OLA LINDGREN (Grave) – Jim Beam is your friend

OLA LINDGREN (Grave) – Jim Beam is your friend

Ola Lindgren, frontmann, gitarist og vokalist i det svenske death metal bandet GRAVE, er en kar som begynte å leke med vokalistrollen som 14-åring, den gang i Corpse som eksisterte i 85 og 86. Grave oppstod i 88 og etter at Jörgen Sandström hoppet av, tok Ola over som sjefsgrowler i bandet. Hans klare favorittvokalist er Thomas G Warrior, kjent fra Hellhammer, Celtic Frost og Triptykon, men også Autopsy vokalist/trommis Chris Reifert får mye skryt. Bli mer kjent med Ola Lindgren fra Grave i hans bidrag til The Deepthroat Series.

Grave_Ola_1.jpg

Når startet du å gjøre ekstrem vokal (årstall og alder)?

Jag sjöng på några låtar när vi hade bandet CORPSE (1985-86) och då var jag 14 år. När vi sen bildade GRAVE 1988 så sjöng jag en låt på varje demo vi gjorde. Från 1991 när "Into the Grave" släpptes så var Jörgen Sandström lead vocalist fram till 1996 då han hoppade av och jag tog över den rollen helt.

Hva fikk deg til å starte med ekstrem vokal?

Svårt att säga men i dom tidiga åren så var det extremt coolt med all ny inspiration man fick genom alla nya band vi hörde. Antar att vi ville testa att sjunga allihopa och det blev så på några demos. Stora förebilder var väl Mille Petrozza, Tom Warrior, Tom Araya och Chris Reifert.

Kan du prøve å beskrive den eller de teknikker du benytter deg av?

Jag har nog ingen direkt teknik men jag använder inte halsen utan mer magen/bröstet. Svårt att förklara men jag har aldrig problem med att tappa rösten eller förstöra den så det tyder väl på att man gör på rätt sätt tror jag hehe.

Grave_Burial.jpg

Har din teknikk endret seg i løpet av karrieren, og i så fall hvordan?

Nej inte tekniken men själva rösten och hur jag kan använda den i registret har nog utvecklats. Jag har mer kontroll på den nu och kan styra den bättre för att få ut vad jag vill ha, Skrik eller rossligt eller mörkare.

Har du noensinne skadet deg ved å bruke feil teknikk?

Nix tack och lov så har det aldrig gått så långt. Tex på turne så kör vi ofta 30-35 gig på lika många dagar och det fungerar alltid. Och Jim Beam is your friend ;p

Er det noen ting du gjør jevnlig for å holde stemmen ved like? Rutiner?

Jag "sjunger" aldrig upp eller har några andra ritualer. Om man mot förmodan känner sig lite off så botar alltid en stadig whisky.

Tror du det kan være farlig å gjøre ekstremvokal?

Om man är ovan och använder bara halsen så kan man säkert skrika sönder sig. Har vart med om många band på turné med oerfarna sångare som grövlar på som fan i några dagar och sen är det kört. Tappad röst, talförbud och kassa gig är trist.

Grave_promo_2008x.jpg

Hva er viktigst – å lage kule lyder og interessant rytmikk, eller å ha en tydelig artikulasjon?

Inom vår musik så ser jag sången som ett till instrument. Tycker själv att jag sjunger väldigt tydligt och uttalar ord så att man kan följa texten genom låtarna. Artikulation är viktigt och rytmiken likaså. Grisljud och Gruff Gruff är inget för oss haha..

Tror du at å gjøre ekstremvokal kan sies å være en vitenskap – sånn og sånn fungerer det – eller er det mer intuitivt og individuelt?

Tror inte att det finns nån generell teknik utan att det är mer individuellt hur man gör. Jag skulle nog inte kunna lära någon annan att sjunga som jag gör för jag vet inte hur jag skulle förklara det. Det är nog en sån grej att antingen har man det eller inte.

Har du noen tips til andre som skal begynne å gjøre slik vokal?

Börja försiktigt och skrik inte för då pajar rösten definitivt. Prova att hitta ett läge som känns bekvämt och utveckla från det. Och använd alltid en mick vid övning så låter det garanterat 10 ggr bättre än att sjunga oförstärkt.

Grave_Ola_2.jpg

Nevn tre ekstremvokalister som har en stil du liker godt, og begrunn ditt valg. Hva er det du liker spesielt ved stilen til hver av disse tre? Nevn også tre vokalister (ikke nødvendigvis ekstreme) som har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og si kort noen ord om på hvilken måte du har blitt inspirert av hver av disse.

Chris Reifert – Extremt skitigt, nära och rått. Karln låter ju helt psyksjuk på ett fantastiskt sätt och jag vet ingen som låter i närheten.

Tom Araya – Upp till och med Divine Intervention sen började det spåra ur och bli för punkigt för min smak. Sjukt bra kontroll på sin röst (på den tiden) och nästan mer prat än sång fast på ett grymt sätt.

Tom Warrior – Förmodligen min absoluta favorit. Elakt, tydligt, rossligt, brutalt och alla hans Uh!, Slow!, Trash! och Hey! är ju för galet bäst.
Jag försöker alltid få in alla dom på varje ny platta vi gör hehe..

Alla dessa är stora inspirationer både för röst och även textskrivning

Om jag ska nämna någon icke extrem vocalist så får det nog bli Ian Gillan. Helt enkelt för att hans unika röst och register. Perfect Strangers!

Hvem vil du utfordre? (hvem skal være nestemann til å svare på disse spørsmålene) Gi en kort begrunnelse for ditt valg.

Chris Reifert – Tror att det kan bli en kul och intressant intervju på alla sätt.

http://www.myspace.com/gravespace