TRELLDOM – Et rituale i seg selv…

TRELLDOM – Et rituale i seg selv…

Jeg hadde en avtale om å ringe Gaahl klokken halv syv fredag 25. Mai. Grunnet at telefonnummeret til mannen var forsvunnet tok det litt tid før jeg fikk fatt på det, men takket være noen hyggelige sjeler hos Indie fikk jeg da ringt opp mannen etter hvert. Gaahl er i disse dager aktuell gjennom Trelldom som endelig, ni år etter den eminente Til Et Annet…, er klar med et nytt album. Til Minne… ble navnet på den skiva og jeg og Gaahl hadde oss en riktig så informativ og hyggelig prat…

Trelldom_3.jpgET: God dag du! Dette er Ruben fra Eternal Terror som ringer. Beklager at det ble litt senere enn avtalt, men nummeret var borte og det tok litt tid å få tak i det igjen…
G: Ja, hehe, det er sånt som skjer.

ET: Jeg vil begynne med å gratulere så mye med Til Minne…, der har du nok en gang kommet med en kjempeskive fra Trelldom!
G: Takk for det du! Er selvfølgelig veldig fornøyd selv, hvis ikke ville jeg ikke gitt den ut, hehe.

ET: Jeg møtte deg på Hole In The Sky for ett par år tilbake og allerede den gang kunne du fortelle meg at denne skiva var mer eller mindre ferdig…
G: Ja, hovedinnspillingen var vel det. Det meste var gjort, men det er gjort små forandringer etter det. Men når jeg tenker meg om kan det hende alt var spilt inn ja.
ET: Hva er det som har gjort at det har drøyd sånn å få spilt inn skiva da?
G: Litt forskjellige omstendigheter det. Fengsel selvfølgelig har hjulpet en del. Jeg var jo godt i gang med innspillinga da jeg ble varetektsfengslet. Mens jeg satt inne brøt harddisken ned. Selvfølgelig kjipt, men alt forsvant ikke fordi noe var spilt inn analogt så det var jo bevart. Men masse gitarer og slikt ble borte vekk så vi måtte jobbe det inn igjen. Så tok jo også Gorgoroth tid med turné og slikt så også der gikk det med tid.

Trelldom_1.jpgET: Hvordan har dere jobbet dere fram tid det materialet som er å finne på Til Minne…?
G: Noe av det jeg har skrevet er ganske gammelt, fra 92 og 93 mens resten er jobbet fram oss i mellom, altså, jeg og de to andre. Vi jobber veldig fint, har en grei dialog i arbeidsprosessen. Kommer med ideer og jobber en del sammen i lag. Jeg har konseptskissene i orden og følger den da dette er et stort konsept på til sammen ni plater der dette er det første leddet i serien. Det ble jo avsluttet nå og så er det to serier til som inneholder tre skiver hver.

ET: Høres jo meget spennende ut! Hvem er det du har med deg i Trelldom nå egentlig?
G: Det er Valgard og Sir, de var begge med på Til Et Annet… også. Trommisen har vel ikke gjort noe annet enn denne plata. Har var medlem når han spilte det inn, men ikke nå lenger. Det ble ikke så mye kontakt egentlig, vi bor på såpass forskjellige plasser i landet…
ET: Ja, jeg så en dokumentar med deg på nettet her om dagen og det må vel sies at du bor ganske så avsidesliggende ja!
G: Ja, det er greit å ha en plass der man kan trekke seg tilbake. Akkurat nå er jeg i Bergen, må jobbe litt med musikk, men det er der oppe jeg bor ja.

