HITS 08 – Dag 4 – Bergen, Verftet

HITS 08 – Dag 4 – Bergen, Verftet

Endelig var den siste dagen kommet under årets Hole in the Sky. Ikke endelig fordi at det er noe negativt, men endelig fordi man har en tendens til å bli litt sliten etter 3 dager på rad med øl, metal og lite mat og søvn. Men man så virkelig fram til enda en dag i Bergen og man håpet at kvelden skulle bli bedre enn gårsdagen. Forventningene var skrudd ned etter nedturen kvelden i forveien og da kan ting som kjent kun bli bedre.
Først skulle man ta seg en liten tur nedom Garage og tidenes første Hits for Kidz med Municipal Waste som hovedtrekkplaster. Først skulle 2 lokale band varme opp ungene før MW skulle etter planen gå på rundt klokka fire. Det gikk ikke helt etter planen for bandets egen gitar var etter sigende på Flesland, men ting gikk ikke bra med å få hentet den og derfor skulle Ryan Waste få låne samme gitar som kvelden før. Nå viste det seg at her var strengene tatt av og man var like langt. Etter mye om og men og strenging av gitar, kom de seg på scenen og fikk startet 3 kvarter for sent, og bedre ble det ikke da bassen sviktet før første låta var kommet skikkelig i gang. Men gutta fikk orden på tingene og ballet kunne starte. En heidundrende mosh-pit med øvre aldersgrense på 15 år gjorde sitt til at både band, unger og voksne fikk en underholdende opplevelse. Skikkelig intens moshing, banging og digging bevitner at etterveksten av metalfan i Bergensområdet virkelig er bra.
Grunnet den forsinkede starten, måtte man dessverre forlate Garage før dette kalaset var over, for borte på Verftet skulle Sadistic Intent åpne festivalens siste dag, og det skulle man ikke gå glipp av. Municipal Waste hadde man tross alt sett kvelden før og selv om det er et helvetes bra liveband, ble de dessverre ofret til fordel for SI.

Og Sadistic Intent skuffet ingen. Helvetes satanisk intens death metal med masser av heftige partier, tempo, temposkifter, dritkule overganger og gitarsoloer i fleng. Mye bedre enn hva MySpace lovet og skremmende at enkelt festivalgjengere trodde at dette var Possessed og at de syntes det var dritkult. Ikke at det var dritkult, for det var det utvilsomt, men at de trodde sistnevnte var Possessed, det var skremmende. Possessed og Sadistic Intent er 2 forskjellige band, selv om sistnevnte utgjør den instrumentale delen av Jeff Becerras Possessed i dag. Uansett var Sadistic Intent høyt, stygt og det var teknisk brutalt. En flott åpning på dagen.

Gehenna var neste band ute og her er det bare å si en ting; lyden var helt forferdelig med mindre du stod helt framme ved scenen. Der er det som kjent ikke plass til så mange, og dermed ble dette en prøvelse for ører som ville høre. Skrekkelig gitarlyd gjorde at riff var helt umulig å høre og da blir black metal fryktelig kjedelig å høre på. Bortsett fra det så det ut til at de få fremme ved scenen hadde det ok, så det var i alle fall noen som hadde en fin konsert.

Electric Wizard ble sannsynligvis det eneste bandet denne kvelden som holdt på publikumet sitt under hele konserten. Sjelden har man sett så lite respons under en konsert, men samtidig veldig god respons og jubel etter hver låt. Ikke store intensiteten på scenen men en oppvisning i hvordan en gitar kan behandles. Massivt, seigt og herlig doomish metal med en fantastisk lyd. Et flott roligere innslag mellom all extreme metallen, gjorde nok sitt til at det var derfor mange ble der inne under hele konserten.

