HITS 2010 – Dag 2 – Garage

HITS 2010 – Dag 2 – Garage

Onsdagen er normalt den dagen de fleste og siste festivaldeltagerne ankommer Bergen og allerede tidlig begynte man å ane konturene av en festaften med festklare og festglade tilreisende. Det var noe fuktig luft i Bergen, men bortsett fra en og annen med regnallergi, godtok de fleste de få regndråpene som kom fra oven. For en del begynte ikke festivalen før denne kvelden og nå var de klare for full fart og høy musikk. Let the games begin.

HITS_10_Urfaust.jpg

Urfaust: Kveldens konsertkveld åpnet med Urfaust, og det var som om mørket endelig hadde ankommet Bergen. Med sine 2 medlemmer skapte Urfaust et trykk og en stemning få andre band er kapable til å klare. Musikken deres har et særpreg som ingen andre har og den kan til tider være veldig vanskelig å skjønne, men en ting er klart: enten liker du det ikke eller så koser du deg dønn i hjel. Jeg er blant de siste og til tross for at ca 50 % av bandet var rimelig beruset, fikk jeg sammen med en haug andre opplevd en flott start på onsdagskvelden.

HITS_10_GraveMiasma.jpg

Grave Miasma: Det britiske death metal bandet Grave Miasma var andre bandet ute. Dette er et band som høres ut som en extreme versjon av Darkthrone a la Soulside Journey. Det var enormt tungt, ondt og ikke minst sinnsykt bra. Jeg hadde ikke hørt bandet før og fikk bakoversveis, noe de fleste andre nede på Garage også fikk. Er dette den nye bølgen av death metal på de britiske øyer, har vi mye å glede oss til. Dette var nok et bevis på glimrende booking, takk til Torgrim for det.

HITS_10_Repugnant.jpg

Repugnant: Svenske Repugnant herjet vilt og skapte et helvetes liv i 45 minutter. Det var kun ett gir gjennom hele konserten kun avbrutt av et og annet girproblem og noen kaldstarter. Det ble rimelig svett da Repugnant satte i gang og det ble bare verre og verre til de gikk av scenen og folk fikk trekke litt frisk luft ute etterpå. At dette bandet er i gang igjen gleder mange, og vi som var på Garage under HITS fikk oppleve et kongeband levere en kongekonsert. Et stort høydepunkt i HITS historien.

HITS_10_DeadCongreation.jpg

Dead Congreation: Dead Congreation skulle bli like bra, ble jeg fortalt av flere etter oppvisningen til Repugnant, men grekerne klarte ikke å gjenskape hva Repugnant skapte. De slet noe jækla med lyden gjennom det meste av konserten og dette ble aldri hva det kunne ha blitt. Men de har helt klart et potensiale, det er dyktige musikere og de har gode låter. Gresk death metal er vel ikke verdens største og mest kjente metalscenen i verden, men Dead Congreation er å finne i mange festival line uper denne sommeren og da må det vel være noe der. Synd de ikke hadde lyden på sin side denne kvelden.

HITS_10_RottingChrist.jpg

Rotting Christ: Våre greske venner avsluttet onsdagen. Jeg så dem på Inferno i 2004 og husker svakt at jeg synes det var bra, selv om jeg egentlig ikke har likt deres album noe særlig siden debuten "Thy Mighty Contract". Nede på Garage var det pakket med folk, dog ikke utsolgt om jeg har forstått Ivar (HITS) riktig. Dermed var det plass nok for å lytte fra forskjellige ståsteder, og dermed oppdage at lyden var noe bedre rett bak mixepulten. Men lyden var egentlig bra fra ståstedene jeg valgte ut denne kvelden. Jeg var spent på hvordan de symfoniske elementene ville komme til sin rett når de spilte nede på Garage. Og joda, det funket bra. Kanskje er ikke vokalen til Sakis den sterkeste, men den er signifikant og det er lett å høre hvilket band som spiller. Samspillet er sterkt og kombinasjonen av gresk black metal iblandet litt krydder i form av diverse samples, særlig i låter fra de to siste albumene, gjorde dette til kveldens høydepunkt for meg. Med tanke på Septic Flesh på Rockefeller, tenker jeg at Rotting Christ bør få sjansen på en større scene. Det fortjener deres musikk, særlig når det vi kunne se var et band som står sammen og som fremfører sine låter med den nødvendige diabolske fremtoning.
(skrevet av Roy)

 

Dyktige fotografer er Christian Misje og Monika Serafinska 

 

HITS_2010_top.jpg