MADS GULDBEKKHEI – Krøsta trommer i 10 år

MADS GULDBEKKHEI – Krøsta trommer i 10 år

Mads Guldbekkhei spiller til daglig i dømetalbandene Zeenon og The Allseeing I og er selvskrevet til å være med i denne Blast Beast serien. Men av en eller merkelig grunn er Mads blitt avglemt, og det er vi i Eternal Terror fryktelig lei oss for. Men i dagene før Inferno i år møtte jeg gubben og da ble avtale satt opp. Ifølge ham selv begynte han ikke å spille trommer før i 2001, men at han krøsta trommer i 10 år før det.

ET – Når begynte du å spille trommer?
Mads – Vel, jeg ”krøsta” trommer fra 1991 til 2001. Tro det eller ei. Jeg knuste løs til henda var helt hvite, låste alle ledd i kroppen, krøsta, knuste og dro til alt jeg var kar om, uten teknikk i det hele tatt. Hvem faen var denne ”rebound” karen som alle snakka om? Noen ganger sprang jeg blodkar i øya og blødde neseblod. Synes det var kult på den tiden.
Så hva skjedde i 2001?
Jo, det var da kroppen min sa til meg ”Nuh må de begynne på nytt igjen, din dust”. Da var jeg fista i skuldrene, armene, sener, nakken, ryggen, hofter og knær. Blemmer, betennelser, verk, herpa muskelvev, utslitte ledd og masse annen drit! Måtte legge stikkene fra meg en lang periode *sukk*. Er bitter over det enda. Mye vondt som jeg måtte bearbeide og starte nesten fra ”skrætsj” igjen, så jeg begynte å øve og spille skikkelig i 2001 faktisk. Så jeg sier 2001.

Blast Beast - TAI - 4.jpgET – Hvorfor begynte du med trommer?
Mads – Fordi jeg er et fryktelig sint individ. En ”rageoholic” faktisk. Jeg får hysteriske raseri anfall som jeg blir rusa av. Prøvde trommer for første gang når jeg var 10 på en musikkskole i Tromsø, men det ble ikke noe av da fordi modern ville at jeg skulle begynne med kornetten da og det gikk jo (takk satan for det) i dass.
Så det var ikke før ungdomsskolen i Oslo at interessen blussa opp igjen. Ble kjent med en kar som spilte i korps og vi tørka til på kvelden når korpsøvingene var ferdig. Spilte til Metallica, Dio, Gorefest og Slayer på anlegget de hadde stående der.
Det var da jeg begynte å sose rundt med trommer og syntes det var dritgøy å maltraktere ting med trepinner. Var da 15 år gammel (1991), men kom som sagt ikke skikkelig i gang før i 2001.

ET – Hvor gammel var du da du fikk dine første trommer/trommesett?
Mads – 18 år gammel. Brukte alle sparepengene mina på et 5 trommers blodrødt Tama Rockstar sett med rack og en ”Meteor” Meinl cymbal pakke! Gud, de cymmene låt dritt. Jeg har den bedritne riden enda. Den er så jævelig stang ut! Modern jobba på Gaustad Mental Sykehus så hun skaffet meg et rom jeg kunne drepe på. Så jeg satt der etter skolen og øvde for meg selv på de første åra. Vel, det var jo egentlig ikke øving fordi jeg satt jo bare der og repeterte ting jeg kunne til det kjedsommelige. Var ikke sjeldent galningene sto utenfor vinduet og stirra inn på meg med illsinte saiko blikk. Har traumer fra den tiden enda.

ET – Hvor ofte øver du?
Mads – Før det var det kun øving med band 1 gang i uka og det var det. Så framgang var det veldig lite av og helt tilfeldig hvis det skjedde, men fra 2001 har det blitt br00talt mye øving. Har stikker overalt! I bilen, i senga, på dass, hos frua, hos modern og alltid når jeg reiser er det en pad og et par stikker med. Det er så jævelig mye jeg skal ta igjen. Grrrrhh!!
Ligger vel på jaffal et par timer pr. dag. Dette skal nå økes til en umenneskelig dose.

