HADES ALMIGHTY – Tilbake

HADES ALMIGHTY – Tilbake

Hades Almighty fyller snart 20-års jubileum og skulle innlede Grunnlovsdagen 2010 på Hinsides i Bergen etter 2-års konsertpause. ET tok seg en liten prat med trommis Remi og gitarist Jørn om mørke fortider og nye planer fra Hades. Det kommer nok til å bli spennende, hvordan konserten blir og om Hades skal komponere en ballade for Grand Prix 2011.

Hades_1.jpg

Hades Almighty har eksistert i over 18 år, men det har vært ganske stille rundt dere i de siste årene. Hvilke nyheter finnes i leieren Hades?

Jørn: Vi har masse nytt materiale.

Dere skal spille nå 16. mai 2010 etter 2 år igjen og den siste turnéen er alt for lenge siden. Ser dere fram til å spille live igjen og hvorfor kommer dere akkurat nå med en ny konsert?

Remi: Siste tour var kjempelenge siden, vi hadde en miniturne med Mayhem i Nederland og en gig her og der, men det er alt for lenge siden med en ordentlig turne.

Jørn: Det er på tide og folk maste så lenge at det hadde vært fett med en Hades gig og det er 16. mai det er en festdag og alle liker å drikke og feste.

Hvorfor spiller dere ikke oftere?

Jørn: Det gjør alle andre.

Remi: Det er 6 år siden vi spilte i Bergen by, hva er vitsen med å gjenta seg selv bare for å spille, hvis du ikke kommer med noen nytt. Det blir det mye gøyere hvis du kommer plutselig tilbake med noen nytt i hvert fall i din egen by.

Jørn: Det finnes mange band i denne byen som spiller hvert halv år da blir man litt lei etter hvert, vi har i alle fall litt mer eksklusivitet.

Så dere er i god form?

Remi: Selv om vi er høygamle er vi i jævlig god form.

Så dere jobber for tiden med et nytt album?

Jørn: Ja det har vi gjort lenge og så skjedde ting, Remi og Janto har blitt fedre og det tar litt tid, sant.

Remi: Ting roet seg ned liksom, men nå har vi kommet i gang med konserter igjen, så har vi virkelig begynt å spille igjen. Vi spiller hver dag og det har vi gjort lenge nå og for min del glitrer gnisten litt.  Hvis du blir liksom satt ut, så blir du lei og så blir det som en flytur igjen, opp i luften og så må du være der, back in business. Nå er det i hvert fall planen å holde kroken oppe etter 18.mai så skal vi produsere.

Da blir det vel et nytt album snart?

Remi: Ja snart men det kommer når det kommer for å si det sånn.
Jørn:
Ja, det blir ikke neste måned, men det er full jobbing mot det. Vi har mye materialet som vi har jobbet med og vi har mye kladder.

Kan dere fortelle litt om utviklingsprosessen og hva det handler om?

Jørn: Du kan si det såpass, det nye jeg har begynt å lage før vi begynte å jobbe alle tre, ligner mer på "Dawn" platen og "Pulse of Decay" platen og.

Remi: Det er en jævlig fin utvikling, Det er gode gamle Hades, det er litt mer som gamle Bathory. Det er mer en naturlig utvikling for oss. Det blir ikke mye som den "Pulse of Decay" platen. Etter "Pulse of Decay" platen stoppet vi litt opp. Og for det første var det ingen markedsføring og mye rot fra plateselskapet og for det andre var det følelsen at vi gjentok oss selv og så stoppet vi til vi kom til å forbedre oss.

Det høres spennende ut. Har dere allerede en tittel? Er det et konseptalbum eller?

Jørn: Nei, vi har ingen konsept og vi begynner å kjøre oss inn igjen og vi kommer i gang med den produktive fasen. Nå kommer de første to platene på reutgivelsen med bonusmaterialet og litt godsaker.

Jeg har hørt at det nye materialet skal komme ut hos Dark Essence Records?

