KAIZERS ORCHESTRA – Trondheim – Samfundet

KAIZERS ORCHESTRA – Trondheim – Samfundet

Så var dagen kommet! Etter et par øl ute dro jeg og mine venner på Samfundet her i Trondheim for å oppleve Kaizers Orchestra live. Oppvarmingsbandet var Grand Island. Dessverre så jeg ikke så mye til dem da det var temmelig fullt og mye kaos fordi alle ville komme langt foran. Men jeg fikk med meg at publikum likte bandet godt, og etter mye dytting og skubbing i hverandre kom endelig Kaizers på scenen. Mørket la seg over hele Storsalen og Tom Waits' "Russian Dance", en vanlig Kaizer-intro fikk en blikkstille folkemasse fylt til ørene av forventning til å klappe den velkjente ompa-takten. Med ett eksploderer scenen i lys og lyd og avslører det dresskledde bandet som pumper den rykende ferske låta "Femtakts Filosofi" ut i et heiende publikum. Folk hylte og skrek, og storsalen ble stappet med folk. Janove Ottesen klatret opp på ei tønne og skrek takk for sist, med velkjent skarre-R imens resten av bandet sparket i gang en knallbra konsert. Jeg synes lyden var ganske så skurrete ganske så langt ute i konserten, men det hørtes bedre ut etter hvert, også når jeg flyttet meg mer på midten. Ikke at det så ut til å legge en demper på publikum.

c3878b497a73fc446fdecc8a5f664c21.jpg

Kaizers fortsatte med sangen "KGB", og den engasjerte og dedikerte Kaizers-skaren av fans som er kjent for å kunne hele album utenat fra start til slutt, synger høyt med. Bandet har ekstremt god kontakt med publikum igjennom det hele og det ser ut til at begge parter koser seg. Da Janove spør hvordan publikum syntes åpningen av konserten var, druknes mengden i hverandres bifallsrop. Under sangen "Knekker deg til sist" er det optimal stemning synes jeg. Janove står på høytalerne og stikker mikrofonen sin ut mot publikum som synger med. Det samme skjer under "Maestro". Det blir selvfølgelig en sekvens midt i konserten der vokalisten Janove ber publikum gjenta ordet "Halleluja", gjentatte ganger, etter ham. Morten Abel tok seg også turen opp hit til Trondheim og var med på hele tre sanger i anledning Kaizer-gitarist Geir Zahl's solo-utgivelse.

Stemningen blir bare svettere og svettere. Kaizers Orchestra er i toppform og jeg syns de leverer et helt fantastisk liveshow. De slår på tønner og har en helt fenomenal kontakt med publikum igjennom hele opptredenen. Midt under konserten begynte Janove å kle av seg, til trampeklapp og det hele! Det finnes vel ingen mann som kan gjøre dress med helsetrøye under mer sexy?

Jeg synes konserten gikk unna utrolig fort. De spilte i alt 20 sanger, men de kunne ha holdt på lengre for min del! Det var jo helt klart at publikum elsket det, og ville ha mer. Før ekstranumrene ropte Janove utover salen om vi ville ha en sang til. Ja, roper selvfølgelig alle i kor. Han gjentar samme setning helt ut til hele fire sanger til. Publikum blir i ekstase, og Kaizers spiller fire sanger til, som de lovte. De avslutter med sangen "Sonny" og går etter hvert av scenen etter en ny runde med utmattet, entusiastisk og tilfredstilt trampeklapp.

8d56409a43b35ba1859b5b924e4cc466.jpg

Etter konserten huka jeg tak i ei dame med et headset. Det virket som om hun kanskje kunne skaffe meg et aldri så lite intervju med bandet backstage. Hun tok kontakt med flere ansvarlige over en walkie talkie. Etter mye fram og tilbake, opp og fram, kom jeg endelig utenfor døren til bandet. En dame som tydeligvis var "sjefen" gikk inn og spurte bandet om de ville svare på tre, fire spørsmål fra meg. Jeg ville bare vite hvordan de selv følte konserten var, om Trondheims publikum og om de kommer tilbake ved en senere anledning. Dama kom ut igjen, og bandet hadde svart "nei". Det var ikke stort noen av oss kunne gjøre med det, så jeg gikk fra Samfundet uten intervju, men med et herlig konsertminne. Selv om jeg synes det var en smule "usportslig" å ikke kunne svare på et par spørsmål fra meg, men det får så være.

Min konklusjon er herved;
Bandet var i toppform, publikum var i toppform. Lyden ble bedre etter hvert, og de ga oss publikummere et fantastisk show. Jeg kan med sikkerhet si at jeg liker Kaizers best live enn på CD. Stort pluss var at bandet var så folkelige og hadde masse energi, men et lite minus ble at de ikke tok seg tid til noen få spørsmål.