Blast Beast - TAI - 5.jpgET – Hvem så du mest opp til som ung trommeslager og hvem er det nå i dag?
Mads – I mine yngre dager var det Lars Ulrich, Dave Lombardo (derav min kjærlighet til Tama), Bøtto Knusåkrøstevold, Gene Hoglan, John ”Bonzo” Bonham, Ed Warby, Sean Reinhert, Knekko Brekketroll, Erik Wroldsen, Erik i Aeternus, Paul Mazurkiewicz, Einar Sjursjø, Hellhammer, Christian Svendsen, Kjøtto Frekkeknoll, Carmine Appice, Vinnie Paul og Igor Cavalera.  
I dag er det mange som er under lupen. Dave Weckl, Mike Mangini, Jojo Mayer, Marco Minnemann, Thomas Lang, Kai Hahto, Tomas Haake, Morgan Ågren, Terry Bozzio, Billy Cobham, Jim Chapin og og og og…(Lista er endeløs så jeg kutter den her). 
Det er jo seff de syke døds-dudene Roddy, Kollias, Laureano, Longstreth, Mounier og Haley.
Hører også mye på de gamle jazzistene: Art Blakey, Buddy Rich, Tony Williams, Bernard Purdie (En shufflegud!), Jimmy Cobb (Kind of blue skiva RULZ!), Joe Morello osv. Det er gutta sine det.

ET – Hva slags utstyr bruker du? Hvilket utstyr er i dine ører det beste?
Mads – Jeg bruker Tama. (Har to sett). Ramser kun opp det ene her.
Tama Rockstar Custom Serien.

Skarptromma: 14”x 6” Tama Stålskarp, og en 13”x 3,5” Ludwig Piccolo Treskarp.
8” 10” og 12” rækktamma. 14” og 16” gølvtamma.
20”x 18” Basstromma (x 2). Jeg kan høre Knekko flire av meg! Pøh!

Cymbala: Primært Meinl. Noe Wuhan også.
Hai Hæta: 13” Meinl Byzance Fast Hats og 10” Meinl Byzance Hats.
Kræsha: 17” MB20 Heavy Crash, 17” Meinl Soundcaster og 18” Meinl Soundcaster
Raida: 20" Meinl Volcano Ride og Meinl 20" MB20 Heavy Ride.
Splæsha: 6”og 7” Meinl Splash.
Æffæktah: 10” Sabian Alien Disc og Ricoh kopimaskin deler (2 stk massive svinghjul fra en Aficio 6513 Fargekopimaskin)  
Kjinasa: Wuhan 14”, 16” og 18” og en 10” Meinl Filter China.
Pæhdala: Axis longboards med Danmar filtklubber.
Ælæktronikk: Roland RT-10 og 7 Serien, Alesis D4, Roland TD-3, Roland TD-6V og en ddrum AT modul.
Stekka: On-stage Nylon 5A, Vic Firth 5A Nylon og / eller Regal Tip 5B Nylon.

Blast Beast - TAI -1.jpgET – Hva er den viktigste egenskapen man må inneha for å lykkes som trommeslager?
Mads – Man MÅ ha en rasende festlig evne, som er å kunne stappe en tommel i kjeften, og en i ræva, også bytte UTEN å spy!! Æh..øh. Det er gull det de andre som har blitt intervjuet før meg her har sagt. Så det er vel ikke så mye nytt å tilføye her. Øve masse, utforsk alt, ta ansvar for egen læring, lær deg alle stilarter for å skape individualitet. Like det du driver med, å drite metervis med kjetting i hva andre mener om det du driver med.