ET: Hva føler du den siste skiva, Til Minne…, representerer da?
G: Den er som sagt en del av et større konsept som er litt vanskelig å forklare egentlig. Den baseres på minnet. Både det fysiske minnet og minnet som rein hukommelse. Men hovedsakelig den sjelelige evnen som minnet er. Minnet ut i fra det norrøne sjelsbegrepet. De hadde ni begrep på minnet i den dagligdagse talen. Dette forklarer egentlig lite av selve konseptet, men dette er grunntankene bak skiva. Samt selvfølgelig de ni verdenene som utgjør tre deler, det er tre røtter jeg har hentet næring fra.
ET: Hvordan fikk du ideen til denne trilogien da?
G: Det var vel i 93 jeg utarbeidet dette. Det er derfor jeg har med en låt fra 92 fordi da har jeg med minner om noe før dette også…

Trelldom_TilMinne.jpgET: Det er jo fjorten år siden du kom opp med denne ideen og det jeg da lurer på er hvorfor det ikke kommer før nå? Da tenker ideen bak hele plata.
G: Det er et konsept som må kreve tid og ideen til siste plata er skissert på sett å vis og musikken blir vel utviklet delvis, men vi har grunnskissen til det. Men om det tar 90 år eller ikke, hehe. Akkurat hvilken form den blir levert i gjenstår å se, men grunnskissen ligger der. Vi jobber med skjebnen i stedet for mot, vi må gjøre det som er riktig. Vi har ingen tidsmessig press på det.
ET: Musikk skal vel heller ikke representere tid, men være der og da!
G: Ja, jeg vil at den skal ha en link til alt den er. Når vi føler oss klare skjer det!

ET: Du har med to engelske tekster også på denne skiva. Er det noen spesiell grunn til at du tok med de to engelske i tillegg til de norske?
G: Den ene er fra 92 så den har sine grunner samt at innholdet i teksten passer. Men det er også det å fjerne sitt eget minne ut i fra ting i og med at det er et tekstkonsept. Det å kunne fjerne seg litt fra seg selv å se seg selv fra flere vinkler. Det er rett og slett fordi energien er der, det er det viktigste. Det er jo norrøne tekster her også, selv om jeg har gitt de norske tekster.

ET: I tillegg til å utarbeide det konseptuelle med skiva så er du jo også med på å lage musikken. Når dere gjør det, kommer musikken da fram på øving eller må dere inn i en spesiell stemning eller humør?
G: Si det si det, hehe. Sånn som det er per i dag så sitter vi litt og jobber med ting hele tiden. Vi arbeider en del sammen og vi har et veldig godt samarbeid når vi setter sammen låtene. Men vi jobber også i individuelle hjørner. Det er vanskelig å forklare prosessen, ting faller på plass sånn som de skjer.

ET: Og hva føler du Trelldom representerer nå når vi skriver 2007?
G: Nei, vi representerer vel alt vi har gjort, hehe. Jeg er ikke sikker på om det betyr så veldig mye for andre enn meg selv. For min del er dette en indre dialog i motsetning til Gorgoroth som er en dialog utad selv om jeg har en tendens til å trekke det litt innad når jeg roter meg inn i ting der. Gorgoroth er jo et band der ting er myntet mer direkte ut språkmessig og går direkte mot mens Trelldom har et indre liv det fokuseres mer på.
ET: Kan man da si det slik at i Gorgoroth får du utbrudd for ting mens Trelldom fungerer med som en psykolog for deg?
G: Alle ting er vel psykolog for meg, hehe. Nei, det er forskjellige deler av en person, flere deler av den ene karakteren. I alle fall mener jeg det, hehe, men det kan vel hende det finnes en diagnose, hehe. Får å få gjort ting i helhet så kan det være greit å separere de. Begge bandene er viktige for meg, men det er ingen av de stjeler fra det andre i å måte. Begge må være der for at jeg skal føle at jeg får ut alt. Alt blir vel fryktelig egosentrisk, hehe.

 

Trelldom_logo.jpg

 

