SAMAEL – Føler at bagen begynner å bli full

SAMAEL – Føler at bagen begynner å bli full

Etter en lang, ufrivillig pause fra telefonintervju er hjemmetelefon endelig i hus og jeg er klar igjen. Førstemann ut, heldiggrisen som han er, er Vorph fra Samael. Mannen viste seg å være hyggelig, informativ og pratsom og det ble da en god prat ut av det. Samael er i disse dager aktuelle med Soular Soul og her er det jeg fikk ut av Vorph!

 
ET: God dagen Vorph. Hvordan står det til med deg om dagen?
V: Jo takk du, bare fint. Beklager at jeg ringer deg litt sent, men intervjuet før deg tok litt lang tid.
ET: Det er jo sånn som skjer. Hva er tidsrammen vår?
V: Til vi er ferdige. De etter oss får bare vente, hehe, jeg får unnskylde meg til de også.

Det er akkurat sånt jeg liker å høre! Dette var en flott åpning på intervjuet som fortsetter nuh!

ET: Har du mye å gjøre om dagen? Mange intervju?
V: Ja, men det går greit, jeg liker det jeg.

Samael_3.jpgET: Det er jo vel og bra. Vel, må nesten få gratulere deg med Solar Soul. Jeg har fått hørt gjennom skiva en fem, seks ganger nå og det virker som et solid produkt dere har kommet med!
V: Tusen takk! Vi er definitivt fornøyde med det selv også. Vi skulle jo egentlig begynt å jobbe med albumet i 2005, men kom ikke i gang før Januar 2006. Vi snakker jo sammen hver dag så vi visste at vi måtte komme i gang. Det vi tok for oss da er hva Samael er for oss og hvilke styrker fra bandet vi kunne hente fram og bruke. Og du kan nok si at skiva inneholder alt det vi diskuterte der og da, vi ville gjøre noe som viste en litt annerledes side av bande. Du har feks. de orkestrale arrangementene som vi hadde på Passage, du har eksperimenteringen fra Eternal og de orientalske sakene som dominerte Reign Of Light. Vi ville ha alt dette på ett album. Jeg veit ikke helt hvorvidt vi lyktes, men fra mitt synspunkt synes jeg vi lyktes.

ET: Hvordan synes du Solar Soul skiller seg fra Reign Of Light da?
V: Jeg er veldig fornøyd med hvordan Reign Of Light ble nå, to år etter. Det eneste var at vi alle var enige at gitarene var for polerte, vi ville ha de lengre fram i lydbildet denne gangen. Det har vi jobbet en del med. Og fra mitt personlige synspunkt så er nok dette den Samael skiva som er mest interessant når det kommer til gitarer.
ET: Og du synes selvfølgelig dette er den beste Samael skiva?
V: Ja! Definitivt.
ET: Det er vel sånn det skal være?
V: Ja. Hvis vi hadde følt at vi hadde gjort vår beste skive noensinne ville vi vel stoppet opp og gitt oss, gjort noe talt annerledes. Dette er nok den skiva jeg kunne spilt til noen som ikke har hørt Samael og sagt at det er dette vi gjør. Og liker det mennesket den så vil det nok like mye av det vi har gjort før også, for det er så mye av det i den.

ET: Føler du at feks. saker fra Worship Him og Blood Ritual kan bli hørt i Solar Soul?
V: Naturligvis. Men de skivene igjen var det første steget mot noe og det igjen var Ceremony Of Opposites som er konklusjonen på de første to skivene. Jeg ser på Worship Him som en tom bag. Vi hadde et sterkt ønske om å gjøre noe, vi ville veldig at vi skulle få det til, men vi hadde ingen kunnskap om noe. Vi hadde lite livserfaringer. Eller, sangen Worship Him er ganske interessant tekstmessig, men resten var bare ting jeg hentet fra okkulte bøker som jeg leste mye av på den tiden. Det var vel omtrent det eneste jeg var interessert i på den tide. Men jeg hadde ingen personlig erfaring av livet, jeg bare la vekt på det jeg hadde lest i bøker. Det er jo også en måte å jobbe på, men jeg føler meg mye nærmere det vi gjør i dag enn det vi gjorde da. Da lette vi etter noe, men hadde ingen erfaring, jeg var bare en tom bag.
ET: Og nå har du funnet det du lette etter?
V: Jeg veit ikke hva jeg har funnet, men jeg føler at bagen begynner å bli full.

