ERIK LØBERG (IRR) – …har alltid vært svak for V gitarer

ERIK LØBERG (IRR) – …har alltid vært svak for V gitarer

Etter at Irr vant delfinalen i Wacken Metal Battle i Trondheim den første helgen i mars, fikk man lyst til å finne ut litt mer om disse 3 guttene i bandet. Derfor ble bandet kontaktet og spørsmål overbrakt. Først ute er bandets gitarist Erik Løberg og her kan du lese om hva hans bidrag til vår G-String Series er.

Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Det begynner å bli en stund siden, jeg var vel 14 år tror jeg. På den tiden var det Metallica som var de tøffeste i min bok, og de har sin del av ansvaret for mine første musikalske kromspring.

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

Jeg mener at både teknikk og "feeling" er noe man kan (og bør) øve opp. For meg er det viktig med begge deler, i et velolja harmoni. Teknikk i seg selv er ubrukelig, men det er et viktig virkemiddel for å få fram musikken.

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

He he, ja, fikk en gammel nylonstrenger av muttern for ca 100 år siden, og den lever enda, tross alt faenskapet den har vært gjennom. Spiller fortsatt mye på den, men den nyter en slags pensjonisttilværelse nå.

866afdc8f2a260380fdcb14c962058bf.jpg

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

Godt utstyr gjør selvsagt utslag, men det er musikeren som må "lure" det lille magiske ut av utstyret til syvende og sist. Det skader selvsagt ikke å ha begge deler i orden.

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Har 2 Esp gitarer, begge med emg pick ups. For tiden er det en Marshall avt 50 som blir misbrukt, men den skal nok byttes i noe LITT fetere snart. Gitarene er med både live og i studio, men amp'en blir utelatt fra studio. Får lurt kulere lyd fram på andre vis, pluss at den veier et tonn.

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

Har aldri vært noe "gearhead", men har alltid vært svak for "V" gitarer av alle merker, blir nok en slik neste gang. Ellers så er jeg meget fornøyd med esp'ene jeg bruker, med feite strenger.

Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Hånd i hanske vet jeg ikke, men noe som kunne vært tøft:

Trommer: John Tempesta
Bass: Steve Digiorgio
Vokal: Matt Barlow
Gitar: Chuck Schuldiner

Irr_01.jpg

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser…ville du taklet å ikke være med å komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

Jeg deltar ja, komponering og arrangering av nytt materiale er en veldig viktig del av det å drive med musikk for min del. Det å fremføre musikk live er et seriøst kick, men jeg hadde ikke orka det utelukkende i en lengre periode. Ikke uten å ha noen annen måte å få utløp på i hvert fall.

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Ikke til nytt album, har absolutt fått totalt jernteppe midt i en skriveprosess. Blir ganske stressa, men for min del er det bare å gjøre noe annet en stund, så kommer noe plutselig.

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Aldri. Kan jo se for meg at det er trivelig å få utstyr i fanget, uten å betale ut av rævva for det. Men om det er essensielt tviler jeg på. Jeg har klart meg så langt i hvert fall!

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

Under en av de første konsertene jeg spilte for mange år siden, klarte jeg å slite en streng. Det kunne gått bra, men jeg hadde ingen reservegitar, og når den ene strengen sleit, blei alle de andre ustemt. Resten av konserten vart mildt sagt en pinlig affære.

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene?

Vær så god. Ta og send en e-mail til han Eldar Vågan, han er tøff!

6e7c16b0f57ba05c595e95c84b775ade.jpg

http://www.myspace.com/irrchaos