SHINING – Trondheim – Blæst

SHINING – Trondheim – Blæst

Shining har akkurat gitt ut skiva «Blackjazz» og er på reisefot rundt om i Norge for å presentere skiva live.

Det lå på forhånd tilrette for at dette kunne bli en kjempekveld, «Blackjazz» har fått så godt som bare 5-ere og 6-ere rundt om i de største avisene, og dermed fått utrolig mye god PR. Og selv om dette var på en onsdag så var i alle fall premisset lagt for at det skulle bli en del flere besøkende på denne konserten, fremfor sist Shining spilte på Blæst (under Trondheim Jazzfest).

Og jommen sa jeg smør! Når jeg ankom Blæst omtrent 45 minutter før Shining gikk på scenen, så var det allerede godt med mennesker der, til og med godt med kø på utsiden. Jeg er dog usikker på om konserten ble utsolgt, men hvis den ikke ble det, så var det i alle fall ikke langt unna.

Shining, som på sin nyeste «Blackjazz» bare har blitt mørkere og mer brutal, dro det hele i gang med de to åpningsporene i fra nevnte «Blackjazz». «The Madness and the Damage Done» og singelen «Fisheye» satte stemninga med en gang. Tunge rett i tryne, industrielle metall låter som svinger som fy. Dette er også to låter med veldig mye vokal, noe Shining ikke akkurat har brukt veldig mye av fra før.

Tidligere syns jeg Munkeby har virket tilbaketrukken og litt nervøs for å synge live. Men dette er helt klart noe han har ristet av seg nå; det virket som han stortrivdes med vokaljobben. Om dette bare rett og slett har med at han selv er blitt tryggere på å synge live, eller om den litt røffere vokalen bandet har gått mot på «Blackjazz» er noe han trives bedre med, vites ikke. Eneste som er sikkert er at vokalen sitter som ett skudd nå. Dessverre så var vokalen noe lav i miksen på Blæst. Også den elektroniske fløyta til Munkeby viste seg å være fryktelig langt bak i miksen, den forsvant dessverre så godt som helt på partiene den ble dratt frem.

Bortsett i fra akkurat dette så var konserten på Blæst den absolutt beste jeg har opplevd med Shining, dynamikken i det utvalgte settet var helt ypperlig, etter de to nevnte låtene kjørte de i gang med «In The Kingdom of Kitch you Will Be A Monster» for så å gå over til flere instrumentale låter som også er hakket mer jazza, «The Red Room», «Goretex Weather Report» og «Winterreise» for å nevne noen.

Shining avsluttet hovedsettet med deres fantastiske versjon av King Crimson låta «21st Century Schizoid Man», som er av de mest magiske King Crimson coverne som noen sinne er laget! På albumet er det Grutle (Enslaved) som gjør den mørkeste growlinga på denne, live så var det Even Hermansen (gitar), som for kvelden stilte opp i gipset fot, som tok seg av denne biten, og det fungerte meget godt.

Shining forblir ett av Norges beste live band, og samspillet dem i mellom er bare helt sykt bra, Torstein Lofthus spiller forøvrig ræva av de fleste tromisser selv med sitt minimalistiske sett!

Som encore gjorde Shining ett flott sammenkok av sangene «Aleister Explains Everything» og «Stalemate Longan Runner» som satte ett fantastisk punktum på vidunderlig kveld.