Samael_Solar.jpgET: Hvordan har tilbakemeldingene vært på Soular Soul så langt da?
V: Veldig gode. Eller, du vet jo aldri, folk liker jo å være snille, så det er jo en ting. Men vi visste før vi slapp den at vi hadde gjort et godt produkt og vi var veldig fornøyde og det ferdige produktet ble slik vi ville. Men vi kan ikke gjøre annet, folk må få ta i mot den slik de vil. Vår del av jobben er gjort, så godt vi kunne.
ET: Bryr du deg om hva pressen sier om musikken deres?
V: Egentlig ikke. Men det er jo alltid hyggelig, hehehe. Altså, en god omtale er ikke så ille. Jeg skal ikke si at jeg ikke bryr meg i det hele tatt, men jeg prøver å unngå å irritere meg over dårlige ting som blir sagt. Vi gjør jo dette for oss selv så om noen ikke liker det vil du heller ikke prøve å forandre noe så den personen skal bli fornøyd. Og skulle det være noe med albumet som ikke er bra legger vi merke til det. Ikke med en gang, men etter hvert.
ET: Hva med når dere slapp Worship Him og Blood Rirual, betydde anmeldelser mye da?
V: Det betydde nok mere den gang enn i dag ja. Hehe, du vet, du gjør noe også vet du ikke om det er i nærheten av å være noe bra fordi du ikke vet hva du skal gjøre. Vi så jo opp til band som Venom, mitt favorittband den gangen. Men også Possessed, Bathory selvfølgelig, Hellhammer også videre. Vi prøvde ikke å gjøre det samme som de, men likevel på en måte. Vi prøvde ikke å lage noe personlig, vi ville heller ”høre til” og det er nok normalt når man starter opp. Man vil føle seg sikker, man vil føle at det man gjør har mening fordi det høres ut som noe. Dette varte nok fram til Ceremony skiva, da begynte vi å ville høres litt annerledes ut, men Passage var nok den første skiva der vi ville høres så unike ut som mulig og vi ville høres ut som Samael, skape vår egen modell.

ET: Tilbake til Solar Soul. Kan du si noen ord om coveret?
V: Ja, vi bestemte oss for at vi ville vekk fra denne verdensrom-greia vi har brukt siden Passage. For meg har det alltid vært som en metafor for universet i oss og coveret på Eternal for eksempel representerte for meg sjelen. Men folk tolker jo det forskjellig. Men vi ville vekk fra det nå og ha noe annerledes. Så en venn av oss som spiller med Makro i et annet band kom med forskjellige ideer, og vi var jo i tale med noen andre, men vil likte hans visjoner og han har kjent bandet siden begynnelsen. Det er forskjellige ting i dette coveret. Du har ying yang, noe som passer tittelen synes jeg. Så har du noe som ser ut som en slags sol som passer til ideen med å ha et øye i en sol som var den første ideen vi hadde og jeg synes også det passer og det er nok det første folk vil legge merke til. Men igjen så er det jo ikke et øye så folk ser hva de vil se.

ET: Og hvorfor valg navnet på Soular Soul? Har det med at dere i begynnelsen tenkte litt om hva Samael egentlig handler om?
V: Det var ikke så dypt nei. Det var først en sangtittel. Deretter kom jeg med flere ideer og de i bandet var ikke enige med meg. Enkelt og greit så passer tittelen godt til skiva, men jeg var ikke sikker fordi jeg likte ikke tanken på at skiva skulle ha samme navn som en sang, det hadde vi på Regn Of Light og nå ville vi annerledes. Men til slutt måtte jeg bøye meg og innrømme at det ikke var dum idé.

ET: Og hva synger du om denne gangen?
V: Det går mye i det samme som de siste gangene. Søken etter verdighet, universelle saker. Det blir mye spirituelt. Det er mye sånt. Men også nye temaer. Men så har du en låt som Valkyries` New Ride som handler om krig. Det er et tema vi aldri har brukt før teksmessig. Det samme gjelder Slavocracy som har en slags politisk tone i seg. Den viser en mørk side av demokrati.

Samael_1.jpgET: Og hva med dagens line-up, er den tilfredsstillende?
V: I 2001 sa jo Kaos takk for seg og alt ble rotete. Vi kunne ikke turnere, plateselskapet ville vi skulle levere nytt materialet og i grunn så fungerte lite eller ingenting. Men i det minste fikk vi jobbet med Era One så det er vel det eneste gode som kom ut av det. Vi lærte mye gjennom erfaringer med å jobbe med det. I 2002 kom Makro med i bandet og det var som å bli født på ny. Vi gjorde noen festivaler før vi turnerte hele Januar i 2003 med Eternal, fire år etter at albumet ble sluppet. Det er jo ikke vanlig å jobbe slik i denne bransjen, men vi følte for det og gjorde det! Jeg er glad for det for det ble en veldig bra turné!

ET: Dere mikset skiva i Sverige hos Stefan Glaumann i Toytown studio. Hvordan valgte dere å gjøre det der?
V: Vi brukte ham på Reign Of Light også og vi hadde villet jobbe med ham i god stund. Jeg elsker det har har gjort for både Peace, Love and Pitbulls og tidlig Clawfinger. Det låter veldig klinisk, han har fått det veldig bra til. Han mikset det og det skjedde mye med låtene, spesielt med gitarene. Det kunne kanskje vært én kar til i Europa som kunne gjort det like bra, men jeg tviler. Han var vårt klare førstevalg og vi er veldig glade med resultatet på Reign Of Light så vi ville selvfølgelig bruke ham igjen. Og det ble jo bedre denne gangen fordi vi kjente jo mannen så det gikk lettere sånn sett. Vi visste samtidig mere hvordan vi ville ha det. På Reign Of Light ble vi så begeistret at han fikk gjøre omtrent hva han ville, men denne gangen ville vi ha gitarene høyere og noen andre ting skulle forandres og det vi ville fikk han til.

