SHINING & ENSLAVED – MOLDEJAZZ 2008 – Bjørnsonhuset

SHINING & ENSLAVED – MOLDEJAZZ 2008 – Bjørnsonhuset

Kristian G. ringte meg for en tid tilbake og lurte på om jeg ville være med på Moldejazz? Jeg så egentlig ingen grunn til at jeg skulle bruke noen penger på det da det var andre ting som fristet, men jeg måtte jo spørre hvorfor. Joda, Shining og Enslaved skulle spille konsert sammen kunne han da fortelle. Da jeg forstod at det var norske Shining det var snakk om, og ikke svenske, ble dette meget interessant. Søknad om akkredditering ble sendt og positivt svar kom tilbake etter hvert. Vi pakket sakene å dro, Molde var plassen vi skulle til. Molde er en utrolig søt liten by, eneste aberet er at martnan foregår samtidig så gatene er tjåkfulle av folk, men hei, byliv!!! Vi skulle jo uansett se konserter vi…

Vi ankom torsdag og hadde egentlig ingen planer om å se noe før fredag. Men så fant vi ut at en trønder ved navn STIAN WESTERHUS, kjent fra Puma, Bladed og Monolithic, skulle holde solokonsert på Forum. Kristian kjente til mannen så vi innfant oss vi. Stian må sies å være en mann med en masse koblinger hit og dit oppi huet fant jeg ut etter hvert. Makan til oppvisning. Han stod der med gitaren sin og liret av seg musikk som var helt grymt. Dette var så eksperimentellt at å forklare hvordan dette foregikk er umulig. Han blandet jazz med støy, rock, metall og hele tiden virket det som om han mer eller mindre improviserte. Om han skulle måtte sitte å øve på dette dag etter dag kan jeg ikke forstå annet enn at mannen måtte bli gal. han lagde mye vellyd fra den elektriske gitaren sin, jeg ble tidvis bare sittende å måpe for jeg har aldri sett en gitar bli brukt på denne måten. Jeg likte veldig godt når han satte seg ned på knær og skrudde på effektbrettet sitt og bare lagde støy, støy er alltid moro! Men alt i alt, skulle du noen gang ha mulighet til å se Stian Westerhus solo så anbefales det. Still dog med åpent sinn, det er viktig. Du er herved advart!

Kent 006.jpg

Fredag gryr og før man stikker ned til konsertarenaen utpå kvelden tar man seg tid til å se seg litt rundt. Skogen sjekkes ut og jaggu fikk vi ikke sett litt Tour de France også. Flotte saker. Men tiden går fort og etter hvert befinner vi oss på Romsdalsmuseet. Balle for en konsertarena dette er! Med fjellene på den ene siden og sjøen på den andre skulle dette bli litt av en opplevelse. Vi kom like før konserten skulle begynne og det var utrolig mye folk der. Fikk senere høre at det var mellom 8-9000 og det er jo ikke dårlig. Hvem skulle vi se sier du? Joda, ingen ringere enn KENT. Jeg har kjent til Kent i mange år, men det var først i fjor at jeg virkelig tok musikken deres og siden har jeg brukt ekstremt mange timer på Kent og deres musikk. Jeg må si jeg følte meg skikkelihg tøff der jeg stod framme ved scenen sammen med masse fjorten år gamle jenter… Uansett, introen kom endelig over anlegget og teppet gikk ned. Enter Kent. Og gud Satan for en konsert. De liret fra seg perle etter perle, alle plater representert om jeg ikke husker feil, og dette med en selvsikkerhet og presisjon at det nesten ble kvalmt. De har holdt på en stund nå og gjort det sinnsykt bra så de veit hva de driver med. Vokalist Joakim berg  er en flirtepus og jentene rundt meg sto med stjerner i øynene. Selv smilte jeg mye for dette var musikk som gjorde seg live! Maktdemonstrasjon tror jeg det heter. Jeg kan ikke annet si enn at Kent var prima denne kvelden på Moldejazz, og med de omgivelsene vi hadde ble dette perfekt.

cf8eae7b330b26bffd826999840ddf3f.jpg

Lørdag var ENSLAVED/SHINING dag! Denne konserten var et bestillingsverk fra festivalen der Jørgen Munkeby (Shining) og Ivar Bjørnson (Enslaved) har skrevet musikken. Dette har foregått ved at de har skrevet halvparten hver og etter hvert har hele gjengen møttes og øvd inn dette settet som er 90 minutter langt. Dette var en konsert både jeg og Kristian var meget spente på. Vi er begge fan av begge band så hvordan de valgte å gjøre dette skulle bli spennende å høre. Pittpjatt til side. Vi ankommer Bjørnsonhuset og merker at det var mye folk som ville ha med seg dette. Jeg tror salen ble nogenlunde full etter hvert, ikke dårlig. Jørgen Munkeby spiller både saksofon og gitar (samt en fløytesak) og når han spilte gitar bestod "bandet" av intet mindre enn fire gitarer, to bass, to stk. trommer og to synth! Så, som dere skjønner skulle det bli mye lyd. Og joda, fra første stund var det frysninger dette. Det slo meg etter hvert at dette ble mye mere metall enn forventet, men igjen, Shining har beveget seg mot ett råere uttrykk i sin musikk, så det var kanskje ikke annet enn naturlig heller? Samme det, for dette var fett! Jeg foretrakk det når Jørgen spilte på sin saksofon, dette gav musikken en ekstra dimensjon og mannen håndterer saksen så utrolig bra! Shining og Enslaved vekslet litt på hvem som holdt på og når de spilte separat kom det godt fram hvem som var hvem. Da antok Enslaved mer kjente former noe som betyr knall musikk med det ektreme som grunnlag. Shining hørtes igjen mer Shining ut og viser hvor sinnsykt gode musikere de er. Når de igjen spilte sammen ble det ekstremt. De inkorporerte også mye støy i musikken noe jeg ser på som et klokt valg med tanke på variasjon. Grutle skiftet mellom og growle og synge rent, men desverre hørtes ikke renvokalen særlig godt forann scenen. Men når mannen growler låter det som alltid bra! De hadde også en del partier som luktet litt gammel Black Sabbath, altså gikk det ikke bare fort. Når de roet ned og lirte fra seg litt gromdoom måtte jeg bare smile, de gjorde det nemlig overbevisende bra! Det var også morsomt å følge med samspillet mellom trommisene Cato Bekkevold og Torstein Lofthus. Begge er teknisk utrolig gode og det var moro å se hvordan de hadde lagt opp trommingen. Av og til spilte de det samme, andre ganger alene og andre ganger igjen gjorde den ene en del av jobben mens den andre gjorde den andre. Altså, cato kunne ta seg av basstrommene mens Torstein tok seg av tammer og slikt…

Uansett, for de av dere som ikke fikk med dere denne konserten kan jeg ikke si annet enn at dere gikk glipp av noe stort! Kanskje dette var eneste mulighet for å få med seg dette, men av en eller annen grunn tviler jeg på det. Jeg er uansett  glad jeg fikk det med meg…