GOTTHARD – Need to Believe

GOTTHARD – Need to Believe

De sveitsiske rockerne i Gotthard har i mange år hatt en stor tilhengerskare her i Norge. Men de falt bort en periode, man hørte ikke så mye fra dem. Noen album kom på begynnelsen av 2000 tallet uten de fikk de helt store omtalene her i Norge. Mange trodde de hadde blitt glemt, men der tok vi feil. Nå er Gotthard tilbake igjen for fullt med et nytt studioalbum; "Need to belive", de virker selvsikre og klare for å vise verden god gammel hairmetal!

I forbindelse med det nye studioalbumet som kom i hyllene i september, tok E-T seg en prat med bandets hyggelige og pratsomme trommis Hena Habegger på sensommeren!

Etter den vanlige knotinga i begynnelsen, med papirene flytende rundt meg og stotrende engelsk, så var vi i gang;

Gotthard_Hena.jpg

Først, la meg få gratulere med nytt album!

Ooh, har du hørt det?

Ja, jeg fikk det i posten for ikke så lenge siden.

Fikk du hele albumet?

Ja, og jeg må si det er brilliant!

Tusen takk, er godt å høre.

Jeg har hatt det på repeat i 3 dager nå!

Da kan vel ikke være så dårlig nei? *ler*

Jeg var en stor fan på 90-tallet, og nå kan man vel si jeg er gjenfødt som fan.

Aaah, cool man! Noen ganger inneholder livet ting du ikke har forventet i det hele tatt. Ting er liksom "In the flow" om du skjønner. Livet tar de retninger livet bestemmer seg for.

Jeg begynner nå å skjønne at Hena er en veldig dyp og tenkende sjel, med meninger og en filosofi om det meste, så dette lovet bra med tanke på samtalen videre.

Du sier noe der ja. livet slutter aldri å overraske. Men vi har noen spørsmål også *ler* Er det noe nytt og annerledes på det nye albumet sammenlignet med tidligere utgivelser?

Nææ..nytt? Vet ikke helt om jeg kan si det. Men vi har en ny producer da, og vi er i 2009, så teknologiene er jo noe helt annet nå enn tidligere. Vi er fortsatt GOTTHARD, vi har bare jobbet på nye måter for å skape dette albumet, men nye "nytt nytt" kan jeg ikke si det er utenom det jeg har fortalt.

Så gikk samtalen litt over på fisking, fotografi og Norge. Hena er tydeligvis imponert over Norge, dets natur og fisking. Han var dog litt skeptisk til undersjøiske tunneler, men ellers var han både ivrig og entusiastisk i å snakke om ting han interesserer seg for.
Hena hadde periodevis problemer med tilkoblingen, men vi tok oss god tid, men så kom vi over på spørsmålene igjen;

Gotthard_albumcover_2009.jpg

Hvordan er sangene for dette albumet skrevet? Er det noen få som har skrevet, eller er hele bandet involvert som en enhet?

Selvsagt er hele bandet involvert, men det starter alltid hos låtskriverne; Leo, Freddy og Steve. Vi har også noen venner rundt, vi er "open minded". Vi har også en "Swedish connection" som vi har samarbeidet med i 3år nå. Vi har også folk vi samarbeider med i USA når det kommer til tekstene, for vi er ikke så inne i den "Amerikanske engelsken". Vi har selvsagt våre ideer, men for at det skal bli helt riktig, bruker vi ekstern hjelp, siden vi i Sveits ikke er så godt kjent med den "Amerikanske engelsken". Blir nesten som om du er en Kokk, du har alltid noen du kan ringe å spørre om hvordan du kan gjøre det bedre. Vi har alltid våre små ting for å gjøre ting best mulig. Det er godt med sånne "connections" for å kunne gjøre ting mer proffesjonelt enn du trodde selv du kunne gjøre. Selv for låtskrivere, vi jobber alltid sammen med låtene, men av og til kanskje du stopper opp et sekund og tenker; "Dette er bra..MEN!" Så ringer du kanskje en venn, som kan hjelpe å ta det et steg videre. Bruk dine venner, bruk dine kontakter. Jeg tror alle låtskrivere og band gjør dette, for av og til er det bra å få et synspunkt på ting utenifra.
Selv om du kan gjøre ting bra på egenhånd, tror jeg ekstern hjelp innemellom er bra i all proffesjonell jobbing.

Jeg ser at tittelen "Need to belive" har en dypere filosofi. Er det noen religiøs eller filosofisk mening bak det eller i noen av låtene?

Jeg tror ikke det. Alle kan relatere det på den måten de selv ønsker. For oss betyr tittelen at vi har tro på bandet, 18års samarbeid og at vi etter så mange år sammen, fortsatt tror at vi kan gjøre store ting sammen! Men du kan selv velge hvorfan du selv relaterer deg ovenfor tittelen.

Hvordan sammenligner du dette albumet sammenlignet med tidligere utgivelser da? Verdsettes det nye høyere?

Hmm, den er hard. Vi har aldri gjort et album vi ikke liker og verdsetter. Og siden vi er i 2009 , og kanskje både smak og tankegang har endret seg, over hvilke riff du liker osv. Det kommer veldig ann på "The moment". Vi har mer erfaring, vi har kanskje blitt bedre, kanskje dårligere, men det handler alltid om nåtiden; "It's always about the moment, to catch the moment".

Gotthard_top.jpg

Så det betyr at dere spiller det som føles riktig for dere, og ikke det som dere tror folk vil høre?

Ja, vi går aldri etter hva som er på "mote". Aldri!
Vi prøver alltid å gjøre det beste og utvikle oss på alle områder. vi lar oss aldri stresse over hva som er In akkurat nå. Vi prøver selvsagt å være litt "up to date", men vi vil aldri selge vår sjel, det er vi for gamle til. Selv om "Lilla" er moten akkurat nå, så vil ikke vi skifte farge bare fordi det er det som er på moten akkurat nå. "Fuck, kiss my ass!" *ler*

Har du noen personlige favoritter på nyplata?

Jeg liker alle sangene, men vi kan selvsagt ikke spille alle låtene live. Men "Shangri-La" og "Need to belive" liker jeg veldig godt. Og kanskje "Unspoken Words" og "Right from wrong". Og selvsagt balladene. Men vi liker alle sangene, ellers hadde vi selvsagt ikke spilt dem *ler*. Vi spilte inn 14-15 sanger, men valgte de 11 beste. For folk som vil ha det beste, skal få det beste!

Så gikk over på å prate om hva han ville si til våre lesere blant annet. Han håpte de som liker Gotthard ville gi Gotthard support, komme på konserter og kjøpe plata. Hena kunne også fortelle at vi var blant de aller første journalistene som de snakket med om nyplata. Til slutt hadde vi snakket vel og lenge, og tiden var ute, for det var andre journalister som ventet på et intervju med Hena. Dette intervjuet er også faktisk forkortet litt!

Vi Eternal-Terror vil takke Hena og GOTTHARD for den lange tiden vi fikk snakke med dem. Overraskende hyggelig samtale og intervju!
GOTTHARD startet sin turne i Oktober, og de besøker Norge og Rockefeller den 27. Februar 2010. Jeg personlig anbefaler hvertfall våre lesere til å møte opp og gjerne sjekk ut albumet også, om dere ikke allerede har gjort det!

http://www.myspace.com/gotthard