METAL MERCHANTS – …på stell

METAL MERCHANTS – …på stell

Metal Merchants arrangeres for tredje gangen den siste helgen i januar. Programmet er nå klart der 10 band vil stille på scenen. NUCLEAR ASSAULT er den desiderte headliner under vinterens vakreste eventyr, men det er flere godbiter for de kommende festivaldeltagerne. Drøye 3 måneder før festivalen sparkes i gang, ble noen spørsmål oversendt til Stian Fossum, en av gründerne bak Metal Merchants og mindre enn 24 timer senere satt jeg her med hans svar og litt ekstra info om de 2 siste bandene.

MMF_11_flyer.jpg

Er ting i rute så langt?

Jada, her er det på stell. Dagene framover kommer til å gå med til flybestillinger. Det eneste som ikke kunne forutses var den tragiske bortgangen til Jay Jay i Asomvel, så de må dessverre innstille.

Hva er dine egne tanker om de 9 banda som er på plakaten så langt?

Jeg er veldig fornøyd med variasjonen og kvaliteten også i år. Det er et vilt spenn fra for eksempel Solstice til Nuclear Assault, men publikum er mer bevisste på kvalitet enn sjanger, så det tegner til å bli en helsikes fest også i 2011!

Dette blir andre året Metal Merchants blir arrangert nede på John Dee. Vil du si at dette er en arena som passer dere perfekt?

Pr nå er det utmerket. Vi kunne ønske oss å vokse bittelitt, slik at vi kunne ta en 6-700 mennesker, men slik det er nå er John Dee perfekt, og folka på Rockefeller er en drøm å jobbe med.

Jeg leste flere steder etter fjorårets arrangement at det var flere av banda som ville komme tilbake igjen. Har dette vært aktuelt eller er fornying viktigere for Metal Merchants enn å bare ha en årlig fest?

Det har ikke vært aktuelt ennå, men som et jubileum eller spesialutgave på et tidspunkt, har vi ikke noe i mot å gjøre en slags reunion. Band som Hirax, Beehler, Pagan Altar og Dark Quarterer fortjener å få ta turen tilbake, og publikum fortjener å få oppleve de igjen.

Metal Merchants har hatt noen kanselleringer de 2 første årene og sånn sett har dere hatt mer å stri med enn planlagt. Er dette noe dere jobber med for å unngå nå i år og i fremtidige festivaler?

Vi booker jo så latterlig tidlig hvert år, at det alltid dukker opp noe. Men det har vi taklet fint. Det verste er selvsagt årets hendelse med Asomvel, da dette virkelig var en tragedie for bandet og alle deres venner.

NuclearAssault_logo.gif

Dan Lilker er en svoren Norgesvenn og er her både titt og ofte. (Sist sett under HITS med Autopsy i august 2010). Har dette forenklet prosessen med å få Nuclear Assault til Metal Merchants?

Ja, for så vidt. De tok kontakt med oss etter å ha blitt tipset av norske fans om festivalen, og Lilker trives godt i Norge, og gleder seg til også å oppleve den norske vinteren. Typisk I-landsproblem å trekke til kulda frivillig.

For en ung konseptfestival som Metal Merchants burde det fortsatt være en del band å ta av, spesielt etter som reunions er i vinden som aldri før. Men man kan lure på om dere har vurdert å vike litt fra konseptet deres og ta inn andre band eller er Metal Merchants "true to the bone"?

Jeg synes allerede vi har veket litt fra utgangspunktet. Både Whyte Ash og Convixion bryter litt med det opprinnelige initiativet. Men det vi aldri viker fra, er prinsippene om at det skal være band vi sjøl liker. Det er det viktigste!

For å avslutte intervjuet, og for å sikre at Stian skulle få muligheten til å få fortelle dere lesere om det jeg eventuelt hadde glemt å spørre om, så ga jeg ham muligheten til nettopp det. Og her er hva han har å dele med dere.

Tja, du kan jo få noen verdensnyheter på bookingfronten, så får du ræva i gir og får lagt det ut fort, haha! To band tilkommer på plakaten, og Asomvel utgår som nevnt. De to nye banda er først TESTIMONY fra Høland. Virkelig gamle travere vil huske disse som oppvarmere for Kreator i 92 eller 93, hukommelsen min blir ikke BEDRE med åra. For de veldig interesserte vil dette også huskes som bandet Rune Blasphemer Eriksen hadde før han ble med i Mayhem. De stiller med friskt mot og originalbesetning, og jeg har veldig trua på et herlig thrashback til Bootleg-dagene her! Det andre bandet skal jeg være litt mer ydmyk med, og det har vært mye avveiing før vi bestemte oss.

Devil_1.jpg

Det er DEVIL fra Nes i Akershus, og det er ikke noe mer eksklusivt enn blant annet meg og Ronny Østli som figurerer i lineupen, i tillegg til tre andre. Sjangeren er heavy doom rock. For å ta litt om det; Vi startet opp i fjor, har lagd låter i år, og spilt inn demo i høst. Så langt gikk det stille og rolig for seg, og vi har lekt med tanken på et showcase på MMF 2011. Så skulle vi legge ut tre låter på http://www.myspace.com/devilband  for å lodde stemningen, og i løpet av en helg var responsen så overveldende at vi er helt matte, og utrolig takknemlige. Detaljer rundt framdriften vil komme senere, men jeg kan si så mye som at demoen ikke er det siste dere får se eller høre fra DEVIL. Dette, i kombinasjon med det tragiske rundt Asomvel, gjorde at vi har bestemt oss for rett og slett å sette DEVIL på plakaten, og vi skal gjøre vårt beste for å trøkke 70-tallet og støvete riff langt ned i halsen på dere som møter opp.

http://metalmerchantsfestival.com/