Etter at Possessed ble avlyst kom Nachtmystium inn og da ble det ytterligere rokkeringer i programmet. Primordial og Keep of Kalessin ble flyttet nedover mens Nachtmystium kom inn i stedet som nummer fire denne siste festivaldagen på Verftet. Nachtmystium er et ganske så ubeskrevet navn i Norge men er et spennende amerikansk black metal band som bringer mange nye elementer inn i den tradisjonelle infernalske black metallen. Eller det var det jeg ble fortalt på forhånd. Det stemte ikke helt for dette låt for meg som et helt ordinært black metal band som spiller sin black metal kjapt. Det var en hel del taktskifter og overganger som gjorde det mer interessant enn mange av de øvrige bandene i denne sjangeren, men jeg ble langt fra overbevist om at dette er så bra som det jeg ble fortalt på forhånd.

Primordial skulle man bivåne, selv om man ikke er den største fan av musikken deres. Men bandets vokalist Alan A Nemtheanga var sjefsleksikon på samme quizlag som undertegnede under Hole in the Skys offisielle metalquiz på Garage torsdag og fredag, og da må man møte opp og støtte bandet.
Musikken de spiller er ikke den mest spennende, men Alan har en personlighet både på og utfor scenen som bare er helt enorm. Han eier alt og alle og bare ved å løfte en finger så svarer publikum resolutt. De hadde god lyd, gode låter og en stemning som ingen andre oppnådde under årets Hole in the Sky. Alan hadde vært i Bergen under hele festivalen og var en smule sliten, men det kunne man ikke tro slik han opptrådte på scenen. Nok en flott konsert som må kunne regnes som en hvilepause. For det trengte man med tanke på hva som skulle komme.

Og det som kom, det var et Keep of Kalessin i storform. Bandet har vokst mye de siste årene som liveband og det de serverte på Verftet denne kvelden var ikke annet enn storslagent. Siden "Kolossus" kom ut er det blitt ytret mange godord om bandet og forventningene var enormt store, spesielt fra tilreisende fans fra det store utland. Og gutta leverte som aldri før. Det var massivt, storslagent, sinnsykt kjapt og gedigent. Men dessverre var ikke gitarlyden helt bra i hele salen og da kommer ikke Keep of Kalessins musikk helt til sin rett. At man skal klare å skape et sånt lydbilde med bare en gitar, er bare helt utrolig. Obsidian C klarer det med glans og blir mer og mer imponerende på gitaren. Man må skryte litt av de øvrige i bandet også, for de fremstår som veldig scenevante og seierssikre der de leverte uten tvil den mest overbevisende konserten under festivalen.

Da gjenstod kun en konsert og det er med et band som spiller en sjanger som ikke eksisterer. Svenskene kaller det for melodisk death metal og hva er egentlig det? Nå skal det sies at At the Gates er langt fra så melodiøse som resten av bandene i denne påståtte sjangeren. De spiller hardere, raskere og har flust med gode låter. Lyden var god og folket, som nå helt tydelig begynte å bli slitne, de storkoste seg. Noe krøll på scenen, men alt i alt en flott avslutning på en meget bra festival.

Årets Hole in the Sky hadde et potensial til å bli enda bedre, men beklageligvis måtte Nuclear Assault, Toxic Holocaust og Possessed avlyse, de 2 sistnevnte kun timer før festivalen startet. Og siden dette var 3 veldig populære band som mange hadde sett fram til å se, ble beskjedene om disse kanselleringene dårlig mottatt av fansen. Men det er ingenting Hole in the Sky kan gjøre med slike ting. De kan kun finne erstattere og siden det er veldig kort varsel, er det meget begrenset med hva de klarer å få tak i. The Batallion og Cephalic Carnage gjorde sine saker bra som erstattere mens Nachtmystium ikke helt hadde kapasiteten til å erstatte et band som Possessed. Men bortsett fra det og at fredagen ikke helt ble så stor som den burde ha blitt, så er det ingen tvil om at Hole in the Sky er en gigant blant festivaler i Europa. Det er uten tvil Norges koseligste metalfestival medpauser mellom konsertene og områder hvor folk kan slappe av innimellom slagene. 24 band (+ 3 under Hits for Kidz) på 4 dager er akkurat passelig. Det er ikke nødvendig med flere konserter, men det krever selvsagt at booking er riktig. Men nå er årets festival over og man kan bare begynne å glede seg til neste års Bergentur, som for øvrig er festivalens 10 års jubileum. Takk for i år.