INFAMROTH (Throne of Katarsis) – Helvete

INFAMROTH (Throne of Katarsis) – Helvete

Throne of Katarsis vokalisten ble utfordret av Vald (Blood Red Throne) og Infamroth tok utfordringen på strak arm. Her er hans bidrag til The Deepthroat Series.

 

ToK_logo.gif

Når startet du å gjøre ekstrem vokal (årstall og alder)?

1996 tenker jeg er årstallet, i en alder av 16/17 år. Vi var en gjeng som gradvis gikk fra eksperimentell musikk til stadig mørkere uttrykk, og endte til slutt opp som Obscuration. Vi hadde en periode der vi kjørte dødsmetall, men gikk raskt over til svartmetall og gjorde en demo i 1999.

Hva fikk deg til å starte med ekstrem vokal?

Jeg hadde vært vokalist i en årrekke allerede, og når vi fant veien til mørkere musikk falt det seg helt naturlig. I en liten overgangsperiode prøvde vi en annen vokalist, men jeg fant raskt ut at jeg håndterte denne vokal godt, og tok da over igjen. Jeg har uansett alltid spilt gitar i tillegg til å gjøre vokal, og jeg ser heller på meg selv som en låtskriver mer enn en ren vokalist. 

Kan du prøve å beskrive den eller de teknikker du benytter deg av?

Jeg tenker ikke på slikt når jeg fremfører. Jeg har ikke særlig peiling på teknikk, kun fått et par tips jeg aldri fikk taket på. Ønsker uansett ikke å ha slikt i tankene når jeg fremfører ettersom jeg baserer det hele på feelingen jeg får fra musikken eller teksten.

Har din teknikk endret seg i løpet av karrieren, og i så fall hvordan?

Nei, jeg tror i grunn ikke det. Når jeg hører på den nå ti år gamle nevnte demoen, tenker jeg at ikke mye hadde vært annerledes om jeg hadde gjort vokalen på ny i dag.

Har du noensinne skadet deg ved å bruke feil teknikk?

Nei, ikke nok til at jeg har måttet bryte konserter. Jeg har dog opplevd at jeg har gått litt vel hardt ut i starten av enkelte spillejobber, og at jeg etter bare et par låter har undret på om jeg i det hele tatt kan fullføre. Det har imidlertid gått bra hver eneste gang, sår hals til tross. Jeg har vel heller et problem med at jeg er ofte ved å svime av når jeg kjører løpet for hardt, alt blir hvitt og jeg mister balansen når jeg drar til de lengste hyla. Det har forbausende nok gått bra det og.

Er det noen ting du gjør jevnlig for å holde stemmen ved like? Rutiner?

Mulig stemmen holder seg i for grunnet øving, men det kan jeg egentlig ikke bekrefte. I alle år har jeg vært på øving et par ganger i uka, mens i den siste perioden har det blitt mer sporadisk, og heller intenst når vi først møtes. Begge deler fungerer greit for meg.

Tror du det kan være farlig å gjøre ekstremvokal?

Det er nok ikke det beste du kan gjøre for stemmen, men den dagen den skulle svikte har man i alle fall noen plater å se tilbake på.

Hva er viktigst – å lage kule lyder og interessant rytmikk, eller å ha en tydelig artikulasjon?

Føl teksten når du synger, å ta deg friheter som går på tvers av rytmen.

Tror du at å gjøre ekstremvokal kan sies å være en vitenskap – sånn og sånn
fungerer det – eller er det mer intuitivt og individuelt?

Nei faen, jeg gremmes ved tanken.

ToK_09.gif

Har du noen tips til andre som skal begynne å gjøre slik vokal?

Nei. Finn heller din egen vei.

Nevn tre ekstremvokalister som har en stil du liker godt, og begrunn ditt valg. Hva er det du liker spesielt ved stilen til hver av disse tre? Nevn også tre vokalister (ikke nødvendigvis ekstreme) som har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og si kort noen ord om på hvilken måte du har blitt inspirert av hver av disse.

Garms ekstremvokal var av høy klasse. Nocturno Culto har alltid hatt en veldig spontan, grim og jævlig vokal – briljant! Abbaths knusktørre vokal har også vært en av favorittene. Nevnte vokalister er nok også mer eller mindre mine inspirasjonskilder. I tillegg kan Satyrs vokal trekkes frem, "The Shadowthrone" var vel det første jeg hørte av svartmetall, og de to første platene spilles ennå regelmessig i kjelleren. Jeg hater imidlertid at dette er det samme bandet som nå gir ut plater jeg ikke engang orker å høre igjennom, men det er som kjent tilfelle med mange av de gamle store.

Hvem vil du utfordre? (hvem skal være nestemann til å svare på disse spørsmålene) Gi en kort begrunnelse for ditt valg.

Hoest fra Taake. Du ser sjelden en mann yte mer på scenen, og med siste plata endelig tilgjengelig på vinyl skal platespilleren få gå seg varm!

 

http://www.myspace.com/throneofkatarsis