PETE EVIL (Blood Tsunami) – Synging er kanskje feil ord

PETE EVIL (Blood Tsunami) – Synging er kanskje feil ord

Pete "Evil" er mest kjent i metal-Norge som programleder for den norske utgaven av MTV Headbangers Ball. Han var med og startet opp Blood Tsunami i 2004 og er sammen med Dor Amazon eneste gjenværende originalmedlemmer i bandet.
Dette intervjuet ble første gang tatt under Hole in the Sky i 2007 da bandet steppet inn for Old, men opptaket forsvant under en kaotisk flytting av undertegnedes eiendeler rett etter festivalen og ble derfor tatt på nytt nå når bandet har ny skive ute på markedet.

Pete begynte med det han omtaler som skriking allerede i 12 – 13 års alderen og en av hans største favoritter blant vokalister er Mille Petrozza fra Kreator, en herre vi har hatt gleden av å ha med i denne serien tidligere. Les mer om dette og mye annet i Pete Evils bidrag til The Deepthroat Series.

BloodTsunami_Pete_1.jpg

Når startet du å gjøre ekstrem vokal (årstall og alder)?

Hm, jeg begynte å synge i band da jeg var rundt 12, 13 gammel. En eller annen gang i 1986, 87.. Synging er kanskje feil ord, det var mest konstant brøling og skriking… Akkurat det samme som jeg driver med nå.. haha.

Hva fikk deg til å starte med ekstrem vokal?

Jeg har jo vokst opp med metall da så det kom helt naturlig, men selv om jeg elsker vokalister som Bruce Dickinson, Ozzy etc så falt det meg aldri inn å en gang prøve på clean vokal. Det virket helt umulig å synge slik… men jeg var flink til å skrike og hadde mye trøkk i stemmen så jeg fungerte bra på mer aggressive vokalstiler.

Kan du prøve å beskrive den eller de teknikker du benytter deg av?

Jeg har egentlig ingen spesielle teknikker, men i løpet av åra så har jeg jo funnet ut hvordan jeg kan holde ut lenge uten å slite ut stemmen.. Jeg er dessverre ikke særlig flink til å varme opp heller… Jeg kan vel egentlig kalles en gammel veteran som fortsatt er amatør. Hehe. Men så lenge jeg klarer å levere det jeg vil og det som forventes av meg så er egentlig alt i orden for meg.

Har din teknikk endret seg i løpet av karrieren, og i så fall hvordan?

Ja, det har den… Der hvor jeg før bare brølte av full hals og var veldig pønka i uttrykket har jeg nå en mer avslappet syngestil, men som fortsatt er veldig aggressiv. Den er i alle fall mer avslappende for meg og jeg kan holde på lenger enn tidligere.

BloodTsunami_BloodFeast.jpg

Har du noensinne skadet deg ved å bruke feil teknikk?

Hm, har jo selvfølgelig mista stemmen en haug med ganger, men det må man regne med. 

Er det noen ting du gjør jevnlig for å holde stemmen ved like? Rutiner?

Nei, men vi har regelsmessige bandøvinger 2 til 3 ganger i uka så det holder egentlig.

Tror du det kan være farlig å gjøre ekstremvokal?

Hvis man gjør det på en måte som ikke faller seg naturlig tror jeg det kan være skadelig. Det lønner seg selvfølgelig å lære seg noen teknikker og triks, men det er egentlig like greit å bare stå i øvingslokalet og prøve seg frem. Man merker fort at ting stemmer når man "finner" sin egen stemme…

Hva er viktigst – å lage kule lyder og interessant rytmikk, eller å ha en tydelig artikulasjon?

Artikulasjon er ikke viktig for meg, men.. nei, det kommer helt an på. Jeg syns alt fra tydelig vokal som f.eks Tom Araya er like kult som det helt uforstårlige vrøvlet til John Tardy… Så lenge vokalen har en "klang" jeg liker og inneholder nok aggresjon og energi og ligger bra plassert i forhold til riffet så bryr jeg meg ikke så mye om annet dill dall.

Tror du at å gjøre ekstremvokal kan sies å være en vitenskap – sånn og sånn
fungerer det – eller er det mer intuitivt og individuelt?

Hakke peiling… Tror egentlig det er individuelt. Alle kan selvfølgelig lære seg de riktige teknikkene, men hvis det ikke faller seg naturlig å synge på den ene eller andre måten så fungerer det neppe særlig bra uansett hvor mye man prøver. Tror jeg…

BloodTsunami_Pete_2.jpg

Nevn tre ekstremvokalister som har en stil du liker godt, og begrunn ditt valg. Hva er det du liker spesielt ved stilen til hver av disse tre? Nevn også tre vokalister (ikke nødvendigvis ekstreme) som har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og si kort noen ord om på hvilken måte du har blitt inspirert av hver av disse.

Mille Petrozza… Han har mistet mye av "edgen" i stemmen sin de siste åra, men han er fortsatt en av mine største favoritter. Det han gjorde på 80 tallet er en av de råeste vokalene jeg vet om. Han høres 100 % klin forbanna og hysterisk ut…  Det er noe med måten han spytter ut ordene på som jeg liker, og den tyske aksenten appellerer også til meg… Tom Angelripper er også en favoritt her, men Mille er på tronen. LG Petrov… Måten han gjør det på Left Hand Path" er helt fabelaktig og vokalen på "Wolverine Blues" er det jo så mye trøkk i så man kan garantert sprenge fjell med den fyren. Til sist må jeg nevne Ole Jørgen Moe (Apollyon). Stemmen hans er kraftig og brutal men samtidig raspende og "råtten", og ikke minst så er vokalen hans breddfull av forakt og raseri. Midt i blinken!

Når det gjelder inspirasjonskilder må jeg også her starte med Mille Petrozza og Tom Angelripper, av nettopp samme grunn som tidligere nevnt, ikke det at jeg går for en tysk aksent i min vokal, men det er kanskje noe å tenke på i fremtiden? Haha. Og James Hetfield er viktig. Da mener jeg Hetfield slik han sang på 80 tallet. Han er jo mye mer melodiøs enn de to førstnevnte, men alle tre har vært viktige i den forstand at de har inspirert meg til å finne min egen stemme og toneleie. Men det er selvfølgelig en drøss med andre som også har påvirket meg i STOR grad opp gjennom åra: Lemmy, Rob Halford, Tom Warrior, Chuck Billy, Bon Scott, Tom Araya, Thomas Lindberg, Cronos, Schmier, David Vincent, Ronnie James Dio, King Buzzo, Paul Baloff, Dee Snider, Blackie Lawless, Jeff Becerra, Paul Di'anno, Jerry A, Glenn Danzig, Don Doty, Paul Stanley, Abbath, Nocturno Culto… Faen nevn tre stykker du liksom? Det er jo umulig. … Haha. Hm, ja, ok. That's it.

Hvem vil du utfordre? (hvem skal være nestemann til å svare på disse spørsmålene) Gi en kort begrunnelse for ditt valg.

Da tar jeg Ole Jørgen jeg… og det fordi han er en av de råeste vokalistene i landet.

 

http://www.myspace.com/bloodtsunami