ET: Du har jo mange typer vokaler, Gaahl, og det jeg lurer på er hvordan du velger hvilken vokal du skal bruke hvor? Faller dette seg naturlig eller prøver du ut forskjellig type vokal på samme parti og jobber deg fram slik?
G: Jeg jobber det fram i hodet så går jeg i studio og gjør det. Sånn har jeg alltid jobbet det inn. Det er litt plagsom jobbstruktur for de andre for det er ofte at jeg ikke gjør noe før jeg kommer i studio og da kan det hende at det tar både en og to dager før jeg komme i den låten og den stemningen jeg vil ha. Men da igjen er det bare å gå rett til mikrofonen å gjøre det! Men det er jo veldig utarbeidet i hodet mitt før jeg gjør det og jeg henter den stemningen som fins der og framhever det som mangler for å skape rom i det.
ET: Har du noen ritualer for å forberede deg selv mentalt før du går inn i studio?
G: Nei, jeg er vel et stort rituale i meg selv jeg, hehehe. Det jeg må gjøre er å sitte å mane litt på låten for jeg jobber med hver enkelt låt som om det skulle vært ett fullstendig enkelt verk samtidig som jeg skal sette det i en helhet. Men både i Gorgoroth og det andre jeg er med i så er det det at jeg må mane meg inn i det jeg skal framføre.

ET: I tillegg til Trelldom så har du jo Gorgoroth, Sigfader og Gaahlskagg. Hva føler du Trelldom betyr opp i mot de tre bandene?
G: Alle har forskjellige betydninger for meg, men de kolliderer ikke med hverandre. Alle er nok nødvendige, men jeg tror nok Trelldom og Sigfader er de som vil overleve lengst i hjertet mitt for å si det slik. Og når alt kommer til alt så er det nok Trelldom som er det største for min del. Men igjen må jeg si at jeg har veldig stor glede av Sigfader også. Jeg setter de dog ikke opp mot hverandre, de er alle en nødvendighet.

Trelldom_2.jpgET: Men når skriver tekster da, hvordan skiller du hva som skal hvor?
G: Ja, hehe, de er jo ganske forskjellige. Jeg har forskjellige karakterer av meg selv, jeg bryter min egen karakter opp. Som jeg sa, Gorgoroth er mer rettet utad mens Trelldom er mer rettet innad. Jeg har aldri noe problem med det for det er et ganske stort skille mellom dem. Sigfader har jo et konsept og Gaahlskagg er vel der en kan tillate å blande ting fordi det egentlig er bare jeg og Skagg som gjør det vi vil. Vi har fullstendig frihet. Om vi vil komme ut med en popplate så hadde vi kunne gjort det med navnet Gaahlskagg.
ET: Ja det skulle jeg likt å se du!
G: Hehe, ja, vi får se da.

ET: Hvilke tanker har du om Til Evighet… og Til Et Annet… nå da? Hender det du finner de fram å hører på de?
G: Det er sjeldent jeg hører på musikk, men når jeg setter på Til Et Annet… blir jeg alltid gledelig overrasket! Den er jeg svært fornøyd med! Til Evighet…, den har jeg ikke hørt på fordi den som kom ut hadde ikke den rette miksen synes jeg. Jeg vil ha den versjonen jeg sitter på og ser på som den ferdige versjonen utgitt!
ET: Det hadde vært utrolig moro og hørt!
G: Jeg hadde en idé om å gi det ut på vinyl en gang for å separere vinyl og cd, men får se.
ET: Det hadde i alle fall uten tvil vært moro å ha hørt den versjonen du ser på som fullstendig hadde vært! Men en ting skal du ha takk for, det er det felespillet som er med på Til Minne… Det er genialt!
G: Ja, det er jeg svært svært fornøyd med selv også!
ET: Hvem er det dere har hentet inn der?
G: En som heter Egil Furenes. Han er ikke så veldig gammel, i begynnelsen av tjueårene. Men han er veldig opptatt av den sunnfjordske måten å spille folkemusikk på. Det hører man ved at det spilles mye lengre drag enn på innlands, der har de mye mer duppeditter i musikken sin. Det blir litt mer manende slik han gjør det. Det som skjedde var at jeg skulle ha med hardingfele på skiva og hadde egentlig noe som var mye enklere og kortere. Men så kom han på døra mi en dag og fortalte at han hadde laget sin første slått og den hadde han laget med tanke på meg. Og den fikk jeg av ham. Den hørte virkelig hjemme på plata så jeg jobber sammen med skjebnen i stedet for… Hadde ikke innspillinga blitt utsatt så hadde den ikke kommet med, så det er en mening med det!