ET: Samael har jo eksistert i snart 20 år. Hva vil du si er høydepunktet i karrièren?
V: Jeg håper det kommer, hehe! Jeg mener, det er nok ikke bak oss, aldri! Vi bestemte oss for at dette albumet skulle bli skikkelig fett og vi skal spille mye live fordi vi vil at folk skal oppdage det live! Vi har allerede spilt to fra skiva live, On The Rise of Slavocracy og det så ut til at folk tok det til seg! Det innehar jo doser av ting vi har gjort før så…

ET: Etter så mange år i…
V: Ikke si det!
ET: Ok. Som de unge begavede musikerne dere er, hva betyr Samael for deg?
V: Dette er nok ikke første gangen jeg sier dette, men det har mye med stemningen som blir når vi fire er sammen. Den er nesten en egen greie, litt sånn spirituell.

ET: Og hvordan synes du det er å være en del av Nuclear Blast familien?
V: Flott! Vi startet faktisk opp nesten samtidig. Vi har fulgt med de, sett de vokse og de var interesserte i oss lenge før vi fikk muligheten til å signe hos de og det er jo kult. Vi gjorde jo Reign Of Light hos de i Amerika og denne er for hele verden og det er nok slik det ofte fungerer siden vi har bare en partner.

ET: Hvis du ser ti år fram i tid, tror du Samael fortsatt eksisterer?
V: Hadde du spurt meg for ti år siden ville jeg heller ikke kunne svart deg på det der… Men ja, jeg kan se for meg at det skal kunne være i ti år til, eller flere. 

ET: Hva med live nå da? Har dere noen turné foran dere?
V: Selvfølgelig blir det noe festivaler i sommer og så skal vi få til en turné senere i år, rundt Oktober November, vi er ikke helt sikre der ennå.
ET: Da må dere poppe innom Norge!
V: Så absolutt. Vi elsker å spille i Norge, men det er ikke alltid det passer å spille der, det kommer an på om turneen er innom Skandinavia.

Samael_4.jpgET: Hva er ellers planene framover da?
V: Hehe, hva skal vi? Det blir disse festivalene da, en den 23. Juni, om ikke en måned en gang. Deretter følger Tyskland og Polen. Det er vel det også blir det da en turné etter hvert.

ET: Hvordan forbereder dere egentlig mentalt før en turné?
V: Ikke noe særlig egentlig. Vi prøver å samkjøre oss for siden vi bruker trommemaskin øver vi ikke så mye, det går mye i cd`er og sånt. Så, vi øver ikke sammen med mindre vi skal på tur eller har konserter. En god uke med øvinger og noen diskusjoner rundt hvilke låter vi skal spille slik at alle i bandet blir fornøyde og blir hørt.

ET: Hva tror du Samael har ment for metall-scenen gjennom årene?
V: Det er det vel egentlig ikke jeg som skal svare på. Du vet, vi startet som et metallband og det er det som er kjernen i musikken for oss, det er det som gjør at vi fortsatt eksisterer. Men gjennom årene har vi prøvd å få inn så mye som mulig i musikken vår og jeg vet vi ikke er favorittene i den konservative delen av metallen, men hvorfor skulle jeg bry meg?

ET: Men er du fortsatt interessert i metall? Følger du med på band som kommer og går osv?
V: Akkurat det er ikke noe jeg trenger å anstrenge meg for å vite noe om fordi vi er midt i det. Vi drar på turneer, vi spiller på festivaler, vi får promoer fra selskap rundt omkring. Jeg sjekker ut av og til, men jeg bruker ikke noen energi på det, det kommer av seg selv. Da bruker jeg heller tid på å finne annen musikk som ikke kommer til meg like lett. For eksempel så jeg har de to siste årene hørt mest på klassisk musikk og prøvd å finne ut hvem jeg liker best og lære en del om det.

ET: Men når du da først hører på metall, hvilke artister velger du? Er det de gode gamle?
V: Det siste albumet jeg kjøpte var Master Of Puppets av Metallica for den var det evigheter siden jeg hadde hørt. Jeg har mange minner til det albumet. Det kom jo ut når jeg var tenåring og jeg elsker det simpelthen. Og av forskjellige grunner. PÅ grunn av minnene selvsagt og enkelt og greit fordi det er et bra album. Det er mye metall i det, mye aggresjon og mye følelser. Det er i grunn et kompleks album.

ET: Da har jeg ikke noe mer for denne gang, men har du noen ord til være lesere så kom med det!
V: Hehe, takk! Jeg håper de orker å sjekke ut den nye skiva og at de liker den! Om, og jeg håper det skjer, så kommer vi til høsten og da må dere dukke opp å støtte rundt oss å vise kjærlighet!

 
Der var praten over og denne Vorph viste da seg å være en enkel mann å prate med. Nye skiva til Samael er kul den så dere bør så absolutt sjekke den ut!!!