MARDUK, RAGNAROK, VALKYRIA – Oslo – Betong

MARDUK, RAGNAROK, VALKYRIA – Oslo – Betong

Black metal is the name of the game. Og det av den rå sorten, der villskapen herjer og aggressiviteten er til å ta og føle på. Men først, Valkyria fra vårt naboland. Det var et par stykker som kommenterte at dette var ’Watain light’. Jeg er ikke uenig i den kommentaren. Bandet virket noe uinspirert, mens vokalisten gjorde sitt beste for å strekke seg mot taket, slik vi kjenner særlig et bilde fra Maniacs tid i Mayhem. Vokalen var det beste med bandet, samtidig som det ikke var høy nok lyd med det resultat at den druknet for mye i resten av Valkyrais black metal. Men som åpningsband gjorde våre svenske uvenner susen. Det var overraskende mye folk innabords en torsdags kveld, noe som sikkert hjalp bandet noe. Samtidig skal jeg innrømme at jeg tenkte at lyden måtte forbedres til hovedbandet kom på scenen.

Ragnarok gav ut en plate tidligere i år. Deres form for black metal er av den norske sorten, og den kjenner vi godt. Det er vel ikke så mye mer å si om det enn at det er velkjent, det er black metal og det er Ragnarok fra ende til annen. Jontho Pantera og gjengen fremfører sine låter og publikum virker fornøyd. Det er som allerede nevnt bra med folk. Ragnarok spiller ikke så veldig ofte her hjemme, så det er nok en del som kommer opp til Majorstuen for å få med seg gutta boys. Bandets nye vokalist mangler kanskje villskapen til Hoest, men han gjør sine saker på mer enn godkjent måte og bidrar til at nok en Ragnarok konsert fyker av gårde i sedvanlig tempo. Jo da, Jontho er eldre enn han en gang var, men det blir ikke ballader ut av trommespillingen hans av den grunn.

Etter at Mortuus begynte i Marduk har det blitt et av mine favoritt band innenfor sjangeren black metal. Og live er det hysterisk, vilt og mye av det jeg forbinder med nettopp denne formen for metal. Betong er nok ikke verdens beste konsertlokale, men lyden er fin den og bedre enn den var under Inferno, og da er jeg fornøyd, siden resten bare er en tordentale i mye rask og noe litt mindre rask black metal. Joda, det hadde nok gjort seg med en ekstra gitarist live, men Morgan er god til sine saker og det hele låter feiende flott. Vi får låter fra hele diskografien, med naturlig fokus på det nyere som er gitt ut. Det var bra med folk denne kvelden, en torsdag ja, og jeg fikk inntrykk av at de aller fleste storkoste seg i den grad man kan gjøre slikt i løpet av en black metal konsert. Marduk har turnert mye de siste årene, og det er et band som viser styrke hele tiden.

Som Mortuus så selvforklarende skriker "Into Utter Madness"!

live-materialet er filmet av undertegnede

www.myspace.com/truemarduk
www.myspace.com/ragnarok
http://konsertoversikt.no/konserter/oslo/betong/