ET: Skiva kommer jo på Regain Records. Hvordan kom den avtalen i havn?
G: Jo, jeg liker å jobbe fram verkene før jeg signerer så jeg slipper å forholde meg til tidspress, budsjett og den type ting når jeg jobber med verket. Men så hadde jeg besøk av Gunnar Sauermann fra Metal Hammer og han hadde så vidt snakket med Per Gyldenbeck (?) fra Regain og han hadde spurt om han visste noe om Trelldom var på noe selskap. Da hadde Per tatt tak i ham og sagt at han var interessert. Så når skiva var ferdig tok jeg kontakt med ham for da hadde jeg det i bakhånda. Jeg var litt skeptisk med tanke på at også Gorgoroth er der, jeg liker jo å holde ting separert. Men de har vært så redelige og flinke med det de har holdt på med og når du først treffer på redelige folk innenfor denne bransjen så er det bare å huke tak i dem, hehe.

ET: Hva med coveret da? Planla dere å stikke på fjellet å ta et bilde eller ble det bare slik?
G: Det er nok en kombinasjon. Vi tok en god del bilder, men det var det bildet der som fikk frem mest. Det blir en hel del bilder inne i bookleten, mye visuelt i forhold til låtene. Selvfølgelig med god grunn. Det er ikke bare tilfeldige bilder som er satt der for å ha et bilde, de er en del av budskapet.

ET: Trelldom live da, er det noe vi vil få sett noe til eller vil det fortsatt bare bli å få hørt på skive?
G: Jeg har fått litt etterspørsler om det, men foreløpig så blir det i alle fall ikke noe det første halvåret og sannsynligvis ikke det nærmeste året, men jeg har vært inne på tanken. Jeg er redd det blir litt vanskelig å trekke inn symbolismen i en konsertsetting, det må utarbeides veldig godt i forveien i så fall. Det måtte ha blitt iscenesatt slik at det ble noe mer enn bare en konsert.

Trelldom_4.jpgET: Over til noe annet. Sist jeg snakket med deg nevnte du også at Gaahlskagg hadde en skive mer eller mindre ferdig. Hva skjer der nå?
G: Hehe, joda, det samme skjedde der du, harddisken brøt sammen, under samme soning selvfølgelig, hehehe. Vi skal legge på bass og vokal snart, men for øyeblikket befinner Skagg seg i Oslo, men det meste er klart så det er bare å få det unnagjort. Vi må bare finne et studio vi kan fullføre det i. Det har vært litt tull med det studioet som vi var i Og No Coulors har ikke håndtert ting riktig. Akkurat det har vel også forsinket prosessen en del…
ET: Blir det dog like smertefullt og jævlig som sist fra Gaahlskagg?
G: Det blir nok litt annet denne gangen. Det vil nok bli en Erotic Funeral til, men ikke i de nærmeste årene. Vi har mye klart materiale til de tre neste kapitlene der, altså, det er tre forskjellige parti innen den første plata. Vi har ei plate til, men det er ikke den som kommer nå.
ET: Du har mange jern i ilden, det skal du ha. Du sitter nok ikke mye i ro…
G: Nei, hehe…

ET: Forresten, det var jo premiere på den nye Gorgoroth videoen nå på søndag. Har du fått noen reaksjoner der?
G: Jeg har ikke fått med meg det der skikkelig selv, men jeg så råmaterialet og jeg er ganske irritert over kameramannen fordi jeg føler ikke han har benyttet seg av det han kunne. Jeg har hørt litt fra folk som ikke har noe med Gorgoroth sånn fanmessig å gjøre, men folk som jobber med slikt og de har kommet med gode tilbakemeldinger.
ET: Jeg har ikke sett den selv, men jeg må innrømme at jeg er litt spent.
G: Ja, den… duger nok.

ET: Da har jeg ikke noe mer, men skulle du ha noe å tilføye så sløng det ut!
G: Nei, det er ikke så mye, hehe. Jeg svarer stort sett på spørsmål jeg, hehe.

Av og til er det kanskje like så greit det. Sjekk ut Til Minne…, et knakende godt album fra en av Norges beste aktører innenfor black metal, TRELLDOM!