MARDUK – Rom 5:12

MARDUK – Rom 5:12

  • Rating: 5 / 6

Det er alltid spennende når Marduk slipper et nytt album. Siden starten i 1990 har bandet rukket å gi ut flere ekstremt gode skiver, men har sjelden skuffet. Hver gang de gir ut nytt album er jeg spent på om de kan overgå min personlige favoritt ”heaven shall burn… when we are gathered”, noe de dessverre ikke helt klarer denne gangen heller.

Det er uansett ingen tvil om at Marduk leverer varene denne gangen også. ”Rom 5:12” har blitt bandets mest varierte skive noensinne, og uansett om det er kjappe brutale låter som bandet er mest kjent for, eller tunge seige låter, så fungerer det meget bra. Samtidig er det noe mer fokus på melodier denne gangen, en forandring som bidrar til at Marduk fortsatt fremstår som et vitalt og relevant band.

Jeg er ganske sikker på at bandets ”nye” vokalist Arioch, kjent fra Funeral Mist, har hatt mye å si for at Marduk pr i dag låter mer spennende enn på sine tre foregående utgivelser. Ikke dermed sagt at Marduk nå låter som Funeral Mist, men jeg er ganske sikker på at flere av Arioch’s ideer har blitt brukt denne gangen, enn på forgjengeren ”plague angel”. Både i bruken av samplinger og selve lydbildet finnes likheter med Funeral Mist, samt at vokalen selvsagt bidrar til å føre assosiasjonene i den retning. Bandets forrige vokalist Legion var også dyktig, men hadde tendensen til å bli for monoton i fremførelsen. Arioch har en ekstremt tøff stemme, samtidig som han varierer mer og tilpasser til enhver tid stemmen til låtmaterialet. Jeg er nesten fristet til å utnevne mannen til den ultimate black metal vokalist.

Marduk har nok etter min mening gitt ut enda bedre skiver, spesielt ”opus nocturne” og ”heaven shall burn…” slår nok ”Rom 5:12” på målstreken. Årets album er uansett ikke langt bak de beste, og jeg er ganske så overbevist om at andre kan komme til å mene at dette er bandets beste noensinne. Marduk byr nemlig her på ti låter som både er god gammel Marduk opp av dage, samtidig som de har frisket opp låtmaterialet med en del nye elementer. Fans av nyere black metal band som Watain og Funeral Mist bør kjenne sin besøkstid.