AZARATH – Aggressivt og rått – Del 1

AZARATH – Aggressivt og rått – Del 1

Dette polske bandet hadde satt seg som mål å skape musikk som var virkelig rå og brutal, selv i følge polsk standard. De lagde musikk som de selv ville høre på uten å bry seg om ren produksjon, og uten å være utro mot seg selv eller genren – faenskapen kommer rett fra hjertet!

Azarath ble grunnlagt i 1998 av Inferno, trommis fra ikke ukjente Behemoth, Bruno og D. Ikke lenge etterpå slang gitarist Bart seg med på laget. Som et fullverdig band gav de ut debutalbumet «Demon Seed». Denne plata fikk så god mottakelse at Vader tok de med seg på «Relevations»-turen i 2002.
«Infernal Blasting» valgte de å kalle sin andre plate som så dagens mørke i august 2003. Denne plata er en ren maktdemonstrasjon av kjapp og velkomponert polsk galskap – et must for alle som liker å bryne seg på rå, teknisk metal i hurtig tempo. Etter plateslippet valgte D. å forlate moderbandet på grunn av personlige årsaker og inn kom Thrufel fra Yattering. Med sine gode musikalske evner tilførte han ferskt, ondt blod til bandet.

Det gikk tre år før vi har fikk noe nytt materiale fra den polske koalisjonen. Utallige ganger ble prosessen avbrutt av kanselleringer av konserter og festivaler, men motgangen til tross, Azarath nektet å forsvinne inn i skyggene. Mye hard jobbing resulterte i deres tredje album «Diabolic Impious Evil», nok en utblåsning av sataniske tekster og rufsete, men fet lyd. På grunn av stramt tidsskjema med et turnerende band som Behemoth, ble det vanskelig for Inferno å spille konserter med Azarath. Løsningen ble å hyre inn Adam Sierzega som batterist slik at bandet kunne fortsette å skape seg et navn uten å la seg hindre av Infernos stadige fravær. Men dette betydde ikke at Inferno ga slipp på Azarath, neida, han fortsatte å komponere og spille inn låter med bandet samtidig som han tar stikkene i egne hender på scenen når anledningen byr seg. Dette er et band som neppe har tenkt å gi seg med det første selv om mange faktorer har jobbet mot dem.

Dette intervjuet gir en oversikt over hva som har skjedd med Azarath siden den spede begynnelsen, inspirasjonskildene som har vært viktige for at ting låter som de gjør, og en liten smugtitt inn i gitarist Barts sinnsyke sinn. Bart står bak de kreative kreftene i bandet og er mannen bak de aller fleste av komposisjonene, hvem kunne fortalt oss historien om Azarath bedre enn nettopp han?

Azarath_1.jpg

Hvor stammer bandnavnet fra, ligger det en historie bak det hele?

Når sant skal sies så har bandnavnet vårt sin opprinnelse fra et annet death metal band fra Polen, nemlig Damnation. Navnet er tatt fra deres andre plate "Rebel Souls" som kom ut i 1996. Der var det ei låt som het "Azarath: Watching in Darkness". Jeg spilte gitar i Damnation fra 1993 til bandet ble lagt på is rundt omkring 2001. På daværende tidspunkt var jeg ikke en del av selve Azarath. Det var Inferno og D. som grunnla bandet i 1998 og det var de som valgte navnet. Jeg må også få slenge på at Inferno var trommis i Damnation fra 96 til 98 og det var han som piska skinn på "Rebel Souls", som var hans debutalbum bak trommesettet.

Mange polske band med en smule tempo blir ofte stigmatisert som death metal, det samme skjer også her i Norge, men da er det black metal som blir satt som merkelapp. Dette til tross for at mange band ofte har et bredt spekter av inspirasjonskilder. Hvilken bås vil du sette Azarath i dersom du hadde fått valget?

Helt enig, de fleste band fra Polen får merkelappen death metal. Når det gjelder Azarath er det nok å si at vi spiller satanisk death metal, og vi bryr oss ikke en dritt om andre beskrivelser av musikken vår enn det. Vi har vært rett og slett avhengige av death metal band som Immolation, Morbid Angel, Sinister, Vital Remains, Deicide, Angelcorpse og flere andre helt fra den spede starten.

Musikken deres er ganske ekstrem i forhold til andre polske band i lignende genre. Er dette nøye gjennomtenkt eller kommer riffene og tempoet som en naturlig del av låtskrivingsprosessen?

Det kommer nok av at dette er slik vi liker det og da er det nettopp denne musikken vi komponerer. Vi er absolutt ikke tilhengere av steril og ren lyd uten et eneste snev av feeling. Under innspillingene er det alltid en slags form for "kontrollert kaos". Vi prøver å involvere så mye følelser som mulig i studio. Vi vil selvsagt ha god lyd, men det skal også være skittent, brutalt og ekstremt. Vi gidder ikke å bruke timevis på å spille inn de samme tingene tusen ganger på rad.

"Kontrollert kaos" virker for å være en spennende definisjon av situasjonen som råder når dere er i studio. Kan du forklare dette litt nærmere?

