ENSLAVED – Ville vært døden å kjøre oss fast i et bestemt spor

ENSLAVED – Ville vært døden å kjøre oss fast i et bestemt spor

India, Spellemannspris, progresjon, motivasjon, inspirasjon og visjon ble det pratet om da vår mann Vegard tok seg en prat med Grutle fra ENSLAVED.

 

Enslaved_1.JPG

ET – Vi kan jo starte med Indiaturen som var for ikke så lenge siden. Hvordan var dette, og hva var forventningene på forhånd?
Grutle –
Turen til India var en helt drøy opplevelse, og aller mest i positiv forstand. Vi hadde jo prata litt med både We og El Caco som hadde vært der før oss, men vi var allikevel jævlig overraska over hvor stor metalscenen er der borte! Det finnes haugevis av band og fans der borte, og i Dehli der vi spilte for 8000 fans på Great Indian Rock Festival (fullt hus! Det var minst 3-4000 som ikke kom inn), finnes det sikkert nærmere 20 000 metalfans. I Mumbai skal det visstnok være atskillig flere! Det som er sjukt er jo at dette tross alt er en marginal musikksjanger i et land med mer enn 1,2 milliarder innbyggere!! Det vi frykta mest før vi drog (utenom avsindig diaré…..) var backlinen vi skulle bruke der borte. Dog viste det seg at den var mer enn godkjent, og langt bedre enn mye vi har spilt på tidligere i både Europa og USA. Vi ble også veldig godt tatt vare på av arrangørene der borte, veldig proft opplegg med egen minibuss, guide og hele pakka. Ellers så var jo maten legendarisk bra der borte (NESTEN ingen fikk magetrøbbel) og Bekkis legendarisk dritings på hotellet….
Skal det nevnes noe negativt så må det være trafikkstøy og trafikk-kaos! Har du ikke vært i India, så er det umulig å forestille seg.

 

ET – Dere har holdt på en stund nå, og stilen har forandret seg ganske mye opp igjennom, hvordan har dette skjedd, og hva syntes dere selv om det dere har oppnådd?
Grutle –
Joda, vi har nok forandra oss veldig mye siden starten for 16 år siden, og noe annet ville jo også være veldig rart. For oss ville det vært døden å kjøre oss fast i et bestemt spor, til det er vi nok altfor vinglete og søkende..he,he. Nei, seriøst, målet vårt har alltid vært utvikling foran stagnasjon. Enkelt sagt å hele tiden prøve å lage den feteste musikken du vet om. Vi har dessuten aldri vært spesielt redde for å prøve ut nye ideer og innfallsvinkler, det være seg både andre instrumenter, selve instrumenteringen og også på det arrangementsmessige. Alle har jo selvfølgelig ikke alltid vært like fornøyd med at vi ikke har spilt inn Frost-skiva 32 ganger på rad, men dette har vi heldigvis ikke brydd oss med.
Jeg synes vi har laget noen riktig fete skiver både nå og i tidligere år, selv om jeg må innrømme at jeg ikke synes ALT vi har gjort har vært like vellykket. Spesielt det lydmessige var et problem på de tidlige platene. Men, nå var jo ikke budsjettene våre all verden den gangen heller da.
Det jeg er mest fornøyd med i de senere år er at vi har utviklet oss mye på livefronten, både musikalsk og visuelt. Den æren tilskriver jeg både meg og Ivar som har tatt oss selv i nakken, og selvfølgelig våre meget dyktige nye medlemmer Cato, Herbrand og Arve.

Enslaved_2.jpg

 

ET – I hvilken kategori vil dere selv plassere dere, og hvorfor?
Grutle –
Jeg velger for enkelhets skyld å plassere oss i "samlekategorien" Ekstrem metal. Hva som er black, death, thrash, viking, kurder eller narkolanger metal interesserer meg ikke så veldig mye lenger. Det er uansett nok av folk på diverse forum som mer enn gjerne diskuterer kategoritilhørighet til tastaturet tar fyr…

ET – Av alt dere har gjort, hva er dere mest fornøyde med? Er det noe dere helst ville vært foruten?
Grutle –
Som sagt tidligere er jeg veldig godt fornøyd med hvordan vi opptrer live om dagen. Det vil alltid være den ultimale bandpresentasjonen i mine øyne. Selv om jeg ikke er helt fornøyd med noe av det vi har gjort tidligere, ser jeg ingen grunn til å dvele så mye ved det. Det er litt sent å gjøre noe med det nå. Et av de største øyeblikkene i Enslaved-historien for min del var for øvrig da jeg stod med vår første vinylplate "Hordanes Land" i lankene i mai 1993! Det var jaggu stort!

ET – Det har foreløpelig endt med 2 spellemannspriser, en i 2004 og en i 2006. Syntes dere selv dere fortjente disse, og hvordan føles det? Har det også påvirket bandet på noen måte?
Grutle –
Jeg synes jo helt ubeskjedent at "Isa" og "Ruun" er to veldig fete skiver, så ja, jeg syntes vi fortjente begge prisene. Det var fett å få disse utmerkelsene, men det har nok ikke påvirket oss i noe større grad nei. Ikke engang alkoholpåvirket oss på utdelingene….vi var jo på turne begge gangene. Prisene har nok resultert i flere festivaljobber i NORGE, men i utlandet har de nok ikke hatt samme funksjonen. Vi snakker ikke MTV Awards…

ET – Hva er det som motiverer og inspirerer dere?
Grutle –
Motivasjonen er at det faktisk går bedre og bedre, og vi nærmer oss målet om å kunne gjøre Enslaved til ett levebrød. Det har jo ikke bestandig vært lett å sjonglere med jobb, penger og andre trivialiteter, så det er motiverende å se at vi nå nærmer oss. Inspirasjon henter vi fra nærmest sagt hva som helst. Musikk, litteratur, natur, kosmos etc.

ET – Hvor kommer navnet Enslaved fra, og hvilken visjon har dere?
Grutle –
Navnet ble faktisk forslått av Demonaz fra Immortal. De hadde en låt i gamle dager som het "Enslaved in Rot". Vi syntes det var et fett navn som stod bra til både musikk og konsept. Egentlig blir "Enslaved" litt uoversettelig på norsk, da "Slavebunden" ikke blir nevnt veldig ofte av Hvermansen, men for oss så har det alltid betydd at en alltid vil være bundet til både sin egen bevissthet (tanke/mikrokosmos) og den kollektive ytre bevissthet (underbevissthet/makrokosmos).

 

Enslaved_07.jpg

 

ET – Når blir dere lei livespilling?
Grutle –
Den dagen folk punkterer hjulene på rullatoren min fra salen, Ivar må ha dialyse mellom hvert låt, Herbrand inviterer oldebarna sine på Cognac og røverhistorier etter hvert gig, Arve drikker Farris og leser Dostojevskij og Cato er kvitt munndiarèn

ET – Og hva er deres forhold til Finland?
Grutle –
Har ikke vært der så mye gitt, bare spilt der en gang i 97. Så utover det er det vel bare Vodka, Fjernsynsteater, Mygg, Tango, Impaled Nazarene, Matti Nykänen og Tove Janson.

ET – Sist men ikke minst, som alltid. Takk for intervjuet! Noen siste skrik dere vil dele?
Grutle –
Selv takk! Takk til alle som ikke har sluttet å tro på oss, og velkommen til dere nye som har kommet til! Vi snakkes på en eller annen konsert i nær fremtid.