EXODUS – Oslo – Garage

EXODUS – Oslo – Garage

Dagen før de opptrådte på Hole In The Sky, gjestet Exodus og 3 Inches Of Blood Oslo og Garage. Garage er et konsertlokale jeg har et litt ambivalent forhold til – det er intimt, men scenen blir nesten for liten for band med flere enn tre-fire medlemmer, og lyden kan være noe laber. Allikevel har jeg vært på mange kule konserter der (også i åra det het So What), og en av de som skiller seg positivt ut i så måte var Exodus da de turnerte "Tempo Of The Damned"-skiva. Lenge siden jeg har sett en så livat moshpit i et lokale hvor du nesten stanger i taket, og scenen er ca 15 cm høyere enn gulvet. Så dette så jeg fram til!

2bd98d1175444a42d035b58763f7239e.jpg

Men først var det kanadiske 3 Inches Of Blood som skulle varme opp publikum. Bandet kjente jeg lite til fra før, og bortsett fra noen få ivrige fans, virket det som det gjaldt stort sett alle som hadde kommet på Garage på det tidspunktet. Det var nemlig noe glissent i lokalet, men det påvirket heldigvis ikke oppvarmingsbandet noe særlig. De fyrte i gang med stor iver, og blandingen av retro heavy/power metal med litt thrash her og der gjorde i grunn ganske bra inntrykk. Selv om jeg ikke er noen stor fan av lys/falsett vokal, ble den heldigvis avløst av den mer "grumsete" vokalen hos gitaristen nå og da, og det rocka også ganske bra av musikken. Ikke alt var like spennende, men det var mye som fenga bra og det ble framført av dyktige musikere. Neppe noe jeg kommer til å høre mye på, men live var det ikke så værst.

69dfa02b2dd906024bb364ef1238fb0b.jpg

Men det var uansett Exodus jeg hadde kommet for å se. De leverte mye klassisk thrash på åtti-tallet, og jeg synes de er et av de få banda av den "gamle garden" som har klart å holde kvalitetsnivået oppe i nyere tid, også etter flere utskiftninger i bandbesetningen og etter i praksis ha vært oppløst i ca 7-8 år (minus "Another Lesson Violence"). Jeg digger de nye skivene deres også, og gledet meg virkelig til å høre låter fra nye "The Atrocity Exhibition".

Åpnet gjorde de imidlertid med klassiske "Bonded by Blood", og det er vel ikke mange thrash-fans som vil klage på det! Det var imidlertid ikke helt "vill" stemning i lokalet på et ikke fullsatt Garage, noe også vokalist Rob Dukes påpekte. Nå er jeg vant til at norsk metal-publikum er noe roligere enn mange andre steder i verden, men det var påtagelig mer avslappet enn sist de gjestet Garage (og for så vidt John Dee konserten de gjorde etter det). Men så plutselig løsnet det på "A Lesson In Violence" og vi fikk kveldens første skikkelige moshpit – det var både crowdsurfing og forsøk på stagediving, noe som er ganske godt gjort på lille Garage! Hvilket fikk Dukes til å kommentere tørt at "now you've chased away all the pretty girls…"

Men selv om det nok var mange som ventet på klassikerne som var spredd gjennom settet, så synes jeg de nye låtene også fungerte veldig bra. Både "Funeral Hymn" og ikke minst "Iconoclasm" (som visstnok er Dukes favorittsang fra den nye skiva) rocka som faen – Exodus har egentlig blitt mer brutale i sin "nye versjon", men har beholdt det som gjorde dem så bra da de startet på åtti-tallet. Det er definitivt det gode riffet som står i sentrum, og Gary Holt hviler ikke på laubærne på den fronten.

f3c9f0efd838fdb48d00c61587768000.jpg

Da det var på tide å ta den obligatoriske pausen før ekstranummerne, fikk vi beskjed om at det syntes bandet var kjedelig, så i stedet ble det en lang og jammete versjon av "Seek And Destroy" med to av roadiene på trommer og leadgitar, Dukes på rytmegitar, og forskjellige publikummere på vokal. Mer rølpete framføring skal du vel lete lenge etter, men morsomt var det. Holt tok over den ene gitaren etter hvert, mens resten av bandet slappet av med øl på sidelinja.

Når det var tid for ekstranummere så var det tydeligvis press på tiden – ikke vet jeg om det var fordi bandet skulle videre til Bergen, eller om Garage sendte dem av scenen, men det førte i hvert fall til at "Strike Of The Beast" ble siste sang, i stedet for "Shovel Headed Kill Machine". Kjedelig å miste en sang, men de avsluttet i hvert fall konserten med en höjdare!

Ikke alt var helt topp – lyden var noe grumsete, og det ble litt kjedelig med Dukes kommentarer om publikum etter hvert. Det var ikke full moshing hele tida, men jeg syntes faktisk det var hederlig innsats fra et som sagt ikke fullsatt Garage – det er slett ikke hver dag du ser stagediving og crowdsurfing i det lokalet. Totalt sett toppet den ikke forrige opptreden i lokalet, men det var uansett en godt gjennomført konsert og jeg tror de fleste gikk hjem fornøyd denne kvelden.

Setlist:

Bonded By blood
Iconoclasm
Funeral Hymn
And Then There Were None
A Lesson In Violence
Children Of A Worthless God
Piranha
Deathamphetamine
Blacklist
War Is My Shepherd
The Toxic Waltz
Strike Of The Beast