Jeg har en ganske kaotisk måte å spille på, ikke akkurat nøyaktig plukking på strengene hele tiden. Vi sørger også for å ha mer enn nok av vodka og øl i studio, så blir mye festing ja. Mange ideer dukker opp i denne settingen. Produsent Malta har ofte sagt ting som "Hva faen skjer?, det er ikke til å tro, for et kaos!". Det ganske vanskelig å beskrive hva som skjer i Hendrix Studios til en hver tid, hehe, synd at det ikke går an å bruke fasilitetene der mer.

Azarath_2.jpg

Dere har brukt Hendrix Studio på både "Infernal Blasting" og "Diabolic Impious Evil". Dette er samme studio som Behemoth har brukt en rekke ganger, derfor går jeg ut i fra at Inferno kjenner produsent Arkadiusz Malczewski rimelig godt. Hvilke fordeler har det for dere å bruke faste samarbeidspartnere på produksjonsdelen?

Jepp, Inferno kjenner Arkadiusz "Malta" Malczewski" godt. Han jobber som lydmann for Behemoth på alle deres konserter og turneer. Selv liker jeg godt å jobbe med Malta, han kjenner oss, han vet godt hvilken lyd vi vil ha og hvordan vi jobber i studio. Dessuten er Malta en jævlig god drikkekompis, hahaha. En annen fordel er også at Hendrix Studios ligger i Lublin som er en bra by å feste i, alt for å komme i riktig stemning for innspilling selvsagt! Angående "Diabolic Impious Evil" så var det bare trommene og rytmegitarene som ble spilt inn i Hendrix Studios. Tiden ble for knapp fordi Malta måtte stikke av gårde på turne med Behemoth. Derfor brukte vi Hertz Studio til å legge ned bass, vokal og soloer. Miksing av plata ble også gjort nettopp der. Vi kjente Wislawscy-brødrene som driver Hertz Studio fra før fordi vi gjorde debutalbumet "Demon Seed" der – vi var selvsagt godt fornøyde med jobben de la ned på den.

"Diabolic Impious Evil" ble skrevet av deg og Inferno. Hva var den vanskeligste delen av skriveprosessen?

Hovedutfordringen var at vi måtte lære oss å jobbe på nye måter. Når Behemoth begynte å være mer og mer på veien måtte vi mekke sammen nytt materiale på bare noen få øvinger. Jeg recordet riff og sanger på PC-en min og sendte de via internett til Inferno. Mens han var ute på farten arrangerte han trommene til dette stoffet. Når han kom hjem igjen ble det mer øving sammen og han viste meg riffene som han hadde lagd slik at jeg kunne spille det inn på maskina igjen. Vi øvde en god del i forkant av "Diabolic Impious Evil", men fikk da en del ideer i studio også. Dette er også måten jeg og Inferno jobber på i dag, men denne gangen har vi også tenkt å bruke noen av Thrufels riff. De musikalske utfordringene ligger ikke i å gjøre den kjappeste plata noensinne, vi kommer til å gjøre akkurat det vi føler for.

Jeg finner ingen informasjon om hvem som skrev låtene på "Demon Seed" og "Infernal Blasting". Hadde du noen fingrer med i spillet der eller?

"Demon Seed" var så og si ferdig før jeg ble med i bandet. Jeg begynte å skrive låter i "Infernal Blasting"-perioden. Den er som sagt skrevet kun av Inferno og undertegnede.

Azarath_anim.gif

Hvor viktig er en fet produksjon for dere?

For oss er en fet produksjon ensbetydende med at du kan høre alt som foregår og en heftig lyd generelt. Vi gir faen i å ha en steril, krystallklar lyd.

Hvorfor er det så viktig for dere å ha et så skittent lydbilde?

Fordi vi liker lyden skitten! Vi avskyr sterile produksjoner uten et snev av følelser, de er jo helt blottet for stemning! Vi liker band som høres ut som for eksempel Immolation, Incarnation og Sinister og plater som ble produsert på starten av 90-tallet. Når vi spiller inn låtene våre prøver vi å oppnå en så dirty lyd som mulig, men med en såkalt moderne produksjon.

Mange band har hatt sine disputter med produsenten opp gjennom tidene. Har dere også hatt krangler eller uenigheter av noen art med folkene bak spakene? I tilfellet, hvem har siste ordet?

Vi har hatt et godt samarbeid med Malta fra Hendrix og Wislawscy-brødrene fra Hertz, de vet akkurat hva vi er på jakt etter og vi har derfor aldri hatt noen krangler med noen av dem. De er proffer inn til beinet og de forstår hva vi driver med. Derfor har de alltid gjort sitt beste i å oppnå et så fett sluttresultat som overhode mulig. Det eneste jeg kan komme på i farta er at Wislawscy-brødrene ikke var særlig begeistret for lyden på trommene, men den var akkurat sånn som vi ville ha den, derfor måtte de bare beholde den akkurat sånn som den var og prøve å forstå, hehe.
På den neste plata vi skal gjøre vil vi spille inn trommene med Malta i teten, men denne gangen i Radio Gdansk Studio hvor Behemoth recordet sitt siste verk. Det må bli på den måten siden Hendrix Studio ikke er tilgjengelig for tiden. Vi håper Malta kan skvise inn litt tid siden han er såpass opptatt med Behemoth turneringen. Vi har en del tanker og ideer angående hvordan vi skal gjøre det, men tiden vil vise hvordan det blir…  

http://www.azarath.tcz.pl/

http://www.myspace.com/azarath666