KJETIL NERNES (Årabrot) – En ikke-gitarist

KJETIL NERNES (Årabrot) – En ikke-gitarist

Kjetil Nernes eller K.N. som han kaller seg, er hoveddrivkraften i ÅRABROT, et støymetalband fra Bergen. Etter å ha overvært deres oppvisning på 35 minutter under årets Inferno Festival, valgte jeg også å se dem i Trondheim drøye 7 uker senere og dermed ble kontakt opprettet mellom undertegnede og Kjetil, som igjen førte til at han deltar i vår The G-String Series.

Arabrot_Kjetil_1.jpg

Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Da jeg var ca 16 år tyllet jeg i meg en flaske med fæl rød brennevin som resulterte i noen timer strak ut i fullstendig tåke på badegulvet til en nabo. Tilfeldigvis plassert i et hjørne var Nirvanas "In Utero". Slik startet hele besettelsen.

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

Uten tvil feelingen. Uten feeling blir det gitarrunk og femti-mil på gitar: utholdenhet og teknikk. Ole Edvard Antonsen får ta seg av idrettsgymnasinnstillingen til musikk. 

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

En sliten Fender Mexico som fortsatt står i boden.

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

Det spørs. I noen sammenhenger kan definitivt utstyret, som f. eks store amper, utgjøre hele forskjellen. I andre sammenhenger ikke.

Arabrot_Brother.gif

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Jeg har fått to aluminiumsgitarer spesiallagd for meg av Kevin Burkett i Electrical Guitar Company i Florida. En EGC Standard og en EGC Baritone som jeg benytter i Årabrot. Disse er hel-aluminium og utstyrt med Custom Design humbuckere. Live, som i studio, har jeg en Hiwatt Custom 100 og en Hiwatt 200 bassforsterker linket med en Fulltone OCD. Tre eller fire 4×12 kabinetter. Ingen ekstra effekter eller annen dilldall.

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

Jeg har allerede min drømmegitar. EGC Custom. Inkluder et 0.13 sett med Everly X Rockers så er vi der.

Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Cpt. Beefhearts The Magic Band. Uten tvil!

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser…ville du taklet å ikke være med å komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

Jeg skriver låtene og tekstene i Årabrot og arrangerer sammen med trommis og designer Vidar Evensen. Nå har vi jobbet slik ganske så intensivt i nesten ti år og jeg vet ærlig talt ikke hvordan det er å spille i et band uten å kunne være med å skape uttrykket. Hadde jo vært interessant å teste. For min del fungerer musikk mer som et slags kunstnerisk prosjekt enn som en ren musikalsk greie. Det blir å skape et uttrykk og komponere plater mer enn å være en utøver. 

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Aldri!

Arabrot_1.jpg

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Vi har noen små avtaler, men ikke noe viktig. En sponsoravtale med Hiwatt hadde i hvert fall for meg definitivt vært på sin plass.

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

Vi har uendelig med historier fra land og utland der det meste har gått på tverke, men jeg husker spesielt en gang vi spilte på Hulen i Bergen. Det var fullt hus og vi kjørte i gang en voldsom støykaskade som intro på settet. Tjukt med røyk og det hele. Da vi endelig skulle slå første monumentale akkord røk ikke bare min amp, men også vår tidligere bassists bassanlegg. Helt fullstendig stillhet på begge sider. Snakk om fatal start!

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??

Fra en "ikke"-gitarist til en annen "ikke"-gitarist: Emil Nikolaisen i Serena Maneesh.

http://www.myspace.com/arabrot