Norsk extreme metal vs festivaler – Del 5

Norsk extreme metal vs festivaler – Del 5

Norske band er ofte å se i line uper til festivaler nedover i Europa, men det er i hovedsak black metal banda som blir plukket ut. Vi i Eternal Terror vil forsøke å sette litt fokus på de ikke fullt så kjente banda som spiller grindcore, death metal og punk osv og samtidig få ut litt info om noen festivaler som har denne sjangeren som hovedprofil. Vi har tatt tak i 5 norske band (LIVSTID, THE SICKENING, SEXY POLICE, GRIND CRUSHER og KRAANIUM) og 5 extreme metal festivaler (OBSCENE EXTREME, NEUROTIC DEATHFEST, DEATH FEAST OPEN AIR, PETROGIND og MOUNTAINS OF DEATH) nedover i Europa og artikkelserien vil bestå av 5 deler. I denne femte og foreløpige siste delen tar vi for oss den sveitsiske festivalen Mountains of Death og Kraanium.

 

MOUNTAINS OF DEATH 2010

 

Muotathal/Sveits

17/8 – 18/8

MOD_banner_10.gif

Denne perlen av en extreme metal festiva feirer i år sitt 10. år og er av de festivalene som har den mest unike beliggenheten. Festivalområdet ligger i en dal oppe i den sveitsiske fjellheimen, omtrent en times kjøring med bil sør/sør-øst for Zurich og bare 45 minutter rett øst for Luzern. Nærmeste flyplass ligger i Zurich og det går tog/buss derfra i retning Muotathal.

MOUNTAINS OF DEATH FESTIVAL er den eneste festivalen i Sveits med bare death metal og grind metal som hovedfokus. I løpet av de 9 første leveårene har tilsammen 139 band hatt gleden av å spilt der en eller flere ganger. Kun ett norsk band har vært innom (Kraanium i 2009).
All verden til store band har ikke vært innom, men det er flere av banda i den mellomstore sjangeren som Suffocation, Krisiun, Cephalic Carnage, Dying Fetus, Misery Index, Immolation, Incantation og Hate Eternal som har vært innom her.

I år er det foreløpig 34 band som er klare. Om dette er den komplette line upen, er noe usikkert, da det er minimalt med info å finne på festivalens MySpace side og hjemmeside. De største navna i år er SUFFOCATION, ORIGIN, DYING FETUS, BLACK DAHLIA MURDER, MACABRE, LIVIDITY og NECROPHAGIST.

Billetter kjøpes direkte fra festivalens hjemmesider.

Det skulle egentlig vært Houten Deathfest som var den utvalgte festivalen i denne femte delen, men siden festivalenser ut til å være avlyst i år, valgte vi å ta Mountains of Death i stedet.

MoD_2010_logo.jpg

Banda som er klare er:

Amagortis (CH)
Birdflesh (SE)
Black Dahlia Murder (US)
Cenotaph (TR)
Cephalic Impurity (RU)
Cerebral Bore (GB)
Cerebral Effusion (ES)
Deadborn (D)
Devourment (US)
Disavowed (NL)
Disparaged (CH)
Dying Fetus (US)
Embryonic Depravity (UK)
Epicardiectomy (CZ)
Heretic Soul (TR)
Inherit Disease (US)
Inhumate (F)
Inveracity (GR)
Kerry and the layzers (CH)
Lividity (US)
Macabre (US)
Mumakil (CH)
Nailed (UK)
Necrophagist (D)
Nihilo (CH)
Origin (US)
Progsik (CH)
Purgatory (D)
Saprogenic (US)
Sickening Horror (US)
Soulless (CH)
Suffocation (US)
Terrordrome (GR)
Tools Of Torture (IT)

http://www.myspace.com/mountainsofdeath

 

MountainsOfDeath_poster_2010.jpg

 

 

KRAANIUM

 

Kraanium_logo_3.jpg

KRAANIUM ble dannet i 2001 med hovedbase i Oslo. Bandet spilte inn en demo som de ga ut 2 år senere, men deretter ble det stille rundt Kraanium inntil 2007, da gutta tok tak og begynte for alvor å fungere som et band. 2 nye demoer i 2007 og 2008 førte til platekontrakt og etter det har Kraanium sluppet 2 fullengdere. Bandet har spilt en god del live og er i disse dager nettopp ferdig med en Europaturne som telte 10 datoer.

