HITS 2007 – dag 2 –

HITS 2007 – dag 2 –


Etter å ha spist en fortreffelig frokost på Kafé Spesial, som jeg herved kårer til Eternal-Terrors faste spisested i Bergen, var det bare å spasere de få meterne tilbake til Garage for å drikke lunsj og se på folkelivet. Hvem trenger vel severdigheter når man har en hel kveld med underholdning foran seg?

Det var mange slitne tryner å se når Deathcon gikk på som første band, så det var tydelig at gårsdagen og natten hadde tatt på. Like før bandet skulle gå på var det skremmende lite folk i kjelleren, men i løpet av de siste minuttene trakk folk ned og når Deathcon hadde gjort unna en låt eller to var stemningen meget bra. Selv om jeg ikke syntes debutskiven var noe å rope høyt om når den kom, mye på grunn av at den ble for ensformig og manglet de store høydepunktene, overbeviste Deathcon meg stort som åpningsband.
Med slike åpningsband settes standarden for en festival og de andre bandene må strekke seg for å henge med. For de som ikke vet det fremfører disse bergenserne brutal, uhellig og teknisk dømetall helt etter formelen. Unntaket er låten Delusions Of Grandeur som skiller seg kraftig ut på positivt vis. Det er ikke så mye mer å skrive om opptreden til Deathcon. De fikk folket i gang og vant forhåpentligvis noen nye fans.

BloodTsunam.JPG Thrasherne i Blood Tsunami ble kalt inn etter at det ble klart at tyske Old måtte avlyse, og med tanke på mottagelse skiva Thrash Metal har fått var nok ikke dette et dårlig bytte.
Bandet har bygd seg opp et rykte som et drivende godt liveband med full fokus på musikken og jeg husker godt at opptredenen på Inferno var meget bra. Denne gangen også står jeg igjen med Let Blood Reign som beste minne, den låten funker så aldeles fortreffelig i konsertsammenheng. Jeg hadde sett for meg full sal under dette showet, men det store presset uteble selv om det etter hvert ble ganske folksomt i salen og stemningen var meget høy hos de fremmøtte. Dessverre ble ikke konserten noen höydare, noe den dårlige lyden må ta noe av skylden for. Det stemte ikke helt denne kvelden og det lille ekstra som forandrer en god konsert til en fantastisk opplevelse manglet.
Det kan uansett ikke være så enkelt å skape stormende jubel når det er tre band høyere opp på plakaten og du kun har en tilmålt halvtime.

Vreid_HITS_07.JPGVreid steg opp av asken etter Windir, som det så pent heter, og spiller lysesort metal med et meget rocka preg. Forstått?
Disse sogndølene dro nesten fullt lokale og selv om jeg ikke har noe stort forhold til bandet lot jeg meg rive med under fremføringen deres. Dessverre manglet vokalen i starten, men dette ble rettet opp øyeblikkelig og etter det fortsatte konserten uten større problemer. Å høre beinhard metall med tekster fremført på sogndøl føltes veldig riktig og befriende men jeg mener ikke dermed at låtene med engelsk tekst var mindreverdige på noe som helst vis. Dette er egentlig ”Ruben-musikk” men jeg lot meg glatt rive med av den hypnotiserende fremføringen av tittellåten fra forrige skive. Pitch Black Brigade satt som et skudd denne kvelden. Med fullt lokale og røykmaskin stilt på ”Overdrive” begynte oksygenmangelen å melde seg i den lille kjelleren og jeg var glad for at det bare var to band igjen.

SofM_HITS_07.JPG Det tyske okkultsvartmetallbandet Secrets of the Moon var siste band ut før Napalm Death og jeg stilte til konserten med blanke ark og stor spenning knyttet til hva dette obskure bandet kunne prestere. Alle tre bandene før dette hadde levert solide opptredener selv om ingen av de var helt optimale, og i dette selskapet syntes jeg SotM ble alt for spinkle. Opptredenen var bra og låtene var ikke dårlige, men det fenget ikke i det hele tatt. Dermed bar det opp og ut for å trekke frisk luft og røyk ned i lungene.
SotH kommer du nok til å høre mer om senere for de har tydeligvis bestemt seg for å bli skikkelig store raskest mulig, turneplanen deres for 2007 inneholder kun festivaler…

NapalmDeath_HITS_07.JPG Så var tiden endelig inne for bandet uten originalmedlemmer. Ti minutter over midnatt dundret Sink Fast, Let Go ut over salen og Napalm Death var i gang, og nøyaktig tre sekunder senere var mosh-piten i bevegelse. La meg bare skyte inn at man blir aldri for gammel til å delta i ”good old-fashioned friendly violent fun” på gode punk- og/eller grindkonserter! Napalm Death var i kjempeslag foran et utsultet publikum og dro fram mange slagere fra Scum til stor jubel. Jeg hadde ærlig talt ikke forventet å se crowdsurfing fra midten av salen, over gjerdet og opp på scenen denne kvelden, men jeg ble ikke overrasket når det skjedde. Konserten, band og publikum hadde allerede tatt av så til de grader at det bare virket som den naturligste sak når det skjedde. Barney var raskt fremme med en bekymret mine for å sjekke om surferduden var skadet, men han var i stand til å hoppe rundt på scenen med et salig glis og forlate åstedet for egen maskin. Merk at alt dette skjedde uten at vakter eller andre grep inn eller at bandet stoppet låten i panikk over inntrengeren! Intimkonserter mellom forbilder og fans kan være så befriende til tider…
Jeg så Napalm Death i Fredrikstad for noen år tilbake og syntes den gang at de gjennomførte en meget god konsert, men denne kvelden viste de at de hadde flere gir inne. Jeg tror ikke det var mange i salen som ikke hadde gledet seg i flere uker på å se Barneys meget karakteristiske dans. Hvor jeg enn så rundt meg, både når jeg herjet fremme ved scenen, og når jeg trakk bakover for å tørke svetten og slukke tørsten så jeg bare glade mennesker med store smil.
At Napalm Death innfridde forventningene på sin første visitt til Bergen er hevet over enhver tvil. Med den innlevelsen fansen viste under konserten var det egentlig nok at bandet møtte opp for å bli hyllet som konger, men at de underholdt bra og i hovedsak spilte låter fra Scum, Smear Campaign og The Code Is Red… var absolutt ingen ulempe!

Jeg velger å ha med settlisten fra denne konserten selv om det er en festival siden man lett går glipp av tre låter hvis man nyser på Napalm Death konsert.

 Sink Fast, Let Go
Unchallenged Hate
Suffer The Children
Silence Is Deafening
Instruments Of Persuasion
Fatalist

Napalmdeath_logo.jpgContinuing War On Stupidity
Breed To Breath

Control
When All Is Said And Done

In Deference
Hung

The Code Is Red… Long Live The Code

Scum
Life?
The Kill
Deceiver
You Suffer
Persona Non Grata
Smear Campaign
Nazi Punks Fuck Off!
Mass Appeal Madness