ENSLAVED – Trondheim – Blæst

ENSLAVED – Trondheim – Blæst

Å spille konsert på en onsdag i Trondheim er risikabelt. Den gjengse trønder har ei ræv av sirup og er ikke lett å få ut av godstolen. Men jaggu ble det ikke både bra med folk og liv på Blæst denne onsdagen.
Enslaved har nettopp kommet med en ny plate, Axioma Ethica Odini, og valgte å promotere den i Norge med 4 konserter hvorav den i Trondheim var den første. Og det skulle vise seg at de ikke trengte hverken å varme opp med andre konserter eller ha noe oppvarmingsband. Enslaved anno 2010 er så rutinerte og proffe at få band kan konkurrere mot de live. Med andre ord, dette var en moro kveld!

Bandet overrasket med låtvalg, var i meget godt humør og personlig er dette en av de bedre konsertene jeg har sett med Enslaved, kun Trondheimskonserten fra 2003 og framføringen av Eld på Hole in the Sky for noen år tilbake topper denne. Grutle var i et forrykende humør, spøkte, lo og skålte og pratet generelt mye. Litt for mye i følge bandets gitarist Ivar. Det var veldig tydelig at bandet var glade for å spille i Trondheim igjen…

Bandet gikk på scenen halv elleve og introen fra Axioma… strømmet ut av høytalerne før åpningslåten fra samme plate, Ethica Odini, ble framført. Det låt tight og proft fra første stund. Gutta har jo sceneerfaring og vel så det så der er det ikke noe problem, dette kan de bedre enn de fleste. Låt nummer to fra plata, Raidho, er neste ut og det kan sies med en gang, de nye låtene gjør seg veldig bra live. Låtene er som skapt for og framføres live og man kan ikke annet enn nyte råskapen fra høytalerne. Deretter kom Fusion of Sense and Earth fra Isa før en av mine favoritter, The Voices, fra min favorittplate i Enslavedsammenheng, Monumension. Fantastisk låt og det beste øyeblikket for min del denne kvelden. Neste høydepunkt for min del var Frost og Jotunblod fra nettopp Frost. Jotunblod er en sinnsykt fet låt og mange fikk nok kanskje litt vondt i nakken under denne. Og om de ikke fikk det når bandet spilte Jotunblod fikk de det hvertfall da Allfadr Odin fra demoen Yggdrasil ble spilt. Yggdrasil er en jævlig fet demo og Allfadr Odin er kanskje den beste låta derfra så det var inget dumt valg. Blodhemn (plata som gikk til helvete i følge Grutle, om jeg hørte korrekt) framfører bandet sjeldent noe fra live, men denne kvelden fikk vi høre Anzus Astral, og jeg skjønner ikke hva folk har mot denne plata. Anzus Astral gjorde seg bra live den, så det var moro! Waruun og The Beacon fra bandets siste slipp fulgte så og deretter Ground fra Vertebrae. Ground var for øvrig eneste låt representert fra nettopp den plata. Som bonuslåt fikk vi Ruun fra Ruun og det ruundet av kvelden på godt vis.

Lyden denne kvelden var noget ruskete til tider, men jevnt over synes jeg den var bra. Flere jeg snakket med var enige der og alle var enige at det var en knakende bra konsert. Og jeg må si at jeg var imponert over livet trønderne skapte utover kvelden. Sjeldent er det å se headbanging, men det var en del fra den yngre garde der denne kvelden og de lagde da litt liv foran scena. Etter 1 time og 20 minutter var det over og alle vandret fornøyde hjem…

En stor takk til Enslaved for en bra kveld og nok et bra Enslavedminne…

Spilleliste lugget fra scenegulvet:

Ethica Odini (Axioma Ethica Odini)
Raidho (Axioma Ethica Odini)
Fusion Of Sense and Earth (Ruun)
Violet Dawning (Isa)
The Voices (Monumension)
ISA (Isa)
Frost (Frost)
Jotunblod (Frost)
Allfadr Odin (Yggdrasil)
Ansuz Astral (Blodhemn)
Waruun (Axioma Ethica Odini)
The Beacon (Axioma Ethica Odini)
Ruun (Ruun)
Ground (Vertabrae)