SWANS – Drammen – Union Scene

SWANS – Drammen – Union Scene

Da Swans la ut på sin avskjedsturné i 1997, proklamerte Mr. Gira at nok var nok, og han ville legge fuglen død… Som 17-åring, og med tillatelse fra Rockefeller til å komme inn på konserten hvis jeg lovte å ikke drikke alkohol, fikk jeg kanskje en av mine største konsertopplevelser noen sinne. Helt enormt! Og det er vel kun i rollespill og i andre typer fantasiverdener det finnes nok prikker på terningen til at jeg kan forsvare bruk av terningkast i denne forbindelse. Uansett; med live-plata "Swans Are Dead" understrekte han ganske tydelig at Swans var et ferdig kapittel.

2e4835074b1027b9b1a8f3825b2b4486.jpg

I 2009 ville imidlertid Gud (Gira) det annerledes. Personlig er jeg veldig skeptisk til reunions, da det ofte er en gjeng med umotiverte artister som lirer av seg gamle bragder, hvor motivene er like langt fra artistiske som øl er fra å være vondt. Michael Gira er dog en finurlig mann, så jeg var faktisk veldig spent dette. Høsten 2010 kom Swans med ny plate. Energisk og vital, og det virket som om Gira fikk utløp for mye han ikke hadde gjort i årene med The Angels of Light, som var bandet han startet opp i etterkant av Swans. Det låt rett og slett Swans! Nok om det…

c53a184c978848b01fe6ba6e84afc674.jpg

Swans er i større grad et improvisasjonsorkester enn noe annet. Og det er her de skiller seg markant fra de fleste andre band. Det virker som om bandet har et utgangspunkt for hva hver konsert skal inneholde, men at musikken i blir til på scenen. Michael Gira er mer vendt mot sine medmusikanter enn publikum, og fungerer mer som en dirigent enn en klassisk frontfigur. Og det er nettopp summen av dette som gjør det til en så interessant og artig opplevelse. Man får nesten følelse av å være på en øving, og alt får et mer ærlig og personlig preg. Det som overrasket meg mest, og samtidig gledet meg veldig, er at Swans viser seg fra en langt mer muskuløs og intens side på konsert enn de gjort på lenge. Voldsomt, brutalt, monumentalt og et veldig bra og balansert lydbilde!

En gammel klassiker, i form av "I Crawled" var også på kveldens setlist, men i en helt ny utforming. Ellers var det kun låter fra den nye plata, samt noen helt nye låter som ikke er utgitt ennå. En konsert med Swans er en helhetsopplevelse, og det blir vanskelig å trekke frem høydepunkter. Det var faktisk bare ett, og det varte i drøye halvannen time. Velkommen tilbake!

http://www.myspace.com/swansaredead