HITS 2010 – Dag 4 – USF Verftet

HITS 2010 – Dag 4 – USF Verftet

Så var fredagen kommet. Hele festivalen hadde flyttet seg over til Verftet og antall band som skulle spille ble økt fra 5 til 6. Pressekorpset åpnet dagen tidlig med først en liten 3 låters Sahg konsert oppe på Garage der det også var muligheten for å få seg en Sahguett og et glass juice, før vi tok beina fatt og vandret gjennom byen opp til Akvariet hvor det skulle være Enslaved listeningsession. Det siste føltes noe unødvendig langdrygt men vi fikk da sett både krokofanter og taranteller i tillegg til de mer kjente selene og pingvinene i bassengene på Akvariet i Bergen. Og vi fikk hørt på 4 av låtene fra det kommende Enslaved albumet. Men at det skulle ta tre timer, var noe i overkant. Ikke var det noen form for organisert retur til Verftet heller, så vi måtte ut på vandring for oss selv. Men vi fant da noen motbakker som til slutt første oss til Verftet.

HITS_10_SOTM.jpg

Secrets of the Moon. Alle elsker å plassere band i bås. Bestemme hvilken sjanger disse banda hører hjemme i. Secrets of the Moon er et tysk black metal band. Har mine mistanker om at hvis bandet hadde vært norsk, ville de havnet I båsen extreme metal, men den diskusjonen lar vi ligge her og nå. Nå stod de på scenen på Verftet og hadde gleden av å åpne weekendprogrammet under årets Hole in the Sky festival. Jeg så dem sist de spilte under HITS og det var i 2007 nede på Garage. De gjorde en knall jobb også den gangen, men de virket noe uferdig og ferske i gamet. Nå var de altså tilbake og det som et virkelig sterkt band. Låtene deres er sterke, bandets frontmann og vokalist sG var sjef på scenen og samspillet er upåklagelig. Mange hadde møtt opp til deres noe tidlige konsert og det var få som skuffet forlot konserthallen nede på Verftet før konserten var over. En meget fin start på en kveld som skulle vise seg å bli den svakeste musikalsk dette året.

HITS_10_Solstafir.jpg

Solstafir: Islandske Solstafir er ikke et band jeg har hørt så mye på, men du verden for en koselig overraskelse de var på scenen. De ga oss 2 låter med moderne stoner rock og stoner metal, og det var 2 lange låter som rett og slett var innholdsrike. Det var småpsykedelisk og til ganske så kaotisk i de raskeste partiene. Det var deler der bandets vokalist Addi viste seg som en nesten ubeskrivelig god vokalist mens gitarist Pjuddi viste ting bli gjort med gitaren man sjeldent ser på en metalkonsert. Bandets bassist Svabbi, dere vet han med de søte røde flettene, han eide scenen i bortimot 5 minutter der han buldret i vei på bassen sin. Det var vanskelig å rive seg løs fra gulvet foran scenen under konserten, noe som endte i at jeg var der til de var ferdige og det var jeg ikke alene om. Får du muligheten til å se Solstafir live en gang, så slå til.

HITS_10_Ihsahn.jpg

Ihsahn: Vegard "Ihsahn" Tveitan og hans unge venner i Leprous leverte nok en god og heftig konsert. De leverte noe av det bedre jeg har sett av et extreme metal band på en scene under Inferno i år og jeg var en smule spent på om de klarte det samme her på Verftet. Vel, de var nært, men de nådde ikke helt opp. Misforstå meg riktig for dette var heftig, kjapt, teknisk glimrende og progressivt nydelig å overvære. Jeg med mange savnet saksofonen de dro fram under Inferno, og dette var nok prikken over I-en som manglet her. Det hjalp lite at lyden også var noe varierende her, selv om den tok seg opp på etter hvert. Muligens kveldens siste høydepunkt i mine kritiske øyne.

HITS_10_DevilsBlood.jpg

The Devil’s Blood: Noen liker å onanere lenge. Andre vil gjøre seg ferdig fortere slik at trykket får utløp. Når det kommer til gitarrunking, så er det generelt urkjedelig. Og i så måte glitret The Devil’s Blood med sin del til denne urkjedeligheten. Musikken forøvrig har et okkult preg over seg, og kan vel best beskrives som mørk rock. De blodige musikerne er helt sikkert flinke til det de gjør, men det er ikke min greie. Det hele blir for monotont og jeg finner ut at jeg har bedre ting å gjøre. Det hjelper heller ikke til at den kvinnelige vokalisten har en greie ved seg som gjør at jeg sliter. Hun synger med en slags vibrato på stemmen sin. I-ene for eksempel går opp og ned noen ganger før hun kommer til neste stavelse. Og når jeg først har lagt merke til slikt, da er jeg fortapt. Men HITS-gjengen skal ha for at de kommer opp med andre typer band enn det som nødvendigvis forventes. Og som en som digger HITS fullt ut, er det ikke line-upen som er aller viktigst. Det er greit med band der jeg hører et par låter før jeg får i meg noe mat eller annet som godt er. Derfor er det greit med band som The Devil’s Blood og andre band jeg ikke "kommuniserer" med.

(skrevet av Roy)

HITS_10_Cathedral.jpg

Cathedral: Joda, det er fengende og Lee Dorian gjør så godt han kan. Musikken til Cathedral er variert om vi ser hele diskografien under ett. Men det er et eller annet underveis som gjør at jeg som lytter tenker at jeg hører omentrent samme låt hele tiden. Det kan være Dorians vokal, som er nokså lik i fra låt til låt… Det kan være rytmeseksjonen som er groovy men litt for likelydende… Til tider er det fengende, for all del, men det glir for raskt over i samme duren. Eller er det moll?

(skrevet av Roy)
HITS_10_Venom.jpg

Venom: Og så var det tid for Venom. Hva kan man egentlig si om Venom? Venom er Venom og bortsett fra at det kun er en etter hvert langpannet Cronos som er igjen fra original line upen, låter dette omtrent likt med hva Venom gjorde i glansårene på 80-tallet. Feil låtvalg ødela mye i første halvdel av konserten til et band som lever i fulle av sitt image. Hadde det ikke vært for imaget, ville Venom kun vært et lite navn. Med imaget er de noe større. Visst ga de black metal sjangeren sitt navn med skiva med samme navn fra 1982, men strengt tatt har de levd lenge nok på fortiden nå. Regner med Verftet og HITS ledelsen har fått pepper allerede for at de ikke slapp inn folket som var ute og trakk luft på slutten av konserten, slik at disse ikke fikk med seg slutten av Venom. De har tross alt betalt for å se konserten, og uten de betalende ville det ikke vært noen festival. Shame on you all.

 

Dyktige fotografer er Christian Misje og Monika Serafinska 

 

HITS_2010_top.jpg