ANDERS ODDEN (Magenta/Cadaver) – Like viktig å lage musikk som å fremføre den

ANDERS ODDEN (Magenta/Cadaver) – Like viktig å lage musikk som å fremføre den

Anders Odden er en gitarist som burde ha vært med tidligere i denne serien, men det ble ikke sånn at han ble med før nå, helt på tampen av 2009, hele 30 år etter at han tok i sin første gitar. Anders har vært med i en hel hurv av band opp gjennom årene, mange av disse er obscure ukjente band, men det er også en del store kjente bandnavn som går igjen i CV'en til Anders. Noen av banda han har vært med i er Satyricon, Celtic Frost og Ministry. Han er også mannen bak Cadaver og Cadaver Inc i tillegg til Karaoke From Hell og Magenta, sistnevnte sammen med sin kone Vilde Lockert. Anders ble introdusert for hard rocken og metallen gjennom Kiss, han må være med å skrive musikken han spiller og han har valgt ut en av Norges mest kjente hardrockgitarister som sin etterfølger i The G-String Series.

Odden_1.JPG

Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?
 
Jeg begynte å spille gitar allerede som 7 åring. Jeg vokste opp med Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde, Finn Kalvik etc. Og hadde tidlig lyst til å spille samme instrument som de. Da jeg fant ut av KISS og rock generelt var jeg solgt!
 
Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!
 
Jeg tror det er en blanding av feeling og hvilke teknikker man bestemmer seg for å fordype seg i. Gitar kan spilles på like mange forskjellige måter som det er gitarister egentlig. Ingen spiller helt likt.
 
Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?
 
Det var en klassisk Landola. Finsk håndtverk. Ja, den har jeg alltid hatt siden da og bruker den til å klimpre på i stua. Jeg har aldri spilt inn noe med den av en eller annen grunn.
 
Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?
 
Det ligger til syvende og sist i fingrene. En gitarist kan bruke samme amp og gitar som en annen og få en helt annen lyd. Gitar er et verktøy og det er som med annet håndverk mest av alt. Er man rutinert kan man få det til å svinge uansett utstyr.
 

Cadaver_inc_big.jpg

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?
 
Jeg bruker utrolig mye forskjellig utstyr. Jeg har akkurat nå følgende gitarer:
Gibson: Flying V Gothic og Les Paul New Century (protomodell)
BC Rich: Eagle og Bich Baritone
Ibanez: 2 forskjellige Ice Man gitarer og en bass
 
Av Amper har jeg en classic Marshall JMC 800 og en Engl Powerball. Jeg har mange forskjellige EMG oppsett og noen gitarer med passive mikker. Jeg bruker forskjellige gitarer til forskjellige prosjekter. Jeg har spilt inn en del gitar rett i computeren og re-ampet de i miks i det siste, men jeg har også brukt begge ampene mine i studio. Live har jeg som regel brukt Marshall 800. Jeg kommer alltid tilbake til det soundet og liker det så godt at det er vanskelig å gjøre noe annet.
 
Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!
 
Jeg er blitt veldig glad i Ibanez Iceman med to oktavs hals. Den med EMG 81/85 + EVERLY XROCKERS STRINGS .013-.065 gir grom og stor lyd. Det blir ikke mer metal en det i min verden.
 
Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?
 
Jeg er så heldig at jeg har et helt nytt band som er det bandet jeg kunne drømt om. Litt tidlig å gå ut med hvem som er med, men jeg sier i fra når vi er klare for release. Hemmelig hemmelig. Hvis jeg skulle funnet på et band må det bli: Meg på rythm gitar, Jimi Hendrix på lead, Cliff Burton bass, John Bonham trommer og John Lennon på vokal evt. Jim Morrisson.  
 
Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser…ville du taklet å ikke være med å komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?
 
Jeg må være med å skrive musikken i band jeg er med i ellers er det ikke noe vits. Jeg har vært session og livemedlem i band, men jeg prioriterer alltid egne prosjekter hvor jeg er en del av pakka. For meg er det like viktig å lage musikk som å fremføre den.
 
Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?
 
Egentlig ikke. Jeg har en hel haug med ubrukte ideer enten som snutter, demos eller som innfall. Jeg lager masse musikk jeg ikke har noe band eller plan med også. Hadde jeg tørket inn på idefronten hadde jeg nok ikke hatt 3 band gående på en gang til en hver tid. Sånn sett er det litt digg å ha Karaoke From Hell som er et coverband for kun å spille live med. Jeg liker egentlig å gjøre alt når jeg tenker etter.
 

Magenta_1.jpg

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?
 
Jeg har kontrakt med EMG som gir meg gratis pickups om jeg spør. Ellers har jeg hatt gode relasjoner til både BC Rich og Gibson som jeg har fått gratis gitarer fra. Jeg har også en god deal med Norsk Musikkdistribusjon som jeg nettopp har nytt godt av. Jeg har også deal med Engl amps. Sponsordealer er hyggelig, men ikke noen big deal om du ikke får signaturmodeller etc. Jeg vet ikke hvor hypp jeg er på å binde meg til et merke. Jeg spiller på de gitarene jeg vil og er happy med det. Endorsement på strenger og annet bruksutstyr er handy på turne. Jeg er også sponset av AntiSweden Jeans som gir meg gratis klær i tillegg til at jeg og Karaoke From Hell var sponset av Jack Daniels i 2008. DET var en god deal hehe.
 
I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?
 
Alle opplever at det tekniske ramler ut og strenger ryker, men det jeg lærte mest av var i 1990 da jeg spilte dritings i Thy Abhorrent på en obskur jobb i Notodden. Jeg snublet og datt av scenen. Siden da har jeg vært edru på gigs alltid!
 
Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??
 
Jeg vil takke for bra intervju. Ikke mange intervju dreier seg om gitar så det var moro. Jeg sender gjerne stafettpinnen videre til norsk rocks maestro, Ronny Le Tekrø! Han er et unikum! Rå teknikk og outerspace feel!