HITS 2010 – Dag 1 – Garage

HITS 2010 – Dag 1 – Garage

Jeg var på plass i god tid foran årets Hole in the Sky Festival i Bergen. Jeg innfant meg i den regntunge vestlandsbyen allerede 2 dager før selve festivalen begynte. Gojira på Verftet søndag og Gallows på Garage skulle ses og ikke minst oppleves live, og hurramegrundt for noen konserter det ble. Jeg var så gira av hovedbandene at jeg helt glemte at det var gode norske oppvarmingsband til stede også. Disse får ha meg unnskyldt, men jeg var til stede ene og alene for å se Gojira og Gallows.

Så var det tirsdag og festivalens første dag skulle sparkes i gang nede på Garage. Rikets Crust, Byfrost, Lobotomized, Valhall og Dead to the World skulle underholde nede i kjelleren på Garage og kjentfolk begynte å strømme til byen. Klokka nærmer seg barne-TV tid, man sitter med sin n’t pils og kjenner festivalfølelsen bare kommer krypende, bedre enn dette blir det ikke. Himmelen åpner seg med jevne mellomrom, det er tirsdag og man gir f i det meste som skjer. En heftig fotballdiskusjon startes, noe jeg på forhånd hadde bestemt meg for å styre unna. Men før man vet ordet av det er man med. Heldigvis roer det seg ned og man er igjen tilbake i festivalmodus.

HITS_10_RiketsCrust.jpg

Rikets Crust: De få som hadde funnet veien ned til Garage klokken 20:00 og den neste halvtimen, fikk seg en overraskelse i form av Rikets Crust. Dette var punk bortimot i sin enkleste form. Det var ikke alt for avanserte greier det gutta serverte, men helt klart moro og noe upolitisk ukorrekt, slik punk skal være. De hadde noen gode riff og en del kule partier her og der, noen til og med enda kulere. Dessverre var vokalen til Harry Potter noe monoton og etter hvert ble det ganske slitsom å høre på og jeg tok beina fatt og trakk en etasje opp.

HITS_10_Byfrost.jpg

Byfrost: Dette er et av de banda jeg hadde hørt mest positivt om på forhånd, og til tross for at forventningene var i overkant høye, klarte Byfrost å overbevise meg. De låt som en extreme og moderne utgave av det gamle sveitsiske thrash bandet Coroner, dog ispedd en kraftig dose Immortal. Uavhengig av disse sammenligningene har allikevel Byfrost skapt sin eget sound og sin egen greie der de herjer vilt med temposkifter og kule riff. Dette var faktisk en konsert jeg hadde blitt sur hvis jeg ikke hadde fått sett. De leverte flere gode låter og dro fram smilene på folket nede i kjelleren på Garage. Jo da, Hole in the Sky var i gang igjen og det for ellevte gang.

HITS_10_Lobotomized.jpg

Lobotomized: Dette var som vanlig, pure fucking fun fra begynnelse til slutt. Gutta hadde nok en gang forsynt seg fra Fretex sitt overskuddlager over klær ingen vil ha, og disse ble som vanlig kastet ut til publikum. Musikken er tradisjonell grindcore med mange kule partier og som vanlig er det våset mellom låtene som skapte mest latter. Bandet har utviklet seg betydelig musikalsk de siste årene og nå er det ikke bare ablegøyer, men også god musikk som blir levert fra hovedstadsbandet. Jeg tror muligens det er på tide de får kommet seg nedover til Tsjekkia og får spilt under en av grindcorefestivalene som Obscene Extreme. 

HITS_10_Valhall.jpg

Valhall: Disse guttene opererer i den helt andre enden av skalaen enn hva de fleste andre bandene som spiller under årets Hole in the Sky gjør. Valhall leverer mycket bra 70-talls hard rock eller stoner rock som det også kalles og det gjør de med et knall. Det er mange som storkoser seg under Valhalls oppvisning. Folket som overværer konserten er enten fan av bandet fra før av eller så ble de det under konserten. For så bra var det. Selv havner jeg i en roligere sinnsstemning mens jeg nyter hva gutta i Valhall leverer.

HITS_10_DTTW.jpg

Dead to this World: Faen så bra disse gutta er blitt live. Det er en ren og skjær thrashglede a la gamle Tyskland vi opplever. Alle storkoste seg, til og med bandets frontmann, vokalist og gitarist Iscariah dro på smilebåndet under konserten. Og det var ikke så rart, for Dead to this World leverte en konsert han og resten av bandet kan være stolte av. Riffene satt mye løsere denne gangen enn hva jeg mener å huske fra de 2 forrige gangene jeg har sett Dead to this World live. Mulig lyden var bedre skrudd også, for det skader jo ingen at lyden er god. Jeg gleder meg til neste album fra et av Norges beste thrash band.

 

Dyktige fotografer er Christian Misje og Monika Serafinska

 

HITS_2010_top.jpg