GAIA EPICUS – Trondheim – Kafe Larssen

GAIA EPICUS – Trondheim – Kafe Larssen

Det er drøye fem år siden jeg så Gaia Epicus live for første gangen, også den gangen på Kafe Larssen. Jeg ble ikke imponert da men har sett dem et par ganger etter det og da har det vært bedre. Dog ikke så bra at jeg hadde revet av meg håret og skjegget i frustrasjon om jeg ikke hadde fått oppleve bandet live igjen. Vel, fem år er langt tid og jeg hadde lyst til å sjekke ut hvordan bandet låt i dag og om de nye låtene er vesentlig annerledes enn det Gaia Epicus har kreert tidligere. Derfor ble det tur ned til Kafe Larssen og jeg gjorde meg klar for konsert med melodiøs heavy metal, eller power metal som det også kalles.

Jeg troppet opp i lokalene til Kafe Larssen like før kveldens oppvarmingsband Anger Management skulle gå på scenen og ble overrasket over at de var såpass mange der inne og enda mer positiv over at lokalene så friske og rene ut, noe vi ikke har vært vant til opp gjennom årene på Trondheims eldste og bruneste pub. Toalettet var pusset opp og det var lysere inne i hele lokalet. Jeg fikk også informasjon om at de holdt på å installere storskjerm og ting ble gjort klar for visning av fotballkamper der inne, og dette betyr nok at en av Trondheims siste puber hvor byens mindre velstående og godt vante med det alkoholiserte livet har holdt til å flere tiår, har satset på en oppgradering til å bli fotballpub og har et klart mål om å nå en ny målgruppe. Den brune tiden er forbi.

Anger Management fikk jeg en demo av for en tid tilbake og selv om den låt en smule rølpete og var en tanke amatørmessig på produksjonen, hadde jeg visse forventninger til konserten deres. Jeg ville gi dem muligheten til å overbevise meg om at demoen ikke helt yter dem rettferdighet, men etter å ha sett dem på Kafe Larssen, har jeg innsett at bandet ikke har mer å fare med per dags dato. De viste en enestående spilleglede og hadde det sykt morsomt på scenen og en ok haug med fans var også møtt opp og også de hadde det jettefint og ga bandet litt respons under settet. Men dette var mer slitsomt enn bra og håper og tror bandet får mer identitet og struktur i musikken sin før jeg igjen skal se dem på en scene. Jeg har skrevet i mine notater at dette var et surrete sammensurium og med det mener jeg at det hele låt en smule usystematisk, kaotisk og uferdig i tillegg til at lyden langt fra var god. Den var høy, det skal lydmannen ha, men den var aldri god. Slikt ødelegger konsertopplevelsen for folket og jeg blir ikke overrasket om de fleste til stede på Kafe Larssen under denne konserten gikk hjem med piping i ørene.

Gaia Epicus vil for de fleste alltid fremstå som et ganske ordinært melodisk power metal band. Gaia Epicus er bandet de samme elsker å hate og har derfor ytterst få fan i metalscenen i Norge, i alle fall utenfor skapet. Allikevel pleier det å være ok med folk på konsertene deres, selv om så ikke ble tilfelle denne kvelden på Kafe Larssen. Musikalsk er Gaia Epicus sterkt inspirert av Kai Hansen og hans Gamma Ray, men der Gamma Ray klarer å levere til dels gode låter med feiende gode gitarsoloer og refrenger, svikter Gaia Epicus. En del er bra, men det er for lenge mellom hver godbit.

Live fremstår de som et erfarent band og de få gjenværende på Kafe Larssen koste seg gjennom bandets konsert. Vi fikk høre låter fra hele bandets katalog inkludert noen låter fra det kommende albumet "Damnation" og det var i utgangspunktet de jeg kom for å høre. En lytt er selvsagt for lite men til tross for noen unntak virker det som Gaia Epicus fortsetter som de har gjort hele tiden. Det var ingen radikale endringer eller endringer i det hele tatt i låtmaterialet og ting er som de skal med Gaia Epicus.

Dette var både morsomt og trivelig og man kan ikke annet enn å ønske Gaia Epicus lykke til med den nært forestående Englandsturen.