LEO (Zerozonic) – En ekstra tøff whiskystemme

LEO (Zerozonic) – En ekstra tøff whiskystemme

Leo Moracchioli er vokalist i 3 metalband; Lowdown, Trendkill (Pantera tribute band) og i Zerozonic. Han begynte som vokalist i femtenårsalderen og forteller blant annet i dette intervjuet at hans vokale teknikker har endret seg i løpet av årene og han kan også fortelle at det å lage kule lyder og interessant rytmikk er mer viktig for ham enn å ha en tydelig artikulasjon. Les mer om dette og mer til i The Deepthroat Series og Zerozonics Leo Moracchioli.

ea8e7a5e3112030afaea7749454b538f.jpg

Når startet du å gjøre ekstrem vokal (årstall og alder)?

Startet i 1993 da jeg var 15 år.

Hva fikk deg til å starte med ekstrem vokal?

Jeg var egentlig gitarist i første bandet mitt, men da jeg ikke akkurat var noen Steve Vai på gitaren så ble det en naturlig overgang å gå over til vokal, noe jeg er sjeleglad for at jeg gjorde den dag i dag.

Kan du prøve å beskrive den eller de teknikker du benytter deg av?

Føler at noe av min styrke ligger i variasjoner jeg har lært meg opp gjennom tidene, så jeg kan prøve å liste dem opp her:

Death growling – er det typiske kakemonster-ned-i-kjelleren- brølet som ligger langt nedi halsen

Black metal skriking – den totale motsetning, lyst og jævlig skjærende lang oppi halsen. Høres helt forferdelig ut for seg selv.. synes jeg i hvertfall

Power growl – er nok den teknikken jeg bruker mest. En type brøl som ligger midt i halsen og som du kan styre tonene mer i. Denne sliter for så vidt også mest på stemmebåndene.

Clean – sier vel seg selv..

Rap – Dette slår nok an hos hardbarka heavy metal fans hehe, men en av mine store favorittband er Rage Against the Machine. Jeg liker godt rytmikken som blir brukt av mange rappere.

Lydeffekter – Jeg liker godt å bruke allslags lyder jeg kan få til, og føler ikke at det skal være noen begrensinger selv om det skal være "metal". Her blir det for langt og vanskelig å forklare, sjekk ut bandet mitt Zerozonic for å høre noe av det.

Har din teknikk endret seg i løpet av karrieren, og i så fall hvordan?

Den har absolutt endret seg. Mye av det kommer naturlig nok av at stemmebåndsmuskelen blir trent opp og rett og slett tåler mer, men merker jo også jo eldre jeg blir og alle de forskjellige områdene jeg trekker inspirasjon ifra hjelper meg til å prøve nye ting.

Zerozonic_1.jpg

Har du noensinne skadet deg ved å bruke feil teknikk?

Jeg lurer på om det noen gang er "rett" vokal teknikk når det kommer til growling i metal hehe. Klart dette sliter på stemmen, og jeg har vært ganske nær ved å miste stemmen selv et par ganger, men ikke noe verre enn det.

Er det noen ting du gjør jevnlig for å holde stemmen ved like? Rutiner?

Som mange andre, har jeg også sjekket ut Melissa Cross (amerikansk sanglærer som spesialiserer seg på metal), og bruker hennes oppvarmingsteknikker før jeg skal ut i ilden. Merker at det hjelper en del på utholdenhet, og det å være klar idet du trer ut på scenen.

Tror du det kan være farlig å gjøre ekstremvokal?

Nei, ikke annet enn at du kanskje får en ekstra tøff whiskystemme i det du trer inn i pensjonsalderen.

Hva er viktigst – å lage kule lyder og interessant rytmikk, eller å ha en tydelig artikulasjon?

Det første gjelder absolutt for meg! Jeg er generelt lite opptatt av at det skal være så lett å høre tekstene til band jeg liker. Vokal er jo som ett hvilket som helst annet instrument, det slår meg som ett fett gitarriff eller en kul trommefill. Om utførelsen og rytmikken er helt ute, hjelper det lite om det du synger om, er løsningen på alle verdensproblemer

Tror du at å gjøre ekstremvokal kan sies å være en vitenskap – sånn og sånn fungerer det – eller er det mer intuitivt og individuelt?

Jeg tror nok ikke det er en vitenskap nei. Det er så klart forskjellige teknikker som gjelder litt sånn generelt, men siden alle har forskjellige stemmer og fremgangsmåter så blir det individuelt. Og takk for det!

Har du noen tips til andre som skal begynne å gjøre slik vokal?

Ikke lås deg inn på kun en teknikk, vær utforskende!

Zerozonic_Leo_2.jpg

Nevn tre ekstremvokalister som har en stil du liker godt, og begrunn ditt valg. Hva er det du liker spesielt ved stilen til hver av disse tre? Nevn også tre vokalister (ikke nødvendigvis ekstreme) som har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og si kort noen ord om på hvilken måte du har blitt inspirert av hver av disse.

Jeg nevner tre vokalister som jeg liker godt, OG har inspirert meg:

Mike Patton (Faith no More, mr. Bungle, fantomas, tomahawk m. flere) – Mannen kan jo det meste når det kommer til vokal. Ett av hans band "Fantomas" har nok gitt meg en del inspirasjon om at vokal kan være mer enn bare fremførelse av tekst.

Phillip Anselmo (Pantera, Down, Superjoint ritual) – Han er i mine øyne den beste metal vokalisten. Blandingen hans av skriking og melodi, er uten sidestykke. Måten hans å power growle på har vært en stor inspirasjon.

Layne Staley R.I.P (Alice in chains) – Den beste vokalisten som kom ut av grunge sjangeren, han har en feeling på stemmen som er unik, og hans valg av melodilinjer har inspirert meg en del.

Hvem vil du utfordre? (hvem skal være nestemann til å svare på disse spørsmålene) Gi en kort begrunnelse for ditt valg.

Vet ikke om det akkurat blir deep throat, men kunne godt tenkt meg og hørt fra Agnete Kjølsrud (ex Animal Alpha, Djerv). Hun har en unik stemme og er ikke redd for å eksperimentere.

http://www.myspace.com/zerozonic
http://www.myspace.com/lowdownmetalcom