Jørn: Vi har et stående tilbud men vi har ikke gjort noen så er det litt uklart. De har ikke hørt det men de vil sikkert like det.

Det var en stor framskritt og forandring fra "Pulse of Decay" platen til "Millenium Nocturne". Kan dere forklare det litt?

Remi: I min verden ville jeg helst ha Pulse albumet som album nr. 3 i stedet for Millenium, det hadde vært riktig.

Jørn: Vi hadde stått et helt annet sted, hvis vi hadde gjort det.

Remi: Millenium, var i en sånn periode, vi hadde større forventninger til oss selv og alt vi klarte å lage var helt genialt. Den hele platen var jævlig lang og vi fikk forskjellige anmeldelser alt fra ufattelig dårlig til et kunstverk. For oss var det mer å lage dette når vi lagde dette, så var det fett, men mange år senere tenkte vi dette er sykt, helt idiotisk. Noen av de låtene er helt idiotisk syke, hvis du tenker deg om og hva i all verden er dette. 

Jørn: Det er veldig tungt og Doomy på denne Millenium-platen, veldig mørk og veldig langt -en veldig monoton stemning. Når vi var ferdig med Millenium platen så husker jeg at vi måtte gjøre noe nytt eller for oss og ikke lage den samme sjangeren hele tiden og noe nytt som vi liker og det skal komme – litt mer aggressivt.

Hva kan vi forvente oss?

Jørn: Samme tankegang.

Remi: Det blir en vending uten like men med gamle minner.

Jørn: Det blir sånn med alle plater, det blir litt sånn med den drei vi hadde på Dawn-platen, litt mikken mer sånn shit og halvekle riff ikke punk men bortimot Bathory rockeriff, litt Bathory toner litt bort i Pulse- album, så berører vi det samme som det var.

Hades_2.jpg

Dere nevnte Bathory som en stor inspirasjon. Har dere andre innflytelser?

Jørn: Det er litt forskjellig.

Remi: Jeg liker det jeg liker, det er de store som Bathory, Slayer, WASP – de gamle store.

Har dere nye favorittband?

Remi: Nye band? De vokser ikke på trær synes jeg.

Jørn: Det er jævlig mye dritt.

På torsdag skal Keep of Kalessin spille på Garage. Hva synes dere for eksempel om de?

Remi: Jeg synes de er tøft ja.

Jørn: De har mye tøft.

Remi: Ja men de er veldig strukturert som kanonild og da blir det mye tøft.

Jørn: Jeg liker veldig godt denne Armada platen.

Har dere stemt for Keep of Kalessin for Grand Prix?

Begge: Nei

Remi: Det var litt tøft at et metalband var med.

Hvis dere hadde dette tilbud for å være med på Grand Prix, ville dere være med?

Remi: Han sier nei, jeg sier ja. Men hele grunnen for å si ja er at alle de mennesker som ser på dette og de som ikke vet om et band og som kanskje kan like det, det er helt topp for å promotere det. Men det er den eneste grunnen for å få mer fans. De bruker de beste medier som finnes, det er over millioner og Grand Prix er noe av de største musikkarrangementene. Jeg ville ha stilt opp med en gang.

Jørn: Jeg ville ikke bry meg om noe hva folk sier og det har vi aldri gjort uansett om det er Grand Prix eller Metal Battle.

Remi: Neste år skal vi melde oss på Grand Prix. Jeg synes det er nyskapende.

Hva synes dere om Alexander Rybak?

Jørn: Ingenting (begynner å synge I'm in love with a fairytale)

Remi: Nei ingenting, jeg har hilst på ham. Jeg har truffet ham personlig men han er knøttliten. Han har gjort stor suksess, sånn er det bare. Jeg synes ikke det er noen gøy å høre på det. Du kan ikke unngå å høre GP låter. Det eneste jeg liker er fiolinspillerne, hvis du bruker de riktig. Det er fett.

Men er det ikke aktuelt for Hades å samarbeide med flere musiker?

