KENNETH KAPSTAD – Trening er kjedelig og vondt

KENNETH KAPSTAD – Trening er kjedelig og vondt

En trommis som skiller seg ut i mengden med trommiser her hjemme i Norge er KENNETH KAPSTAD. Han har fartstid i blant andre Gåte og Dadafon, spiller nå i Goat the Head, Animal Alpha og Motorpsycho og samtidig er han 50% av det merkverdige bandet MONOLITHIC. Det tok litt tid før vi fikk tak i Kenneth, men han responderte da til slutt slik at vi fikk hans bidrag i Blast Beast serien.

ET – Når begynte du å spille trommer?
KENNETH – Jeg begynte å spille skarptromme i korps da jeg gikk i 3.klasse på barneskolen tror jeg. Jeg var vel 9 år gammel da. Det er jo faen meg snart 19 år siden det…

ET – Hvorfor begynte du med trommer?
KENNETH – Mamma spurte meg om jeg villle spille i korps og i så fall hvilket instrument. Jeg var klar i min sak, jeg ville enten spille trommer eller el.gitar, så den saken var jo grei.

ET – Hvor gammel var du da du fikk dine første trommer/trommesett?
KENNETH – Det var jo en ting som var kult med korpset, jeg fikk låne trommesettet deres, og etter hver fikk jeg kjøp det av de for en symbolsk sum. Jeg var sikkert 13-14 år da.

Monolithic_1.jpgET – Hvor ofte øver du?
KENNETH – Hmm.. Veldig vanskelig å svare på. Da jeg gikk på folkehøyskole øvde jeg helt vanvittig masse. Jeg er sikker på jeg i løpet av de to årene jeg var på skolen øvde gjennomsnittlig 7 timer hver dag.
Nå er det sjelden jeg får tid til å øve masse, flere dager på rad. Det blir litt nå og da. Jeg reiser masse og spiller og øver med forskjellige ting, så jeg får jo spilt mye trommer i bandsammenheng og det er jo det som er artig.

ET – Hvem så du mest opp til som ung trommeslager og hvem er det nå i dag?
KENNETH – Den første trommisen jeg kicka på var Ian Paice. Pappa hørte ofte på Deep Purple In Rock som jeg fortsatt i dag synes er en av de beste platene som er laget. Vanvittig bra trommespill. Jeg hører fortsatt veldig mye på Ian Paice og andre trommiser som var kule på 70-tallet. Cozy Powel, Bill Ward og John Bonham. Av dagens trommiser må jeg trekke frem John J. Longstreth fra Origin. Galskap!!!

ET – Hva slags utstyr bruker du? Hvilket utstyr er i dine ører det beste?
KENNETH – Jeg spiller på Premier Genista (bjørketrommer). Har gjort det siden 1997 tror jeg. Er fortsatt fornøyd med de, men jeg har en plan om å kjøpe meg noe "nytt gammelt" snart. Prøve å finne noe gammel Gretsh eller Ludvig med 26`basstromme.
Jeg spiller på Sabian Cymbaler og bruker kun ridecymbaler som crashscymbaler. Jeg liker at det er ordentlig "mat" i cymbalene, men det krever jo da selvfølgelig man må spille mye hardere og bruke masse mer energi.

KK_1.jpgET – Hva er den viktigste egenskapen man må inneha for å lykkes som trommeslager?
KENNETH – Være musikalsk. Man må tilføre musikken energi, få musikken til å groove.

ET – Har du noensinne spilt en trommesolo på konsert?
KENNETH – Mange ganger. Jeg har jo gått på jazzlinja på konservatoriet i Trondheim, så jeg har spilt masse jazzkonserter og da hender det ofte at det ender opp med noen trommesoloer.

ET – Hvis du ikke hadde blitt trommeslager, hva er det mest sannsynlige du hadde blitt?
KENNETH – Hmm.. Ingen anelse.

ET – Trener du mye utenom øvinger? Jeg tenker da mer på det fysiske.
KENNETH – Nei. Trening er kjedelig og vondt. Jeg driver litt med innendørs klatring, men det er fordi det er artig, ikke for å trene.

ET – Har du noen spesielle ritualer du må igjennom før du går på scenen før en gig?
KENNETH – Nei, ikke noe utenom det vanlige. Litt oppvarming, tenke/snakke gjennom settet.

ET – Hvilke utgivelser har du vært med på? (Band, tittel, utgivelsesår)
KENNETH –
Dadafon – Harbour (2003)
Cucumber – No Slumber (2003)
African Pepperbirds – Cape Point (2005)
Gåte – Liva (2006)
+Ei låt her og der på diverse plater.
Blir vel 3-4 utgivelser med forskjellige ting i løpet av et år nå. Musikk av den litt hardere sorten da… Blant annet:
Monolithic (Forhåpentligvis i løpet av høsten)
Goat the head (Oktober 2007)

ET – Som avslutning skal du få lov til å utfordre nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?
KENNETH – Gene Hoglan.
Har egentlig ikke hørt så mye på ham, men jeg spilte før ham på Rock Im Park i Tyskland i 2006. Han var der med Strapping Young Lads. Helt hårreisende bra trommespill. Endelig en metalltrommis som slår ordentlig hardt. Jeg er så jævla lei alle som ser ut som de sitter og strikker bak trommesettet. Bare så vidt de er borti cymbalene. Det låter jo så tannløst. Hva er det som er metall med det?
Gene har en veldig fin groove og har et sound jeg synes er veldig kult.
Hvis det blir vanskelig å få tak i han, så går det an å prøve John J Longstreth fra Origin.

 
John J besvarte sitt rimelig kjapt og kommer online i løpet av sommeren. Vi prøver Mr Hoglan igjen også, så får vi se om han tar seg tid til en liten Blast Beast.