HITS 08 – Dag 3 – Bergen, Verftet

HITS 08 – Dag 3 – Bergen, Verftet

Når festivalen flytter fra Garage og over til større lokaler på Verftet, er fredagens program kanskje av de beste dagsprogrammene Hole in the Sky noensinne har hatt med Dead to this World, Brutal Truth, Asphyx, Municipal Waste, Behemoth, Meshuggah og Carcass. Dette må på forhånd virkelig kalles en gigant av en festivaldag og man kunne virkelig se på metalfolket i hele Bergen at her var det store forventninger til kveldens kalas. Fallhøyden ble dermed litt for stor for mange av disse bandene og kvelden ble ikke helt som forventet.

Dead to this World leverte en grei konsert, det var aggressivt til tusen, men lyden var dessverre ikke store greiene. Etter torsdagens fadese med responsen fra publikum, forventet jeg faktisk ikke store oppmøte og liv foran scenen her, men der tok jeg heldigvis feil. Etter en noe treg start ble det da etter hvert og respons til Dead to this World. Knallsint aggressiv thrash metal av et band som kun stod rett opp og ned og så sinte ut samtidig med at de spilte. Noe bevegelse på scenen skal være mulig, det er bare å se på hva MW gjorde noen timer senere det. Til sammenligning var denne konserten bedre enn den de leverte på Inferno, og det var da noe.

Brutal Truth spilte under fjorårets Inferno Festival men det så ikke ut til å være noen minus med tanke på publikumsoppmøte og liv under bandets konsert på Verftet. Stor ståhei og et kjempeliv under hele konserten der bandets vokalist Kevin Sharp slo seg selv til blods i panna med mikrofonen før han stagedivet ut i salen. Og alt til stor jubel fra de mange frammøtte.
Låtene til Brutal Truth er i utgangspunktet ikke stort å rope hurra for med mindre du er fan av sjangeren grindcore og derfor ble ikke dette det helt store for mange.

Nederlandske Asphyx skulle gi oss en bedre porsjon med old school death metal og det klarte de. Bra trøkk, god lyd og strålende blide nederlendere på scenen gjorde dette til en fin konsertopplevelse. Fortsatt ingen stor høydare når det gjelder publikumsresponsen, men det skulle komme litt senere denne kvelden. Asphyx har Martin van Drunen på vokal og at han kjørte samme vokalen som han gjorde på Consuming Impulse under hele konserten, ga faktisk deg som lytter en liten Pestilence-feeling. Absolutt inget drawback det, men tanke på at også det var et glimrende band.

Publikum ja, de hadde tydeligvis spart alt kruttet til Municipal Waste, for allerede før gutta i bandet fikk spilt en strofe eller sagt et ord, var fansen i salen godt i gang med synging av refreng og hyling or roping. Dette kunne ikke annet enn å love godt og man ble da heller ikke skuffet. Bandet herjet vilt på scenen med lånt gitar, som for øvrig ble spilt på oppned ettersom bandets gitarist Ryan Waste spiller links. Dette så noenlunde dumt ut, men man kunne ikke annet enn å la seg imponere av at dette tydeligvis ikke gjorde Ryan noe.
Mange band har mye å lære av Municipal Waste med måten de fremfører låter på. De er korte, kjappe og intense og samtidig er det minimalt med pauser imellom låtene, og dette er med på å gi en konsert med Municipal Waste en ekstra dimensjon intensitet.
Mosh-piten var enorm og innføringen av "The Wall of Death" ble godt mottatt av fans og publikum i salen og var utvilsomt et av mange høydepunkt i en ellers dritgod konsert. Kveldens godbit på scenen, uten tvil.

Behemoth var her sist i 2005 og leverte den gang en maskinell oppvisning på scenen. Denne gangen var det enda en tanke mer maskinelt og så tight som det går an å få et band. Litt uforståelige låtvalg i begynnelsen men dette bedret seg utover i settet. Alltid knall å se Nergal og hans Behemoth spille og alltid like irriterende at de går bak scenen foran hver låt mens intro spilles. Det er greit sånn en gang i blant, men man trenger ikke gjøre det hele tiden.
Publikum var tydelig slitne etter Municipal Waste og derfor tok det ikke av i salen under denne konserten heller. Men Behemoth er Behemoth og det er en sann glede å se dem hver gang. Var dette første møte med Behemoth live, kan jeg garantere at de fikk flere nye fans denne lille timen de spilte.

Mange inkludert undertegnede hadde sett fram til Meshuggah, og mange av de igjen, også denne gangen inkludert undertegnede, ble en smule skuffet. Konserten var for mange kjedelig og låtene rett og slett for lite rocka. Det var greit som et nedroingsband mellom Behemoth og Carcass, men bortsett fra det ble dette en prøvelse for undertegnede med flere. Misforstå meg rett nå, for gutta er dyktige på hva de gjør, fans av bandet storkoste seg garantert, men i en sånn extreme setting som Hole in the Sky er, ble dette litt kjedelig. Dessuten var lyden helt håpløs under denne konserten og det var ikke med på å forbedre inntrykket man satt igjen med.

Et av de aller største høydepunktene under årets festival skulle bli Carcass. Et band som har flust med fans i alle aldere og som er på en reunionturne. Tilbakemeldingene om at det ikke var helt bra i Tuska, men knall på Wacken, lovte godt for denne konserten. Og bra ble det, men ikke så bra som det burde ha vært. Det manglet en del på at dette skulle bli så bra som man kunne ha lov å håpe på. Lav lyd ødela det potensielle trykket som SKAL være på en Carcass konsert. Men bortsett fra det ble det en ok (+) konsert der nostalgien som strømmet på under konserten gjorde at mange av de mer voksne i salen bare stod og gliste. Men som sagt, det var nada trykk i salen grunnet den lave lyden og da ble dette en konsert som man ikke vil huske særlig lenge. Dessverre vil mange si, for Carcass er et band som fortjener bedre enn dette.

Den store fredagen ble ikke fullt så stor som de fleste hadde forventet seg, der Municipal Waste leverte til terningkast 7 mens resten ikke helt klarte å yte som forventet.Ølprisene er som vanlig av det astronomiske slaget på Verftet og her bør det være mulig å gjøre noe. 56 kroner for 0,4 er ran. Bortsett fra det var temperaturen ok og alt gikk smertefritt for seg. Masse trivelige folk på kanskje verdens største slektsstevne.