LOITS – Must album

LOITS – Must album

Loits er ett band som starta opp i Estland på midten av nittitallet. De kaller selv musikken sin for pagan black metal, og mener helt sikkert selv at de er flinke. Men det mener faen ikke jeg! Vokalen er helt jævlig (på en dårlig måte), og da ikke bare fordi det er på ett språk jeg ikke forstår, men hele stemmebruken. Lembetu som står for vokalen bruker stemmen sin altfor variert. Det høres til tider bra ut, men da han skifter over til growl blir det bare skvip. Det er ikke bare ekstremt kjedelig å høre på, men også irriterende. Rent musikalsk sett kan man vel si att det er kreativt i den forstand at det er annerledes. Men altså.., det er annerledes på den måten at det helt enkel er dårlig. Det er helt sikkert noen som liker det, men jeg er da ikke en av dem. Jeg får absolutt ingenting av å høre på dem.
Å høre på Must Album er som å kikke ned i en utedass; plutselig ser man noe røre seg, men det er ikke ofte. Heller ikke spesielt spennende. De har ett par innslag av noe som kan virke bra, men dessverre blir det brutt ned igjen.  Det man kan si er -litt- bra med denne utgivelsen er cover-artèn. Det er riktignok et fint bilde, men så altfor oppbrukt motiv. De har helst sikkert sin egen betydning med det som jeg ikke er klar over, men jeg tror heller ikke at jeg noen gang kommer til å
engasjere meg nok til å finne det ut. De sammenligner til og med musikken sin med Enslaved. Hadde jeg vært med i Loits så ville jeg snudd meg andre veien om noen uttalte noe sånt. Det kan hende de har hentet inspirasjon derfra, men jeg hører ingenting av det.
Skiva består av 9 spor, å hvis jeg skulle valgt ei favorittlåt så måtte det kanskje blitt nummer 6: Veealune Valss. Der har de(han) mer eller mindre fått til dette med stemmebruk. Skiva er dog ikke det absolutt verste jeg har hørt, men langt fra det beste. Jeg kan faktisk strekke meg til å si at de kanskje har potensiale, dersom vokalisten skjønner hvordan stemmen hans kan brukes. De har som sagt noen få, beskjedne partier som er tøft, men det er synd det ikke er flere av dem. Men når sant skal sies så klarer jeg å identifisere musikken deres med landet de kommer fra uten at jeg på noen måte vil utdype det.