Remi: Vi funker så bra som trio.

Jørn: Vi har hatt sessionmusiker for å få fyldigere lydbilde, men det funket ikke live så vi ble trio igjen. Men en eller annen gang kan vi selvfølgelig finne ut at vi skal gjøre den eller den låten live og har lyst på noen annet, men live holder det med tre stykker.

Remi: Det er så jævlig kult når vi er tre stykker å fyre opp på scenen og låter det så tøft. Det har blitt gøy, hvis det er flere så blir det så masse greier. Men vi har alltid gjort det, alle riffene og alt i lag det er basert på to riff i ett. Det er da så vanskelig å få den samme feelingen hvis vi skal spille gamle låter, når vi har èn gitar, så blir det feil lydbilde, derfor har vi gjort en skikkelig fin jobb ved å sortere hvilke låter vi skal spille live.

Har dere noen forventinger for konserten?

Jørn: Ja i alle fall det blir jævlig gøy.

Remi: Jeg blir som en liten unge. Forventingene blir uansett bra, vi er så godt forberedt, det kommer til å bli jævlig gøy og publikum spiller sånn sagt ingen rolle, vi har det gøy og vi skal øve live.

Hades_3.jpg

Jørn, du har vært dømt for kirkebrenning i 1992. Hadde det noen påvirkning for Hades?

Jørn: Ja selvfølgelig, det ble jo satt en liten bremse for turnen. Vi hadde kommet lengre hvis jeg ikke hadde sittet i fengsel. På den andre siden har vi laget en jævlig fet plate på den tiden.

Var du overbevist at det påvirket noe eller var det bare en dum guttestrek?

Jørn: En blanding av det og faenskap og lett planlegging og pga min egen overbevisning men ikke pga av Hades. Det hadde ingenting med det å gjøre. De var ikke involvert i det og det hadde ingenting med musikk å gjøre.

Men ble Hades pushet gjennom det på noen vis?

Remi: Jeg som medlem har egentlig aldri merket noe.

Jørn: Vi har aldri blitt boosted pga av det. Det var bare meg og ikke Hades.

Remi: Jørn har fått et stempel pga av det. Andre bruker det jo for å booste musikken – IKKE Hades.

Angrer du?

Jørn: FAEN, jeg ville sikkert gjort det samme men, hva skal man si, det var min måte å protestere på og der og da føltes det riktig. Men selvfølgelig var det også mye som ble bremset på grunn av det.

Hva betyr musikken deres for dere personlig?

Remi: Det betyr veldig mye. Det var og blir et livssyn. Jeg kan ikke se for meg at jeg ikke gjør noe musikk. Jeg tror vi kommer til å alltid gjøre det for oss, om vi sitter i en kjeller og spiller for oss selv og drikker øl, eller om vi spiller aktivt live og lager en ny plate – det er det beste uansett.

Jørn: Det vil alltid være et livssyn.

Andre band gjør det jo bare for pengers skyld. Hva synes dere om det?

Remi: Alle må tenke penger, men skal det bli noe for penger, da blir det en ballade for Grand Prix neste år.

Vel da blir det kanskje en ballade fra Hades med moro og livssyn, hehehe. Men har dere noen planer om nye konserter eller en tour i nærmeste framtiden?

Remi: Ja det blir det, det snakket vi om senest i dag, men det er så vanskelig å planlegge. Vi kan ikke bare reise vekk i tre uker. Vi har alle en jobb og familie, og på en turne får vi ingen penger fra jobben så vi må og tenke litt penger, regninger betaler seg ikke selv. Hvis det kommer et veldig bra tilbud, da kan det være snakk om, men det handler og om å overleve.

Jørn: Ja det handler og om inntekt, hvis du ikke tjener noe på det, da går det ikke an å reise bort i tre uker uten økonomisk sikkerhet. Man må ha inntekt for å dekke utgifter og hvis det ikke er garantert så er det ingen vits å dra på turne.

http://www.myspace.com/hadesalmightynorway