GALAR – Vil lage et konseptalbum fra hjemfylket

GALAR – Vil lage et konseptalbum fra hjemfylket

I fjor kom Galar med sin debut skive. Den var god den og bandet spiller opp til dans med svartmetall blandet med folk og fagott! Som seg hør og bør ble noe spørsmål sendt til bandet, litt sent, men godt. Les videre du!!!

 
ET: Dere kom jo med debutskiva deres i fjor, Skogskvad, gratulerer så mye med det! Hvordan var følelsen å stå der med et eget produkt i hendene?

G: Det var en veldig god følelse å få det endelige produktet. Vi hadde jo jobbet veldig hardt med skiva over lang tid, så det var kjempemoro når UPS kom på døra med en hel eske full av skiver!

ET: Skiva kom jo på tyske Heavy Horses Records, hvordan kom dere i kontakt med dem og hva gjorde at dere valgte å gi ut Skogskvad der?
G: Det stemmer. De kontaktet oss med en forespørsel om en promopakke etter å ha lest en anmeldelse av demoen vår på en tysk nettside. Vi sendte promopakken nedover og da gikk det ikke lange tiden før de kom med et tilbud. De virket hele tiden veldig ærlig om hva de kunne gjøre for oss, og hva de ikke var i stand til. Da vi fikk tilbudet var det for oss et valg mellom å spille inn en full-lengder å gi den ut på Heavy Horses, eller lage en ny demo. Valget var egentlig ganske greit og vi er veldig fornøyd med den jobben selskapet har gjort for oss.

Galar_band_1.jpgET: Hvordan har skiva blitt tatt i mot av folket og pressen da? Hvordan tar dere til dere evt. kritikken dere får? Tar dere det media sier til etterretning eller driter dere i det og gjør det dere gjør?
G: Vi har stort sett kun fått positiv tilbakemelding på albumet så langt både av presse og av folket generelt, og vi har scoret høyt i blant annet de store tyske bladene Rock hard og Legacy. Man får jo alltid noen labre anmeldelser også, men sånn er det. Alle kan ikke like det man driver på med. Vi leser alt og tar til oss konstruktiv kritikk, men om det er elementer vi selv mener fungerer i utgangspunktet så kjører vi bare på med det vi selv synes er fett.  

ET: Forklar for de uinnvidde hvordan Galar låter og si gjerne litt om bandets opphav osv.
G: Vi startet opp bandet mot slutten av 2004. Vi spilte etter hvert inn en tre spors demo som førte til kontrakten med Heavy Horses Records og utgivelsen av Skogskvad høsten 2006. Jeg har alltid vært meget glad i musikk med stor variasjon da både i form av temposkifter og blandingen av ren- og "skrike" vokal, og fant fort ut at det var den riktige retningen for Galar å gå og det er slik vi låter i dag. En kombinasjon av brutalitet og melodi iblandet forskjellige vokalformer samt en liten dæsj med fagott.   

ET: Dere har valgt å kjøre tekstene på norsk, er det noen spesiell grunn til det? Kan du si noe ord om hva tekstene deres handler om?
G: Vi synes norske tekster passer musikken godt og ettersom det ikke er noe tabu innenfor denne sjangeren å synge på morsmålet var det et naturlig valg for oss. Tekstene dreier seg om temaer fra Viking tiden og norrøn mytologi. På neste skive har vi imidlertid tenkt å lage et konseptalbum fra hjemfylket Vestfold under vikingtiden.

ET: Dere har jo valgt å spille svartmetall med toner av folk i seg. Akkurat dette er det jo mange band som har gjort og gjør og spørsmålet mitt blir da, hvorfor skal folk velge ut Galar sin skive når de stikker innom butikken?
G: Vi mener jo selv at vi har fått til et godt produkt med tanke på alt fra cover til låter osv, og håper at flest mulig vil sjekke ut bandet. Vi mener også at vi har en liten dose originalitet ved at vi har benyttet oss av fagott som jeg kommer tilbake til i neste spørsmål.

galar_Skogskvad.jpgET: Dere har jo også valgt å bruke fagott i musikken deres, et genialt valg spør du meg. Hvordan kom dere på å gjøre det?
G: Det var egentlig ganske så tilfeldig. I den perioden vi spilte inn demoen var Fornjot som trakterer fagotten kun session vokalist. Når vi da tok opp litt vokal kom han med forslaget om å legge på litt fagott på låta Ragnarok, noe jeg var litt skeptisk til, men det viste seg jo å være en suksess! Ikke lenge etterpå ble både han og fagotten med i Galar på fast basis.

ET: Jeg vet at noen av låtene på Skogskvad er av litt eldre dato, sitter dere på noe særlig med nytt materiale? Hvordan retning kan vi vente at Galar tar i framtiden?
G: Det har vært relativt rolig i Galar leieren den siste tiden, men et par nye låter er påbegynt. Jeg tviler dog på at det blir noen ny utgivelse før 2008 en gang… Vi vil nok fortsette der vi slapp, men vil prøve å videreutvikle musikken enda mer å lage enda mer gjennomførte og gjennomkomponerte låter.

ET: Kommer dere til å fortsette å gi ut skiver på Heavy Horses eller vil dere se dere om etter noe annet når tiden er inne?
G: Akkurat hva som skjer på den fronten er litt uvisst da vi bare skrev under for ett album. Vi kommer muligens til å spille inn hele den nye plata på egen regning for deretter å fiske etter et selskap, så får vi bare vente og se hvem som kan være interessert. Men jeg kan jo selvsagt ikke utelukke Heavy Horses ettersom de har gjort en god jobb for oss. Veldig pålitelige og flinke folk.

ET: Hva føler dere skal til for å bli hørt i mengden av band som finnes i dag da? Føler dere at dere har fått noe ekstra oppmerksomhet fordi dere kommer fra Norge og spiller svartmetall?
G: For å skille seg ut i dag kreves det hardt arbeid, en god porsjon stå på vilje og en dose med flaks. Vi føler vel egentlig ikke at vi har fått noe særlig med ekstra oppmerksomhet bare fordi vi er fra Norge.

Galar_1.jpg

ET: Hva er planene ellers for Galar nå da? Når hører vi fra Galar neste gang? Dere har vel fortsatt til gode å spille live, kan vi vente noe der?
G: Som allerede nevnt så tviler jeg på det kommer noen ny skive før 2008. Ting tar tid da det er jeg som står for mesteparten av musikken selv. Man skal jo ha tid til studier osv også. Litt livespilling håper jeg at vi kan få til om ikke så alt for lenge. Vi har fått med oss Phobos fra Malsain på trommer nå blant annet så det begynner å se lysere ut, men vi mangler fortsatt en som kan trå til som vokalist i livesammenheng da jeg har lyst til å kun fokusere på å spille gitar live.

ET: Da har jeg ikke mer for denne gang. Beklager for at det har tatt sin tid å få ut fingeren, men skulle du ha noe agg du vil ut med, tordentaler til folket, reklame eller lignende så er det bare å komme med det nå!!! Takk for svarene!
G: Da vil jeg først og fremst takke for intervjuet. Så vil jeg oppfordre alle til å sjekke ut bandet på www.galar.no hvor man også kan bestille en kopi av skiva for den nette sum av 100 kroner. De av dere som ikke gidder det finner også skiva på Sound of Noise i Oslo, Apollon i Bergen og på Aftermath i Trondheim.