KRISIUN – Trondheim – Trondheim, Blæst

KRISIUN – Trondheim – Trondheim, Blæst

Sjelden eller aldri har Blæst huset så mange brutale metalband på en gang som det de gjorde den kvelden da brasilianske KRISIUN kom på besøk sammen med sine greske venner i ROTTING CHRIST, sine amerikanske venner i INCANTATION og sine polske venner i CRIONICS. Turneen kalles Northern Assassination Tour 2007 og er den skandinaviske delen av turneen til KRISIUN.

 

Dette var tredje gangen KRISIUN var i Norge, men den første konserten deres utenfor Oslo. I tillegg var det søndag og derfor litt spennende å se hvor mange som ville dukke opp på det som kan bli et av de aller siste arrangementene som Zone arrangerer.

 

Vel, det så ikke så veldig lovende ut publikumsmessig da klokka passerte 20:30, som var annonsert som konsertstarttidspunkt, men folk trakk etter hvert til Blæst og på slutten var det i overkant av 100 betalende sjeler til stede, noe som selvfølgelig er altfor lite. Men death metal er en snever sjanger og trekker dessverre ikke så mange publikummere som man kanskje skulle tro og ikke er vel KRISIUN det største og mest kjente death metal bandet heller, så det tatt i betraktning, var det ikke så verst med 100 sjeler til stede.

c84b556129d69e60d022b6d87513abc8.jpgCRIONICS fra Polen fikk gleden av å åpne ballet og det ble raskt klart blant de oppmøtte at dette var langt bedre enn hva de hadde fryktet. Med sin til dels minimalistiske synthbaserte death/black metal fikk de kjapt tak på en del av publikumet og tilropene ble høyere og høyere for hver låt som ble spilt. "This is a new song specially for you Trondheim", er en godt oppbrukt frase og den kom fra åpningsbandet CRIONICS. Nå skal det sies at denne nye låta var langt fra bandets beste denne kvelden og hvis den er representativ for hva bandet har å by på i dag, da vet jeg ikke helt om jeg liker utvikling til CRIONICS. For låta var dønn kjedelig og uten noen form for temposkifter eller noe annet som kunne friske den opp. Men bortsett fra den noe uheldige avslutningen, gjorde CRIONICS jobben sin meget bra og de fikk garantert noen nye fans i Trondheimsregionen.

96baf91335cb4c60e33dbb679364fe40.jpgEtter en kort pause som ble benyttet til å få litt frisk luft i form av nikotin, var det klart for INCANTATION. Jeg hadde en liten prat om INCANTATION med Moyses fra KRISIUN tidligere på kvelden der han kunne fortelle at dette var den syvende turneen KRISIUN gjorde sammen med INCANTATION og han hadde aldri sett dem bedre enn nå. Line upen var den riktige og Mr. Incantation himself, John McEntee fungerte mye bedre på vokalen i tillegg til gitaren. Dette kan undertegnede bekrefte, for det INCANTATION leverte på Blæst under sin konsert, det var steike hakke bra greier. Trommis Craig Smilowski jobbet og slet noe besatt under hele konserten, og det er sjelden man ser en trommis jobbe så mye. INCANTATION varierer veldig mye med tempoet i låtene sine og de er mer eller mindre innom alt av sjangere fra seig doom til kjapp death metal og når lyden var såpass bra som den var, da ble dette meget bra. Folket storkoste seg, selv om enkelte overraskende fant konserten noe kjedelig. Undertegnede derimot, fant dette ytterst smakfullt.

2bdbd02426cb7e76b6ba929b235c8064.jpgROTTING CHRIST hadde jeg sett 2 ganger tidligere, og det uten å bli videre imponert over hva de har prestert på scenen. Derfor hadde jeg null forventninger til konserten med Sakis og resten av gutta i ROTTING CHRIST. Etter å ha tatt de essensielle bildene, innfant jeg meg på en barkrakk for å få med meg det nødvendige for en omtale. Det tok derimot ikke mange minuttene før jeg helt hadde skiftet mening om ROTTING CHRIST. Fy faen så tight og bra de spilte. Alt var proft og ytterst smakfullt; til og med de låtene og partiene der Gøteborgsounded tok overhånd, låt meget bra. Det var for øvrig på de sistnevnte låtene og partiene publikum var mest med. Kan det bety at trønderne egentlig er en gjeng med skap-Gøteborgere? Ekkel tanke, men nok om det. ROTTING CHRIST gjorde i alle fall jobben sin feilfritt og kunne stolt gå av scenen etter endt konsert.

1ec2596407c3509751663f108ba12af5.jpgNå var det et band igjen og det var headliner KRISIUN. Som tidligere nevnt var dette første konserten til brasilianerne i Trondheim og dette var andre gangen undertegnede hadde gleden av å få oppleve et av verdens mest brutale death metal band i levende live. Max (trommer), Moyses (gitar) og Alex (bass & vokal) fremstod som et meget scenevant band der alt gikk på skinner. Strofene til Alex mellom låtene var stort sett de samme som i 2004, men who cares. Hans sjarmerende engelsk er med på å gjøre KRISIUN enda mer eksotisk.
Det gikk ikke mange minuttene før de aller ivrigste foran scenen begynte å rope på Murderer, og den kom den, sammen med et knippe andre gromlåter fra hele diskografien til bandet. De hadde publikum i sin hule hånd under hele konserten og det var et helsikes liv mens KRISIUN spilte. Jeg tror nok de imponerte mange som egentlig ikke hadde satt seg inn i bandet fra før, for verden er liksom ikke den samme etter at du har sett KRISIUN live. Spesielt ikke etter at du har fått deres meget brutale versjon av In League With Satan (Venom), som vi fikk som avslutning. Moyses herjet vilt med gitaren sin og fremstod som en meget dyktig gitarist. Han spiller på en egen måte og uten andregitar blir gitarlyden mye mer old school og særegen. Ratata-trommingen til Max er alltid like morsom å høre på og han slår alltid en tanke hardere enn alle andre trommiser i verden.

Hva sitter man igjen med etter denne brutale kvelden på Blæst? Jo, KRISIUN er fortsatt i en egen liga, ROTTING CHRIST er bedre enn man kunne tro, INCANTATION er bedre enn noen gang og CRIONICS er et bra liveband som muligens har roet ned en smule. Samtidig må det nevnes at ROTTING CHRIST gutta er trivelig gutter som likegodt ble med på nachspielet…..og det på en søndag!!!