XANDRIA – Salomé – The Seventh Veil

XANDRIA – Salomé – The Seventh Veil

Å lese presseskriv kan være en morsom/frustrerende affære noen ganger. Det er vel ikke så rart at plateselskapet prøver å skryte bandet de promoterer opp i skyene, men noen ganger tar det helt av med svulstige setninger så nedlesset av adjektiver, at det egentlige "poenget" drukner. Etter å ha slitt meg gjennom presseskrivet for tyske Xandrias nye skive og deretter hørt på den, føler jeg vel at de egentlig kunne ha forkortet skrivet til ca ett ord: Nightwish.

Det er kanskje ikke helt rettferdig, for helt prikk like er de vel ikke, men det er ganske mange likheter her. Og jada – Nightwish blir også nevnt som inspirasjonskilde. Det er pompøst, metalgitarer på sanger som har et veldig "poppa" preg, synth og samples og dramatisk kvinnevokal. Nå synger ikke Lisa Middelhauve fullt så operatisk som Tarja Turunen, og det er egentlig bare en fordel i mine ører. Ellers er det vel rimelig mange likheter med det finnene presenterte på sin siste skive. Jeg tipper dette går rett hjem hos de som liker stilen, og flere av sangene her kan helt sikkert oppnå suksess ala Nightwish sin "Nemo", hvis de får den rette promoteringen.

Det fremheves i presseskrivet at de er inspirert av det orientalske, men for å være helt ærlig synes jeg ikke det synes så veldig godt på denne plata. Det er noen tendenser her og der, uten at det egentlig setter så stort preg på sangene. Stort sett ruller og går det i samme (up-)tempo med refrenger som er unektelig er ganske fengende til tider. Det jeg kanskje liker best, er når de i tittellåta bryter med denne formelen. Da er det en mer en tung "power-ballade" aktig greie som gjelder, uten at det blir for pompøst. Midtpartiet har også noen nesten prog'a tendenser som krydrer det hele bra. Dessverre er dette unntaket, men det er ikke så aller verst det andre som serveres. De kan definitivt formelen for denne typen rock/metal, og vet nok akkurat hva fansen vil høre.

Dette er strengt tatt ikke helt min greie, men Xandria er definitivt et dyktig band som kan lage fengende sanger. Det er polert og velprodusert og de treffer nok sitt marked. Hvis du liker Nightwish, Within Temptation etc, så er det sikkert ikke dumt å høre på denne plata og se om den er noe for deg.