITS ting å gjøre. Men vil Satyr savne HITS?

Vel, det avhenger nok av øvrige festivaler og hvordan de booker fremover. Hva festivalarrangører trenger å gjøre er å bruke mindre krefter på VIP-områder og syke spill de skaper kun for festivalens skyld og heller bruke mer tid på bookingene. Det er slik du etablerer noe interessant og så vil atmosfæren og alt annet komme som et resultat av en god line-up. Det er mitt innerste skrik til dere der ute: forsøk å gjøre en like god booking jobb som det HITS har gjort!

 

http://holeinthesky.no/hits/wp-content/uploads/hits2011_poster.jpg

 

Hole in the Sky

Chapter XII – The Last Supper

 

Onsdag 24. August
Part 1: Dark Endless

 

HITS_11_Marduk.jpg
 
MARDUK
BLACK WITCHERY
MORTUARY DRAPE
ARCHGOAT
ONE TAIL, ONE HEAD

 

 

Opening show at Logen Teater:

 

HITS_11_Wardruna.jpg
 
WARDRUNA

 

 

Torsdag 25. August
Part 2: The End of the End

HITS_11_SaintVitus.jpg
 
SAINT VITUS
GRAND MAGUS
PAGAN ALTAR
IN SOLITUDE
DEVIL

 

 

Fredag 26. August
Part 3: The Dawn of a New Age

HITS_11_Satyricon.jpg
 
SATYRICON
GODFLESH
PRIMORDIAL
GHOST
NEGATIVE PLANE
WOLF

 

 

Lørdag 27. August
Part 4: A Perfect Vision of the Rising Northland

HITS_11_Immortal.jpg
 
IMMORTAL
MAYHEM
ENSLAVED
VIRUS
HELHEIM
 
 
 
 
Lørdag 27. August (dagtid)
Assault stage (Garage)


HITS_11_Vomitor.jpg
 
VOMITOR
DISKORD
NEKROMANTHEON