TRONDR NEFAS (Urgehal) – Først og fremst en gitarist

TRONDR NEFAS (Urgehal) – Først og fremst en gitarist

Trondr Nefas er gitarist og vokalist i et av Norges mest ekte og grimme black metal band URGEHAL. Han har tidligere deltatt i The G-String Series, men nå er tiden inne for å sjekke ut hans vokal. Han har egentlig ikke så mye å si om noe, bortsett fra når vi kommer til andre vokalister han ser opp til. Uansett, her er Trondr Nefas fra Urgehal og hans lille bidrag til The Deepthroat Series.

Urgehal_TrondrNefas_4.jpg

Når startet du å gjøre ekstrem vokal (årstall og alder)?

I 1991, da jeg var 14/15 år gammel.

Hva fikk deg til å starte med ekstrem vokal?

Fordi jeg var totalt opphengt i Death og Black Metal og syntes blant annet vokalen var meget fascinerende.

Kan du prøve å beskrive den eller de teknikker du benytter deg av?

Egentlig ikke, jeg anser meg selv først og fremst som en gitarist fremfor en vokalist og det er gitar jeg gjennom årene har brukt min tid på å finslipe teknikken på. Når det gjelder min vokal så har det bare kommet av seg selv med tiden.

Har din teknikk endret seg i løpet av karrieren, og i så fall hvordan?

Kun fra da jeg startet i 1991 og frem til vår andre demo i 1995. Det var da jeg virkelig selv syns jeg fikset Black Metal vokalen, som jeg nevnte så bare kom det av seg selv… 

Har du noensinne skadet deg ved å bruke feil teknikk?

Nope.

Er det noen ting du gjør jevnlig for å holde stemmen ved like? Rutiner?

Egentlig ikke, kun øvinger sammen med hele bandet samt da vi spiller konserter.

Urgehal.jpg

Tror du det kan være farlig å gjøre ekstremvokal?

Farlig er det vel ikke, men man kan vel sikkert ødelegge stemmen hvis man gjeiter seg til med vokalen på en slik dustete brekemåte som feks. idioter som Dani Filth o.l. gjør!

Hva er viktigst – å lage kule lyder og interessant rytmikk, eller å ha en tydelig artikulasjon?

For MEG er det å få en mest mulig rå, skabbete og rotten vokal som overhodet mulig, men variasjon i rytme er også viktig.

Tror du at å gjøre ekstremvokal kan sies å være en vitenskap – sånn og sånn
fungerer det – eller er det mer intuitivt og individuelt?

Vitenskap er det i hvert fall ikke. Vet ikke helt men det er vel antagligvis indiviuelt regner jeg med.

Har du noen tips til andre som skal begynne å gjøre slik vokal?

Ikke noen spesielle tips på vokalfronten egentlig. Men jeg husker at jeg løp mye rundt i skauen i ungdommen og skreik som en besatt Satan, kansje det kan være et tips?

Urgehal_TrondrNefas_3.jpg

Nevn tre ekstremvokalister som har en stil du liker godt, og begrunn ditt valg. Hva er det du liker spesielt ved stilen til hver av disse tre? Nevn også tre vokalister (ikke nødvendigvis ekstreme) som har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og si kort noen ord om på hvilken måte du har blitt inspirert av hver av disse.

Helt umulig å nevne kun 3 vokalister av hver sjanger, så jeg slenger til et par til selv om lista kunne blitt 5 mil lenger…

Ok, først og fremst så har div. Effekter som man legger på vokalen i studio mye å si for sluttresultatet. Men noen figurer som fikser å finne de rette effektene pluss å få til en fin mix med sin egen unike vocal er feks. Nocturno Culto, personelig syns jeg de tidlige Dark Throne albumene er deres beste, men når det er sagt så må jeg gi han stor ros for vokalen på de siste skivene, høres faen meg ut som Satan sjøl… Chuck  Schuldiner hadde også en fantastisk rå vokal frem til Indiviual thoughts paterns. Men virkelig særegen og vill er den på Scream bloody gore og Leprosy. Det er en slik ungdommelig villskap blandet med en dose Zombie feeling. Rett og slett genial! Chris Reifert fra gudommelige Autopsy har sammen med de syke tekstene han’s funnet en måte å høres ut som en blanding av en markspist Zombie og en psykotisk mental pasient, slikt må man bare falle pladask for… Karl Willetts fra Bolt Thrower har den ultimate Death Metal vokalen (spes på de tidlige albumene) Rok fra Sadistik Exekution har en gal/rabiat røst, Aggressor fra Aura Noir har en Orginal og ram stemme, liker også Pete Helmkamp fra Angel Corpse jævelig godt, også må jeg få skryte av vår egen bassist Mannevond som også er vokalisten i Koldbrann, den gubben har en genuin rå vokal…

Her er noen vokalister jeg har likt siden jeg var en guttunge, grunnen er simpelt og greit fordi de enten har en unik stemme eller det at de bare har en fantastisk ren røst og klang pluss en suveren feeling. Bruce Dicknson, Paul Di’anno (i ungdommen), Paul baloff, Dave Mustaine, Ozzy Osburne (i han’s yngre dager) Lemmy, Snake fra Voivod (Genial og orginal) Brian Johnson (særlig på Back in Black og For those about to rock…) Thomas G. Warrior. Osv…

Hvem vil du utfordre? (hvem skal være nestemann til å svare på disse spørsmålene) Gi en kort begrunnelse for ditt valg.

Titten Tei, fordi han (hun) har en merkelig og til tider ekkel stemme, men det bare er noe der hvis du forstår?

http://www.myspace.com/urgehal666

http://www.season-of-mist.com/