HAIL! – Trondheim – Blæst

HAIL! – Trondheim – Blæst

Supercoverbandet HAIL! med Andreas Kisser, Dave Ellefson, "Ripper" Owens og Roy Mayorga startet sin Skandinaviaturne i Trondheim 1. september 2009 og bandet kunne ikke fått en bedre start på turneen. Fullt hus, stormende jubel og enorme mengder alkoholiserte allsangsyngende fans så langt øyet kunne se, og et band som virkelig storkoste seg der de servert knallåt etter knallåt. Mange dro den så langt at de mente dette var den beste konserten de noensinne har opplevd på Blæst. Personlig vil jeg ikke dra den så langt, men jeg benekter ikke at det var bra. Det var sinnsykt bra. Det var faktisk helt ubeskrivelig bra. Men det var et coverband, riktignok med 4 såkalte superstjerner. Tenk deg det vor- eller nachspielet der alle dine favoritt heavy metal låter blir spilt, bare det at det er disse 4 kongemusikerne som spiller dem. Helt enormt. Men før Hail! skulle entre scenen, var det en ny versjon av våre egne Goat the Head som skulle varme opp folket.

Hail 2.jpg

Goat the Head tok Europa og Norge med storm i 2008 med sin primitive hulemannsmetal. Med skiva "Simian Supremacy" i tillegg til den meget spesielle musikkvideoen av låta "Darwinian Minions" erobret de England og Norge og herjet vilt i visse hulemannskretser.

De siste månedene har de derimot brukt i studio hvor bandets andre fullengder er blitt spilt inn. Det er blitt lovet mer fokus på musikken og mindre skinn og amøbeikketenkende utfordringer og man var egentlig mer spent på hva Goat the Head ville gi oss enn hva supercoverbandet Hail! ville gi oss. Uansett var vi alle feststemte og klare for en flott aften på Blæst i regi av Aftermath Booking.

Da endelig Goat the Head entret scenen, var det mange som begynte å bli utålmodige og enkelte hadde faktisk vært innom tanken på å dra tidlig etter som ting ikke gikk etter tidsplanen. Det var tross alt tirsdagskveld og arbeidsdag eller skoledag for de aller fleste. Men nå ble det ikke alt for store forsinkelser og dermed burde det ha gått bra for alle.
Den første overraskelsen med Goat the Head var at alt av kostymer var borte vekk. Den andre at her var det kommet inn en ny bassist i Trond Frønes og den tredje at her hadde de dratt inn et moderne instrument med tangenter på som nå og da ble benyttet av bandets vokalist Per Spjøtvold. Låtene var en fin blanding av nye og gamle låter og det var en viss utvikling fra skive 1 til skive 2. Åpningslåta var den de fleste i publikum nevnte som den beste, og denne var en kjapp låt med en tydelig annerledes sound enn hva vi er vant til fra debutskiva. Jeg synes rett og slett den var pønkete og herlig. De øvrige nylåtene virket en smule thrasha og setlista totalt var veldig variert. Hele bandet er med og bidrar mye hele tiden. Små øyeblikk som man husker er en heftig gitarsolo i beste thrash stil fra Ketil Sæther, den litt rolige duetten mellom Per og Trond og ikke minst flere imponerende småsyke trommepartier fra Kenneth Kapstad. Noe humor har de beholdt, og dette smitter over på publikum som etter konserten var så klare som de kunne bli til en konsert med Hail! Goat the Head anno 2009 er vel så bra som den versjonen de fleste kjenner til fra i fjor og jeg tror de vil fortsette å sanke nye fans i tiden som kommer.

 

Etter litt nødvendig luft og inntak av nikotin var man igjen inne og nå begynte det å bli veldig fullt. Det var varmt og hett og forventningene kunne lett leses fra de flestes ansiktsuttrykk. Det var i overkant av 270 stykker inne nå og så mange flere er det ikke plass til om man skal ha bevegelsesfrihet til for eksempel å løfte ølglasset. I og med at det ble moshpit også, sier det seg selv at det var trangt. Men ikke for trangt. Sånn sett var det perfekt og da gutta entret scenen, var det til stormende jubel. Dette kunne ikke gå galt.

Hail 1.jpg

"Ace of Spades" er en selvskreven åpningslåt for denne typen konsert og det tok helt av allerede fra åpningsriffet til HAIL!. De fortsatte med "Territory", "Symphony of Destruction" og "Grinder" før de dro en Dio og en Pantera i "Stand up and Shout" og "Walk" og nå var det like før det tok helt av. Allsang, headbanging, ølsuping, smiling og glising og nikking blant de mer forsiktige. Det var veldig livåt oppe på Blæst denne tirsdagskvelden og jeg var glad for at jeg fikk oppleve dette. Bandet fortsatte med "Balls to the Wall", "Neon Knights" og de 2 Maiden låtene "Wrathchild" og "Run to the Hills". Deretter dro bandet i en liten hyllest til Norge med det første verset av "Black Metal" med Andreas Kisser på vokal, og det til stooor jubel. Så fikk vi servert Priest låta "Green Manalishi" og sist den ble spilt live i Trondheim var drøye 15 måneder tidligere da JP selv spilte den. Hvilken av de 2 versjonene som var best, skal jeg ikke begynne å tenke på, men den i går kveld var utvilsomt den som sitter best igjen i hjernebarken. "Sympthom og the Universe" har Sepultura gjort en cover av, og det var en cover av denne vi fikk. Cover av en cover, hvor cover går det an å bli, haha?. Vel, den satt glimrende og etter det kom "South of Heaven". Nå begynte enkelte å etterlyse "Peace Sells" og den kom som neste godbit. Dog som en medley med "Paranoid" pakket fint inn. Deretter gikk gutta av scenen, men det tok ikke mange minuttene før de igjen befant seg der oppe. "Refuse/Resist" var første encorelåt og nå lignet det mer på et opprør foran scenen. Hadde noen klikket, hadde det blitt stygt, men heldigvis var alle der for å ha det gøy og gøy ble det. "Whiplash" ble det siste vi fikk fra Hail! og det ble den perfekte avslutningen på noe som for mange kunne være deres beste konsertopplevelse noensinne. Jeg tror nok det har mer med å gjøre at etter en sommer med null tilbud i Trondheim og et utsultet konsertpublikum, blir det meste veldig bra. Men jeg skal ikke ta noe bort fra Hail!. Dette var bra og vil de 5 neste norske byene få oppleve noe i nærheten av dette, bør de være fornøyd.

 

Setliste:

* Ace of Spades (MOTÖRHEAD)
* Territory (SEPULTURA)
* Symphony of Destruction (MEGADETH)
* Grinder (JUDAS PRIEST)
* Stand up and Shout (DIO)
* Walk (PANTERA)
* Balls To The Walls (ACCEPT)
* Neon Knights (BLACK SABBATH)
* Wrathchild (IRON MAIDEN)
* Run to the Hills (IRON MAIDEN)
* Black Metal (VENOM)
* The Green Manalishi (JUDAS PRIEST)
* Sympthom of the Universe (BLACK SABBATH/SEPULTURA)
* South of Heaven (SLAYER)
* Peace Sells / Paranoid / Peace Sells (MEGADETH – BLACK SABBATH medley)
* Refuse/Resist (SEPULTURA)
* Whiplash (METALLICA)

 

Bilder tatt av Håkon Grav / Scream Magazine