BEHEMOTH – Oslo – Oslo, John Dee

BEHEMOTH – Oslo – Oslo, John Dee

En historie fra Runes besøk i hovedstaden for å se sine favorittpolakker:

Det er ikke ofte at slike turneer som denne med Behemoth (Pol), Krisiun (Bra), Incantation (USA) og Ragnarok (Nor) tar turen innom Norge. Men nå var det klart for storslagent besøk på John Dee og undertegnede var selvsagt ikke sen om å ordne med flybillett og soveplass i hovedstaden da det ble klart at disse 4 bandene skulle komme. 

Etter å ha ankommet tigerstaden og ha fått unnagjort intervjuer med Krisiun, Incantation og Behemoth, tok jeg turen til hotellet for å innta litt mat, før jeg igjen tok turen til John Dee. Men jeg hadde ikke fått med meg at første bandet skulle gå på scenen allerede klokka 20:30, og i og med at jeg ikke ankom før ti på ni, så gikk jeg glipp av de første 20 minuttene til Incantation. Det var skuffende oppmøte når Incantation spredde sine death metal toner ut over John Dee. Mainman John McEntee spøkte litt imellom låtene og han virket en tanke oppgitt over den manglende entusiasmen blant de få oppmøtte. Men John og gutta imponerte med sin noe mørke og temposkiftende old school death metal. Låtene vi fikk servert var fra både eldre skiver og den nyeste kalt Decimate Christendom. Jeg må si at de nye låtene låt langt bedre live enn hva jeg hadde forventet, og dermed får Incantation mer enn godkjent, selv om jeg gikk glipp av halve settet deres. Noen setliste fra bandet var ikke å oppdrive, så noen låttitler har jeg ikke og det er det bare å beklage.

031c5bcefaa7d2920caeadac9023f460.jpgDet norske innslaget på denne turneen er black metal bandet Ragnarok, og de var andre band ute. Selvfølgelig var det mer liv i publikum da Hoest og resten av Ragnarok kjørte i gang med mer kjente toner enn hva Incantation er for det norske folk. Førstelåta Recreation Of The Angel fra sisteskiva Blackdoor Miracle satte standarden og dermed var helvete løs på John Dee. Et helvete som skulle bli verre senere på kvelden, men det kommer jeg tilbake til. Hoest, med sedvanlig blodig overkropp og et rent sagt ondt blikk, skrek som bare han kan, mens Jontho, Jerv og Rym pøste på med sin infernalske black metal. Gutta fulgte på med The Beast Of Madness fra bandets forrige skive In Nomine Satanas og den noe eldre Certain Death fra Diabolical Age, før vi fikk tittelsporet fra sisteskiva Blackdoor Miracle. Det var en meget intens forestilling fra Ragnarok, og det var ingen tvil om at gutta koste seg oppe på scenen under hele konserten. Et spor fra bandets debutskive fra 95 fikk vi også høre, da gutta dro i gang med Pagan Land, en låt som låt ganske bra i 2004 drakt. Ragnarok avsluttet sitt sett med Bless Thee For Granting Me Pain fra sisteskiva og It´s War fra Diabolical Age. Alt i alt var dette en god konsert av Ragnarok og helt klart den beste undertegnede har opplevd av dem.

