MAGMA – Oslo – Sentrum Scene

MAGMA – Oslo – Sentrum Scene

Denne kvelden var det ingen ringere en franske Magma som skulle gjeste Norge for første gang på 30 år, så spenningen var å ta og føle på når man entret konsertlokalene på Sentrum Scene. Men før Magma skulle gå på, kom norske Panzerpappa for å varme opp.

Bandet spilte en form for instrumental avantgarde prog rock, med mange forskjellige temaer.

Det hele startet med en ganske dyster intro med blåsere og xylofon. I det trommene begynte å spille var ikke mikrofonene slått på, og synthen var også vanskelig å høre, men dette ble rettet opp relativt fort. Første låten som ble spilt kunne også passet i en Ivo Caprino film, festlig og spennende musikk med andre ord.

Låtene denne kvelden ble introdusert av bandets trommis Trond Gjellum – noe som virket litt snodig når det var tre andre medlemmer i bandet som sto foran på scenen som fint kunne ha tatt seg å jobben.

Andre låta som ble spilt "Kantonesisk kanotur" var en opptempo drivende låt med mye taktskifter samt en el Hamond orgel. Saksofon/synthisten sang dessuten noen "ord" gjennom saksofon mic'en på denne låta. Videre ble låta "Frenetisk Frenologi" med en del fusionelementer framført. Panzerpappa spilte hovedsakelig lange låter så fjerde og siste låt denne kvelden bestod av en medley fra bandets alle fire album.

Det er lite tvil om at bandet består av svært dyktige musikere som har mye bra musikk å by på. Dessverre var ikke sceneframførelsen mye å skryte av. Samtlige i bandet sto som stive stokker på scenen og bandets gitarist Jarle G. Storløkken sto framoverbøyd og myste på notestativet sitt, noe som ikke akkurat så veldig bra ut. Det var så godt som ingen kontakt med publikum, men på tross av dette en god konsert fra Panzerpappa.

7f2fc8dff0e16ca80cd8fe687c26c2b5.jpg

Det er nesten umulig å forklare med enkelhet hvordan musikken til Magma låter. Det er liten tvil om at det er magisk å høre på; man blir tatt med på en musikalsk reise helt utenom det vanlige. Det må også sies at musikken Magma har laget og framfører ikke er for sarte sjeler og kan være vrien å komme seg inn. Men når det først sitter er det ingen vei tilbake…

Første låta som ble spilt denne kvelden var "Köhntarkösz" fra albumet med samme navn, som startet det hele med en vegg av gitar, bass, synth, xylofon og trommelyd. I tillegg utfylte de fire vokalistene hverandre med deres svevende stemmer på et strålende vis. 

6ad0432e31a92db5322704ae161af0bb.jpg"Ementeht Re" var andre låt som ble spilt denne kvelden, samt en tilhørende medley som varte i over 20 minutter. Denne inneholdt mange fine vokalharmonier, svevende synther og drivende basspill og ikke minst Christian Vanders særegne trommespill.

Tredje låta "Hhai" startet med at Vander sto oppreist foran trommesettet sitt og sang på Magmas egne språk "Zeuh" mens han spilte trommer. Videre begynte resten av bandet å spille med til igjen bandet skapte en vegg av hypnotiserende lyd.

Vander stilte seg så foran på scenen og sang neste låt mens Paganotti, den mannlige vokalisten, satte seg bak trommesettet. Denne låta var en litt mer tilgjengelig låt med ett noe enklere lydbilde.

Bandet spilte et par låter til som også holdt høy standard med xylofon, gitar, og synthsoloer om hverandre. Magma avsluttet med den fengende og fine låta "Kumbaja".

En utrolig konsert fra et utrolig bra band. Det eneste som ødela for flere av publikummerne er at på Sentrum Scene er det lagt opp til at man skal sitte under konserten. En del av folkemengden følte det dessverre naturlig å nærmest danse og sprelle på de som satt ytterst på stolradene mens Magma spilte. Dette ødela nok en ellers fin opplevelse for mange.