NEO – Broadcast

NEO – Broadcast

Neo er nok en såkalt "supergruppe", og dette er deres første utgivelse, og da en DVD sådan…

Bandet består av Clive Nolan (Arena, Pendragon), John Jowitt (IQ, Frost, Jadis), Andy Edwards (IQ) og Mark Westwood (The Martin Orford Band). Så det er mye kjente fjes her, og det er lov å forvente seg litt ekstra. Men det er ingen nye låter vi får i fra dette bandet, Neo spiller bare låter i fra deres respektive band. Noe som funker veldig bra, for man får noe forskjellige versjoner av de låtene, uten at det er radikale store forandringer i fra originalene. Som jeg nevnte i min omtale av Andromedas DVD, så spilte Andromeda bare en oppvarmings gig for Pendragon og Neo, og dette er da altså opptaket fra Neo’s jobb den kvelden. Og noe jeg ikke likte med Andromeda showet var det dårlige valget av en konsert arena, pga bare sitte plasser og ikke akkurat veldig entusiastisk publikum. Men det tydelig at det er dette publikum ventet på, for det er mye mer liv i publikum her. Selv om en slik sittende-publikum-konsert kler Neo mye bedre enn det det gjorde Andromeda, så kunne jeg også her tenkt meg en konsert med stående publikum (i hvert fall rett foran scenen), spillet mellom publikum og band blir så mye bedre da, og showet i seg selv får en løft. Og siden ekstramaterialet på denne DVD’n ikke er av det aller beste, egentlig ganske så dårlig med tanke på hva som er vanlig i dag. For det eneste som er ekstra her er et intervju med John Jowitt og Clive Nolan, et opptak av lyd sjekken i fra ROSfest 2006 og så de standard greiene som foto galleri, weblink, bakgrunnbilder og en kort og grei band-profil til de som er med i Neo.

Og da siden ekstra materialet ikke er så veldig mye å skryte av, så er det ekstra viktig at konserten er meget god. Musikalsk er det jo helt klart ingenting å klage på, gutta på scenen har vært med i gamet her en god stund og gjennomfører låtene på en helt ypperlig måte. Showet starter opp med to IQ låter, «Overture», en instrumental låt, og «Erosion», hvor det er Jowitt som får vist frem at han er en meget habil lead-vokalist. Etter dette får vi levert den første overraskelsen i showet; Alan Reed (Pallas) kommer ut på scenen for å synge, de første låtene han er med på er tre Pallas låter, «For the Greater Glory», «Hide and Seek» og «Crown of Thorns».

Den største overraskelsen kommer helt klart når John Barnfield (ex-Pendragon) kommer inn for å ta over keyboardet, og Clive kommer frem på scenen og drar i gang med «Mindgames» i fra Shadowland prosjektet. Shadowland er noe mange fans har savnet, og her får man da i hvert fall en liten smakebit. Mot slutten av showet dukker Nick Barrett (Pendragon) opp og drar i gang IQ låta «Outer Limits» for så å gå over til en fantastisk versjon av «Shadows of Fate» som er tatt i fra Nolan & Wakeman albumet «The Hound Of The Baskervilles».

Konserten avslutter med tre Pendragon låter, her tar også Nick opp gitaren. De tre siste låtene er vel de som er minst overraskende av alle låtene som er valgt ut på denne DVD’en; «Paintbox», som er en stor publikums favoritt, «Masters of Illusion», som er av låtene som står høyeste for meg personlig fra denne DVD’en, og tilslutt «Nostradamus» der store deler av publikum er med på å synge.

Dette er en DVD du godt kan plukke opp hvis du allerede er fan av noen av disse bandene, for så å få innblikk i hvordan de andre kan være. Ekstramaterialet er heller labert, men konserten er god og fremføringen er ypperlig. Både lyd og bilde er også i toppsjiktet. Så bortsett i fra litt små pirk som at konsert salen ikke er av det beste, selv om det kler denne gjengen å spille der. Og det burde kanskje ha vært mer konsert enn bare en og en halv time når ekstramaterialet er så labert. Men alt i alt en god DVD