fc9012aa434b02f3c91b8d4dd27042f3.jpgMen så var tidspunktet undertegnede hadde sett mest fram til denne kvelden. Brasilianske Krisiun er noe av det mest brutale som finnes innen dagens death metal, og dette var første gangen Max Camargo og brødrene Alex og Moyses Kolesne besøkte Norge. Det var ankommet en del flere til denne konserten, og det var tydelig at det var flere enn meg som var spente på Krisiun og hvordan den ultrabrutale death metallen deres låt live.
Etter en kort sound check entret gutta scenen og det tidligere nevnte helvete brøt for alvor løs på John Dee. De åpnet noe overraskende med Hatred Inherit fra Conquerors Of Armageddon, men det gjorde så absolutt ingenting. Låta er dritfet og kjapp som faan og passet utmerket som åpningslåt. De tre gutta peiset på i et tempo og med en brutalitet som det ikke er mange som kan følge i dag. Publikum var med fra første tone og det var helt klart at Norge var klare som faan for en skikkelig dose med death metal. Da Alex annonserte videolåta Murderer fra Works Of Carnage som andrelåt, visste de fleste oppmøtte at nå skulle det bli en oppvisning i teknisk brutalitet av absolutt høyeste merke. Og ingen, absolutt ingen ble skuffet. De fulgte på med min lille favoritt, Thorns Of Heaven fra samme skive og Dawn Of Flagellation fra Ageless Venomous før, Slain Hate, kveldens første låt fra sisteskiva Bloodshed dundret ut over anlegget på John Dee. Den eldste låta Krisiun spilte var Vengeance´s Revelation fra bandets skive Apocalyptic Revelation, og deretter fulgte Ethereal World, Ominous og Wolfen Tyranny. Den midterste fra Bloodshed og de 2 andre fra fjorårets Works Of Carnage. Krisiun avsluttet en stor konsertopplevelse med tittelsporet fra Conquerors Of Armageddon og Kings Of Killings fra Apocalyptic Revelation.
Max, Moyses og Alex hadde god lyd, og det kreves når man spiller denne typen metal, og selvfølgelig hadde de med seg sin egen lydmann. Det at gutta har spilt sammen fra den spede Krisiun barndommen i 1990, gjør at de er sinnsykt godt samspilte og tight. Den lille innlagte trommesoloen til Max, var bare med på å gjøre konserten enda en opplevelse rikere.

b1a19589e17ecf6ceeeedf77904b8644.jpgDet var ikke satt opp noen headlinere på denne turneen. Krisiun og Behemoth byttet på å spille sist, mens Ragnarok og Incantation gjorde det samme om åpningen. I Oslo var det Norgesvennene Behemoth som skulle spille sist. Men under den lille sound chucken gikk brannalarmen, og alle ble beordret ut. Der ble vi stående en stund og en del ble enten lei eller hadde mistet troen på at de ville fortsette inne på John Dee. Men brannvesenet kom og klarerte, og dermed slapp vi inn igjen og sound chucken kunne fortsette. Rett før klokka passerte ett, entret polakkene scenen og bare for å ha sagt det med en gang. ”Nye” Behemoth fungerte meget bra live og de var forbedret både på det vokale planet i form av at begge de 2 nye (Seth og Orion) deltok med vokal, og spesielt visuelt. Her var det synkronisert headbanging og veldig aktivitet på scenen. Aktivitet var det blant publikum også, som etter alarmen hadde krympet en god del. Men de som var igjen fikk en god dose Behemoth levert av Nergal og gutta. De åpnet med gromlåta Antichristian Phenomenon fra Thelema.6 og dermed var standarden for kveldens Behemoth konsert satt. Det var et meget energisk polsk band som kjørte i vei med gromlåt etter gromlåt. Vi fikk høre From The Pagan Wastlands fra Sventevith og Hera Ra Ha Let There Be Might fra Zos Kia Cultus før Conquer All, Sculpting The Throne Ov Seth og tittelsporet Demigod, alle fra bandets siste mesterverk. Deretter fulgte Hekau fra Zos Kia Cultus og The Act Of Rebelliun fra Thelema.6 før Transilvanian Forest, en av to skikkelige gode gamle låter fra EP´en And The Forests Dream Eternally ble servert. Avslutningen til Behemoth ble enorm da gutta blåste ut Christians To The Lions fra Thelema.6, kanonlåta Decade Of Oepion fra Satanica, As Above So Below fra Zos Kia Cultus og den perfekte avslutningslåt Chant For Escanton fra Satanica. En glimrende konsertkveld var over, trodde man. Behemoth ville det annerle82a9985776c8d09a328f7640c325c3e7.jpgdes og ga oss et ekstranummer i form av kveldens andre låt fra And The Forests Dream Eternally, nemlig låta Pure Evil And Hate. Et fantastisk punktum på en fantastisk aften på John Dee. Men som sagt, det var et skuffende oppmøte. Som forsvar til metalfansen i Oslo må det tas hensyn til at det tross alt var torsdag og arbeidsdag dagen etter og at det hele startet (u)lovlig tidlig. I tillegg er kanskje 4 band en tanke for mange band. Men Oslo er Oslo, og det å gå på konsert i Oslo betyr at da skal vi stå rett opp og ned og bare å se på. Slikt har det vært og slikt kommer det nok å være fremover.