ENTHRONED – Tetra Karcist

ENTHRONED – Tetra Karcist

Belgiske Enthroned's sjuende album er også mitt første møte med bandet. Jeg har kjent til bandets eksistens relativt lenge, men aldri brydd meg med å sjekke ut musikken deres nærmere. Jeg har nemlig levd i troen at bandets diskografi er en eneste lang oppvisning av middelmådighet. "Tetra karcist" er i motsetning til hva jeg trodde på forhånd, ingen dårlig plate. Etter første gjennomhøring satt jeg klar med slaktekniven, men etter å ha gitt albumet flere sjanser, har det vist seg at Enthroned har en del bra å by på. Dessverre er "en del" ikke nok.

En mer blandet opplevelse enn dette albumet, er det lenge siden jeg har vært borti. Variasjon er som oftest positivt, men her består variasjonen i en stadig veksling mellom gode- og kjedelige ideer. Belgierne har for så vidt kommet opp med en god del sterke riff og gode partier, men dessverre er det også mye som ikke fungerer noe særlig. For hvert gode riff, er det et kjedelig, og for hvert bra arrangement, er det et som ikke fungerer. Dessverre er dette et gjennomgående problem i alle låtene, slik at i stedet for noen gode- og noen kjedelige låter, får vi servert ti låter som alle er middelmådige. Det tok meg ganske lang tid å bli skikkelig kjent med låtene, men dette skyldes til en stor grad de store svingningene i kvalitet. I det ene øyeblikket hører man et riff som engasjerer, for så å bli utsatt for noe som er den rene sovemedisin. Selv den beste kan bli en smule forvirret. En annen ting jeg ikke klarer å la være å irritere meg over, er bandets manglende evne til å tenke nytt. Enthroned er et band som sliter med en graverende mangel på egen identitet, for selv om jeg aldri har hørt bandet tidligere, føles det likevel som om jeg har hørt de mange ganger før. Jeg får stadig assosiasjoner til svenske black metal band, jeg tenker da spesielt på band som Setherial, Naglfar og Dark Funeral.

"Tetra Karcist" er et album forbeholdt de som sluker all black metal rått. Man trenger ikke besitte all verdens kritiske sans for å finne svakheter med musikken til Enthroned, men dersom du er veldig glad i nittitalls black metal, slik den ble spilt av mange svenske band, kan det hende at dette er et album for deg. Selv klarer jeg meg lenge med Deathspell Omega's siste mesterverk, et album som har kvaliteter Enthroned bare kan drømme om å matche.