HOVE 2008 – Fredag – Tromøya

HOVE 2008 – Fredag – Tromøya

Fredag

fca4564c9e5202a3474d91612ebdfa48.jpgConverge var det første bandet vi fikk med oss, og det svingte! Groovy og disharmonisk! Vokalisten hørtes ut som en bjeffende hund, lite variert og definitivt ikke forståelig, men bad ass! Brutalt og hardt, fra disse bygutta, som tilsynelatende prøvde å innvie oss i smerten ved overlevelse i en skitten storby. Vi fikk ikke med oss detaljene i deres verdensanskuelse, men vi klarte definitivt å oppfatte smerten. Her var det ikke mye glede eller håp, snarere var meningen å gjøre livet så jævlig som mulig. Gitaren hadde til tider som funksjon å lage mest mulig ubehagelig disharmoniske smerteskrik, da gjerne akkompagnert av mer basic trommer og bass. Andre ganger gikk trommisen amok. Musikken kan kalles for en matematisk, støyende og eksperimentell form for Hardcore. Når det gjelder å skape ubehag, er dette vel så bra, kanskje bedre, enn hva mange såkalt nekro black metal band driver med.

2eb40136e809082077224b1843aed7c5.jpgSatyricon ble stedsfortreder for Opeth som avlyste p.g.a. sykdom. Selv om det var litt skuffende at Opeth avlyste, var det morsomt å se Satyricon. De stilte opp på veldig kort varsel, og holdt en jævlig bra konsert. Det var vakkert å høre siste låta Mother North, i denne settingen omgitt av norsk natur. Det nyere materialet overbeviste til de grader, og tanker om sell-out virket helt irrelevant. Hei dundrende, dette rocket hest, så hva er problemet?

fdd5aa1a6fe6fd9e2b1c6834cc528b0c.jpgIn Flames var siste bandet til å spille på hovedscenen. De viste seg (atter en gang) som et skikkelig bra live band og bidro med en perfekt avslutning på festivalen. De spilte med power og kjærlighet til musikken sin. In Flames var det eneste bandet med pyrotechnics. Dette bidro sterkt til det visuelle uttrykket, og pyroen var også godt koordinert med betoninger i musikken, slik at den underbygde kraften i låtene. Det var nesten blendende til tider, med alle effektene! Det var også gledelig at de spilte noen eldre knall-sanger, slik som Colony, Ordinary Story og Graveland. Disse ble overraskende godt mottatt, også av det yngre publikum. In Flames: dere har ikke lenger noen unnskyldning for å holde disse godlåtene skjult under ermet. Vi vil ha mer! 

Totalt sett var det en god festival, med gledelig mange som virket mottakelige for metal, også de som kanskje vanligvis hører mest på annen musikk. Festivalen skal ha ros for sin satsing på en variert metal-lineup. En ting vil vi trekke fram som negativt: det var ingen informasjon om hørselskader fra de som organiserte festivalen, vi så ingen steder der det ble delt ut ørepropper, og blant festivaldeltagerne var det mange som ikke brukte hørselvern. Det er mange som tror at høye lydnivåer er årsaken til hørselskader, men det som ikke så mange vet er at selv et moderat lydnivå over lengre tid også fører til hørselskader. Skadene som pådras kan man bli nødt til å ha med seg livet ut. Vi håper det blir en økt bevissthet rundt dette neste år, f.eks ved at festivalen kan gå i samarbeid GN-Resound eller andre som tilbyr spesialstøpte ørepropper, slik at f.eks de som kjøper 5-dagerspass kan få slike ørepropper til en rimelig pris. Kanskje kan også folkehelseinstituttet samarbeide om dette? Det er opp til enhver person å beskytte seg selv mot hørselskader, men det er også festivaladministrasjonens ansvar å gi informasjon om dette og ihvertfall dele ut gratis (og ditto elendige) øreplugger til alle festivalens deltagere.