ENSLAVED – Oslo – Garage

ENSLAVED – Oslo – Garage

Interessant konsertoppsett på Garage ikveld. Først kjører Årabrot gratis release på en liten scene oppe, før Enslaved spiller ordinær konsert nede på konsertscenen. Vel, jeg er like nysgjerrig på begge i sine kontekster.

Årabrot har jeg ikke hørt før, men har hørt mye om dem, og det er kun dårlig timing og tilfeldigheter som har gjort at jeg ikke har fått sjekka dem nærmere før. Musikken kan vel klassifiseres som en slags mørk elektronisk støydoom, av en art jeg ikke har hørt i Norge før, knapt nok i det hele tatt egentlig.

Vel, det hele begynner fryktelig rolig, med mye elektronisk støy før bandet begynner å drone. De seigeste partiene drøyer ut i det nesten langtekkelige, men bandet greier å variere med nok dynamikk til at de repeterende partiene fungerer som et slags anker der man bare føler grooven. Jeg må si jeg faller stort for de bitene hvor gitarist/vokalist dropper riffene og bare brøler sin karakteristiske vokal over bass og trommer på en måte som nesten kan minne om de roligste Nick Cave partiene, bare helt hysterisk gjennomført.

Konserten bygger seg opp ganske sakte, og for utenom introen skjærer ikke elektronikken gjennom før ca halvveis i settet og mer og mer utover. Det hjelper godt på for å bygge det dynamiske bildet bandet har, men jeg må si jeg savnet å høre den mer i lydbildet tidligere i konserten.

Jeg fant altså mange musikalske kvaliteter i konserten her, i tillegg til at lyden var ok, men likevel greide jeg ikke å kose meg helt. Hele konteksten spiller mye inn, og oppe i baren på Garage ble det for lyst, for mange pubgjester som skulle gå fram og tilbake, og i det hele tatt altfor «indie-crazy» for meg, i mangel av bedre begrep. Jeg ser for meg at jeg hadde digga å se Årabrot i en mer riktig, ikke minst mørkere kontekst, så jeg skal nok prøve meg igjen.

f685a9aeab1e62aba43c77548a48756f.jpg

Enslaved er jeg desto mer kjent med, og har sett flerfoldige ganger, men det begynner å bli noen år siden sist. Så muligheten til å se de på lille Garage skal bli spennende, især med tanke på at jeg har sansen for mye av det nyere materialet deres på skive.

Vel, jeg merker fort at det er noe som skurrer når bandet begynner å spille. Bandet spiller jo bra, som seg hør og bør, men det blir faktisk igjen litt feil kontekst for meg. Noen av de feteste partiene til Enslaved er de grandiose tilnærma pompøse bitene, og det føles malplassert på lille Garage.

Vokalen til Grutle skjærer også gjennom på en lite behagelig måte, nesten så den ikke blander seg helt med resten av musikken. For all del, fet bm-vokal, men på det nyere materialet blir det nesten for mye grim nekrorasp for at det skal flyte med. Reinvokalen igjen blir litt anonym, hos både Grutle og gitarist Ivar, mens vokalen til keyboardisten faktisk låter krem i lydbildet.

Det generelle lydbildet er jeg heller ikke helt fornøyd med i dag. Lite å sette fingeren på egentlig, idet alt låter fett hver for seg, men det er som om det mangler noe lim for å servere en bedre helhetlig opplevelse.

Jeg blir imidlertid positivt overraska da bandet drar i gang mer av det eldre materialet, som jeg i grunn har et lunka forhold til. Straks jeg hører et mer rett fram bm-band kler nemlig scenen bandet mye bedre enn når det er smørt på tjukt med progreferanser og pompøsitet. Så, ironisk nok fungerer det jeg er mest lunka til på skive best denne kvelden, mens det jeg kan finne på å sette på hjemme går meg hus forbi.

En til overraskelse denne kvelden ligger i oppmøtet, for det er overhodet ikke fullt på Garage i kveld. Jo, Enslaved er ikke akkurat et sjeldent syn, og det er nok mange som så det utbroderte settet på HITS, samt at det strengt tatt ikke er noe oppvarming med i billettprisen, men jeg hadde forventet å se flere mennesker denne kvelden.

Til sist vil jeg legge til at det faktisk ikke er spesielt fett med dårlige Se & Hør vitser mellom låtene, uansett om man er amatørband eller et klassisk stykke norsk metallhistorie.