Kraanium blir å se i Hünxe i Tyskland under Death Feast Open Air der blant andre Cliteater, Deranged, Dying Fetus og Suffocation spiller. Hvordan kom dere i kontakt med festivalen og endte opp i line upen deres?

Vi blei faktisk kontakta av DFOA allerede i 2009 da de ville ha oss til å spille på fjorårets utgave av festivalen. Men da hadde vi allerede takket ja til å spille et ekslusivt open air show på Mountains of Death i Sveits, så da måtte vi pent takke nei det året. Men så blei vi igjen kontakta i år hvor de ville ha oss, og da nølte vi ikke et sekund med å takke ja, for detta er jo blant Europas største Open air festivaler når det gjelder extrem dødsmetal.

Hvordan er det å spille i et norsk band ute i Europa og ikke spille black metal? Er det vanskelig å få innpass blant de andre banda som spiller i samme sjanger som dere?

Det er veldig positivt faktisk, for folk blir hele tiden veldig overaska over at det kommer et band fra Norge som ikke speller Black metal. Og vi har ikke hatt noe som helst problemer med å få innpass i denne sjangeren/scena, snarere tvert imot! Folk gir oss utrolig mye støtte og respekt overalt hvor vi er og spiller i Europa, noe som er utrolig givende for oss som band.

Foruten Neurotic Death Fest og Houten Death Fest i Nederland er det vel få andre festivaler i Europa som har såpass fokus på death metal og grindcore som Obscene Extreme i Tsjekkia, Deathfeast Open Air i Tyskland og Petrogrind i Russland. Mener dere at festivaltilbudet er altfor dårlig for death og grindcore band?

I Norge ja! Men nedover i Europa føler vi vel at det er et bra tilbud når det kommer til denne typen festivaler. Forøvrig har man jo flere kule festivaler som NRW deathfest og Ludwigshafen deathfest i Tyskland, samt Brutal Assault i Tjekkia.

Kraanium_logo_2.jpg

Burde vi hatt en egen morofestival i Norge også, eller er scenen alt for liten enda?

Om det skulle vært en slik festival i Norge hadde man vel vært avhengig av utenlanske band tror jeg, det er jo svært få band her i Norge som kjører den typen form for dødsmetal vil jeg si. Kan jo faktisk telle antall band på en hånd. Synd at Norge bare skal bli forbundet med Black metal igrunn, folk burde heller få øya opp for den mer extreme delen av death metal som resten av Europa allerede har fostra flere prakteksemplarer av.

Og burde kanskje de 2 store norske festivalene Inferno og HITS vært flinkere med å slippe til andre band enn black metal banda?

Ja for å være helt ærlig så er jo representeringa av vår type sjanger rimlig lite tilstede på begge disse festivalene, vi hadde jo æren av å spelle på Inferno ifjor, noe som var veldig fett!

Hadde jo vært interessant å spille på HITS også om de skulle være interessert (hint hint) hehe!

Er det vanskeligere å få spillejobber i Norge enn ute i Europa?

Vi satser egentlig mest på Europa faktisk. Men når det kommer til spelle jobber i Norge (les Oslo), så har vi jo hatt vår del av shows her og har egentlig ikke hatt no problem å skaffe spellejobber her og heller ikke med supporten, for vi har jo en ganske bra fan-skare her i hovedstaden har jeg inntrykk av. Men vi har jo lyst til å komme oss til både Trondheim & Stavanger å spille, og kanskje Bergen (når forurensinga har lagt seg litt…Høhø!)

Hva vil dere si om scenen i dag? Er det endringer eller står alt på stedet hvil?

Folk har vel begynt å få opp øya litt mer for annet enn bare Black metal ja, så det går jo fremover. Selv om det kanskje kunne gått litt fortere da.

aa57b71983b9f89e9460a95634addc54.jpg

Avslutningsvis; hva skjer i Kraanium leiren for tiden? Kan vi få en oppdatering på hva dere holder på med?

Akkurat i skrivende stund, holder vi på i studio med 5 nye låter som er planlagt å gis ut som en split cd på labelen vår (Pathologically explicit recordings) en gang seinere i år. Vi leter etter at annet band å splitte med, så vi får bare vente å se hvilket det blir.

Desuten driver vi å booker vår første Europa turne som vil finne sted i slutten av april.

Skal blant annet til Sverige, Tyskland, Tsjekkia, Østerrike. Så dette ser vi veldig frem imot!

http://www.myspace.com/kraanium