ET – Har du noensinne spilt en trommesolo på konsert?
Mads – Joda, jeg dro en liten solo da vi spilte konsert i Melhus Rådhus med musikklinja v/ Trøndertun Folkehøyskole i Trondheim. Soloen var egentlig bare en ”smokescreen” til vi fikk alle opp på scenen for å synge ”Slå kokken, kjærring” låta!
Der satt ordføreren, bestemødre, små unger, lærerne våre og fiffen av Melhus Kommune og hørte på 26 stykker som hylte, brølte og skreik ut ”Jeg PULTE bæssmora mi i RÆVA!  Jeg PULTE bæssmor mi.. SUG KUKKEN, KJÆRRING!” om igjen og om igjen til de skrudde av lyden… Det var ikke spesielt populært. Heehhehee…

ET – Hvis du ikke hadde blitt trommeslager, hva er det mest sannsynlige du hadde blitt?
Mads – Sittende bak gitter i en veldig lang periode…

ET – Trener du mye utenom øvinger? Jeg tenker da mer på det fysiske.
Mads – Har hatt MYE problemer med ryggen, skuldra og armene (igjen!!) de siste åra, så jeg driver med trening nå om dagen. Mest kardiovaskulær (løping, sykling etc.) trening. Om dette influerer spillinga direkte? De lærde strides, men jeg må jo si at jeg ser jo ingen grunn til at det ikke skal kunne bidra noe, men at man trenger det?
Nei, jeg tror ikke det. Øving er det som gjelder.

ET – Har du noen spesielle ritualer du må igjennom før du går på scenen før en gig?
Mads – Ja, jeg MÅ presisjonsbombe ølbokser fra min br00tale skitsjakt! Akta är nu förhelvete! Jävlar! Et sådär jävla bajs och blodkalas! Nnnnnggghh… blargh… hngrulgrnhg… Who’s your daddy, biyaaaaaahhhh!? Neh, oppvarming er det som gjelder for meg.
Tar med pad og stikker til hendene, og til beina bruker jeg en oppvarmingsteknikk som jeg plukka opp av Gene Hoglan. Jeg kaller det å ”svinge på ballene”!? Jeg ser jo helt retardert ut når jeg holder på, men det funker som faen. 15 – 20 min med kontinuerlig bevegelse, så er jeg klar. Tar meg også en snickers eller noe sjokolade før jeg går i gang med oppvarmingen.

ET – Hvilke utgivelser har du vært med på? (Band, tittel, utgivelsesår)

Mads – Her er sånn ca. all søpla jeg har banka bøtter og lokk på (i de seneste åra):
Zeenon: Arbor Vitae [EP 2004]
Zeenon:
Blood Vessel Criteria [Fullengder 2006]
The Allseeing I: Brutalunacy [Demo 2002]
The Allseeing I:Avatara [EP 2003]
The Allseeing I:
JagannÂtha [EP 2004]
The Allseeing I:
Holodemiurgia [Fullengder. Innspilt, men ikke utgitt enda]
South of Heaven Compilation 2004. machinery prod
Scream.no – Compilation 2004. machinery prod.
Sulphur: Cursed Madness [Fullengder 2006]
Pulverhund: In your name [Demo 2006]
Pulverhund: Prosjekt 101, CD 2. Spor 16. [Oslodugnad Cd.2006]

Er en hel haug med demoer fra andre band og tidligere innspillinger som jeg ikke gidder å ramse opp her.

ET – Som avslutning skal du få lov til å utfordre nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det? 
Blast Beast - TAI - 3.jpgMads – Jasså!? Da skal jeg være så überfrekk at jeg ”utfordrer” to stykker.
Mine største inspirasjonskilder: Dave Weckl og Mike Mangini.
Hvorfor? Fordi… eh… Satan i heite helvete for noen saiko trommiser. Derfor!
Klarer du det Rune, så skal du faen meg få en feit julegave av meg!

Om det blir vanskelig, så kan du jo ta kontakt med min navnebror i Madder Mortem. Mads Solås! Han er überpresis i sin spilling, veldig hyggelig fyr, fjellstødig og groover som få andre jeg har hørt. Det er latterlig fett å høre på ham spille, og hans tilskudd til Madder Mortem’s musikk er rett og slett genialt.
Skal jo heller ikke glemme at han har det kuleste navnet i verden. Bust a groove, Pønkh!