ISKALD – Shades of Misery

ISKALD – Shades of Misery

Iskald shades of misery.jpgPersonlig har jeg lenge følt at den originale sortmetallen har kunnet føde flere store musikalske verk, men årene har gått, musikken endret seg og de etterlengtede utgivelsene har uteblitt. Helt til nå! Her kommer skaperverket til to unge herrer fra det kaldeste og mørkeste nord; Sortland. Iskald har kommet med en skive som ikke bare har ivaretatt de opprinnelige verdiene i sjangeren, men også tillagt ferskt og livgivende blod. Ettersom årene har gått har de opprinnelige mesterne av sortmetallen beveget seg mot en større teknisk og til dels symfonisk retning. Underveis har en del av den primære lidenskapen gått tapt. Kanskje er det derfor naturlig at dette tiårets mesterverk i sort metall av den gamle skolen kommer fra to svært unge menn? Iskald ble grunnlagt i 2005 av Simon Larsen og Åge A Krekling som begge da var 19 år.

At disse guttene har studert sortmetallen og blitt uteksaminert med toppkarakterer er det liten tvil om, men "Shades of Misery" viser også en bredde i inspirasjoner. Selv om basen for Iskald ligger i original sortmetall så finnes det rikelig av spor etter nyere trekk fra sjangeren. I tillegg er låtene fulle av riff fra både thrash og dødsmetall. Det er oppfriskende og smittende å merke slik genuin metallentusiasme som Iskald viser gjennom sin debut.

Det er ikke gjort noe forsøk på å underprodusere "Shades of Misery" i et forsøk på å gjenskape lyden fra de tidlige sortmetallplatene. Allikevel er det tatt hensyn til detaljer som virkelig varmer et etter hvert aldrende metallhjerte. Lyden på denne skiva er superb, men like fullt er det nok bagrunnssus i opptakene til at det forekommer en total stillhet mellom sporene.

Det er herlig å igjen få høre en sortmetallskive som ivaretar de gamle norske tradisjonene. Tekstmessig tar gutta også for seg den norrøne kulturarven. I mine ører er det de norskspråklige låtene som fungerer aller best. "Lokes Dans" Innleder en trippel gavepakke med norsktekstede perler. "Då Gjallarhorn Song" og "Pesten" gir meg sammen med "Lokes Dans" en ubeskrivelig følelse av å få et privilegert innblikk i den norske folkesjelen. Det er ikke mye musikalsk varme å finne på "Shades of Misery". Denne 2007 utgivelsen er Iskald!